ARAD. 98% dintre gospodării vor beneficia de plafonare și compensare, a promis premierul Nicolae Ciucă înainte de adoptarea deja controversatei Ordonanțe 119/2022, privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie. Măsurile la fel de contestatei ordonanțe pe aceeași temă, adoptate de Guvern în martie 2022, au fost prelungite până pe 31 august 2023. În tot acest timp, firmele care furnizează energie termică și electrică, partenerii lor şi cei care vor să profite de pe urma haosului din energie, sunt cei care adâncesc panica în rândul populației. Zeci de clienți sunt sunați în această perioadă de nesiguranță pentru a li se propune contracte din ce în ce mai puțin avantajoase cu firmele de furnizare a energiei. Se fac propuneri de noi contracte, cele mai multe prin intermediul convorbirilor telefonice, prin care li se propun consumatorilor casnici chiar și vânzarea energiei cu 4 lei/kWh sau peste, lăsând să se înțeleagă că aceasta e oferta de acum şi că în câteva zile tarifele vor fi şi mai mari! De partea consumatorului casnic nu par a fi nici firmele în numele cărora sună toţi, nici Protecţia Consumatorului, nici ANRE şi nici Guvernul, care uită să-şi facă cunoscute măsurile de protecţie pe care susţine că le ia în numele lor.
Energia electrică
Revenind la noua OUG, în ceea ce privește cetățenii – consumatori casnic, prețurile plafonate rămân aceleași ca în ordonanța adoptată în luna martie a acestui an: preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi: maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh (consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh/luna se va factura la prețul întreg stabilit în contractul dintre furnizor și consumator). Mai apoi, consumatorul casnic va plăti maximum 1 leu/kWh (TVA inclus).
Se va plăti maximum 1 leu/kWh (TVA inclus) şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale. Nicio altă instituție publică nu se regășește însă în această categorie. Pentru toate celelalte instituţii publice, omise de la excepţie, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021.
Potrivit OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.
Gazele
La gaze, plafonarea nu ține cont de cantitatea consumată. Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este, potrivit noii ordonanțe, de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici, de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.
Toate aceste măsuri, plafonări, ar urma să se aplice până la finele lunii august 2023.
Intenția ordonanței, potrivit premierului Ciucă, era să consolideze şi să extindă măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei faţă de creşterile de preţ înregistrate la energie şi gaze naturale.
Pe scurt, dacă la consumatorii casnici, plafonările sunt cele ştiute, statul a decis să compenseze doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, în timp ce schimbarea radicală îi vizează pe producători, traderi și furnizori, care vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie. Prin vocea premierului Ciucă, statul pare convins că plafonând preţul la consumatorii casnici, prin această nouă OUG, „vor fi feriţi de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale” şi că prin aceste măsuri luate va fi descurajat comportamentul speculativ din piaţa energiei şi gazelor naturale.
Ordonanţă făcută pe genunchi
Numai că acuzele la adresa noii ordonanţe au curs încă de joia trecută, de când reglementările acesteia au fost făcute publice. Prima și cea mai gravă dintre acuze este legată de faptul că noua Ordonanţă 119/2022 a fost făcută și ea pe fugă, fără o consultare reală a participanţilor din domeniu. Iar avertismente legate de OUG au venit nu doar de la Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), ci chiar de la ANRE!
Ce spun furnizorii de energie?
„În loc să facă ordine şi să soluţioneze probleme, noua OUG creează haos şi loveşte – prin măsurile adoptate – în toţi operatorii pieţei de energie, periclitând securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România. Dorim să fim bine înţeleşi: nu suntem împotriva taxării unor venituri extraordinare, înţelegem necesitatea contribuţiei de solidaritate în cazuri punctuale ale unor câştiguri ieşite din tipar. Ce nu înţelegem este lipsa totală de transparenţă, modul în care s-a elaborat şi aprobat acest act normativ, care guvernează piaţa de energie. Sunt multe prevederi neclare în actul normativ cu un mare impact negativ asupra activităţii furnizorilor, traderilor şi producătorilor, şi care, în final periclitează securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
Ba mai mult, furnizorii de energie au solicitat deja autorităţilor să se revină asupra Ordonanţei, acolo unde sunt neclarităţi, iar în cadrul consultărilor cu participanţii la piaţă să se găsească acele soluţii care să asigure o bună funcţionare a pieţei de energie, a operatorilor şi sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă.
„Noua OUG 119/2022 nu numai că nu rezolvă problemele (pe care le-a creat vechea ordonanță), ci le adânceşte şi creează altele noi, suplimentare. Prin aceste modificări nu doar că nu se acordă sprijin pentru toţi consumatorii, aşa cum s-a dorit încă de la implementarea primei scheme de ajutor (având în vedere că se reduce numărul beneficiarilor schemei de sprijin pentru plata facturilor), dar, mai mult, se loveşte în toţi operatorii din piaţă: producători, furnizori, traderi, fără a ţine cont de realităţile din practică”, se arată într-un comunicat de presă al AFEER, citat de AGERPRES.
