ARAD. Deşi părea doar o formalitate, aprobarea în CLM a rezultatului evaluării finale a managementului de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad nu a trecut fără enunţarea câtorva observaţii.
USR PLUS: „Evaluare formală”
Înainte de votarea proiectului de hotărâre, liderul Grupului USR PLUS, Florin Stana, a luat cuvântul: „Vorbim de o analiză a activităţii managerului Teatrului de Stat care s-a făcut de către fostul Consiliu Local, motiv pentru care noi am solicitat să ne fie puse la dispoziţie mai multe documente pe care le-am primit târziu. În urma studiului acestor documente, ceea ce doresc să vă spun acum este că am constatat că s-a făcut – şi înţeleg, pe undeva, necesitatea impusă de lege – o evaluare formală a activităţii managerului şi a instituţiei finanţate din bugetul local, fără să existe o evaluare managerială. De fapt, eu nu am găsit nicăieri în această evaluare cât anume costă municipiul Arad să ducem un arădean în incinta teatrului sau să participe la activităţile acestuia. Am căutat datele şi am calculat: pentru 2018, pentru un arădean adus la teatru am plătit 231 de lei, iar în 2019 – 315 lei. Am mai calculat cât costă municipiul Arad pe fiecare angajat al instituţiei: 90.000 de lei în 2018, respectiv 104.000 de lei în 2019. Nu ştiu dacă e mult sau puţin pentru că m-aş fi aşteptat ca un raport de management sau o evaluare a managerului să compare aceste cifre cu ceea ce se întâmplă la alte instituţii similare – Timişoara, Oradea, Sibiu. În contextul acesta, vă anunţ că noi vom vota <abţinere> la acest punct pentru că nu este ceea ce ne aşteptam de la evaluare, chiar dacă procedura legală a fost îndeplinită.”
Bibarţ: „Să nu comparăm mere cu pere”
Primarul Călin Bibarţ a simţit nevoia să replice: „Eu mă bucur că v-aţi aplecat cu pixul în mână şi sper ca la momentul la care vom discuta bugetul – pentru că noi, în ultimii ani, am avut discuţii pe această temă –, vom fi în consens, cât să aloce bugetul unei astfel de activităţi şi care este rezultatul ei pentru plătitorul arădean – şi în acest domeniu, şi în altele. Înţeleg demersul dumneavoastră. Fac doar o precizare, ca să nu se greşească şi compara mere cu pere, ca şi în alte ocazii: în urmă cu un an sau doi, prin act normativ de rang superior – cred că lege – s-a stabilit nivelul salarizării în domeniul cultural, pentru cele finanţate de la bugetul naţional asigurându-se finanţarea prin Ministerul Culturii, iar cele din portofoliul administraţiilor locale neavând de ales decât să taie din altă parte şi să aloce bani pentru respectarea legii. De aceea, s-ar putea ca unele cifre, dacă le comparaţi cu ani în urmă, să fie puternic influenţate de o astfel de decizie politică luată în urmă cu doi ani de zile.”
„Pentru a nu fi interpretat greşit”, Florin Stana a revenit cu o scurtă precizare: „Noi credem că trebuie să investim în cultură, categoric, şi direcţia în care putem îmbunătăţi aceste cifre nu este să reducem finanţarea, ci să creştem numărul beneficiarilor.”
Management prelungit
S-a trecut la votarea proiectului de hotărâre, documentul generând 15 voturi „pentru” (PNL+UDMR+PMP+PSD) şi 7 abţineri (USR PLUS). Astfel, s-a aprobat