Înainte de Europa, încălcându-i normele
O altă nemulțumire e legată de faptul că ordonanța a fost dată acum deși, pe 9 septembrie, va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Energiei, la care vor participa miniştrii Energiei din cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a se discuta despre soluţiile la actuala criză, iar pe 14 septembrie, cu ocazia discursului privind starea Uniunii, când va anunţa şi priorităţile pentru anul următor, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta planul Comisiei de reformare a pieţei energiei, de abordare a preţurilor la energie.
Aşteptările tuturor legate de aceste reuniuni sunt mari, ori o ordonanță de urgență care trasează deja liniile pe piața energetică din România este privită extrem de suspicios de către toți.
„În aceste condiţii, având în vedere că pieţele de energie din ţara noastră sunt cuplate cu cele din alte ţări din UE şi ţinând seama că măsurile eficiente cu impact major în calmarea pieţelor sunt în primul rând cele luate la nivel european, suntem convinşi că noile măsuri europene vor determina revizuirea OUG 119/2022 abia adoptată”, subliniază aceştia.
Cine stinge lumina
Ceea ce mai spun jucătorii de pe piaţa energetică, dincolo de problemele majore cu care susţin că se vor confrunta de acum, din cauza noii ordonanţe, este faptul că aceasta „complică şi mai mult factura emisă către clientul final! O factură şi aşa destul de greu de desluşit”.
Concluzia AFEER este cănoua OUG 119/2022 nu face decât să adâncească şi mai mult imposibilitatea de a face noi investiţii, fie ele clasice, fie regenerabile”, dar şi că “poate cea mai gravă problemă este aceea că România riscă <<să stingă lumina>>, cel puţin la unii consumatori”.
Trimite articolul
XAm inteles ca este un dezastru absolut aici dar noi ca si oameni ce putem face?
Personal nu imi amintesc sa fi fost de acord cu liberalizarea pietei energetice si era clar ca se va face abuz.
Unde depunem palngerile si dosarele ?
Unde ne mobilizam ?
-
că “personal.. nu ai fost de acord” cu liberalizarea, tu poți depune “palngerile si dosarele” la ștrand .
Grăbește-te ca se închide sezonul acuși !
Facturile vor costa tot atat cat az costat si pina acum. Ce s-a scumpit este pretul energiei electrice si a gazelor.
-
Pare o ocazie de neratat sa ii dai o nota mica autoarei articolului, ironia asta subtila poate ca nu a fost inteleasa de toti.
Pe de o parte, ai dreptate, facturile nu vor costa mai mult, decat daca se va scumpi hartia.
Pe de alta, nu s-a scumpit PRETUL energiei, ci energia. Pretul se poate mari sau micsora. Se scumpesc bunurile (marfurile) si serviciile, nu preturile. Pretul este valoarea exprimata in bani.
Parca pana acuma cei care se plang au facut investitii,sau retehnologizariNe-au luat numai banii pe certificate verzi parca e vina consumatorului ca producatorii nu isi modernizeaza instalatiile sa nu polueze
Cel mai bun boicot este ca sa oprim cu totii cunsumul electric pentru 10 minute la o anumita ora.
Energia electrica este singura care trebuie consumata in momentul producerii. Vor pierde energia pe care nu o consumam 😉
-
La cat de mari sunt facutrile deja devine rentabil sa iti pui sistem cu stocare de energie. Ca bonus isi pierd clientii complet daca sistemul are destula capacitate. Se aplica doar cei care stau la casa.
-
Poti sa incepi boicotul: opreste acum consumul, si te anunt eu cand sa ii dai drumul iar!
Un articol scris la comanda traderilor de energie, contra cost evident! Cat ai luat pt. articol, Adriana Barbu?
Nu contează ,,slava Ucraina”
Va recomand o carte , The Unabomber Manifesto , de Theodore Kaczynski
un mare adevar in privinta problemelor societatii moderne , insa o metoda total gresita si criminala in ce priveste solutia de rezolvare a problemelor
sefii de la Bruxelles obliga Romania sa faca un grafic de reducerea consumului de gaze!!!!!!!!
Cei ce au spus ca nu se vor conforma sunt insa Ungaria si Spania
Noi am zis doar ”AM INTELES SA TRAITI”. Taci ca-i …..”bine”
Ați vrut o țară că afară,o aveți?
Mulțumesc PNL și USR artizani acestor măgari.
Ati Votat
PSD PNL USR !!!!
-
Ai uitat UDMR-ul e tot același căcat.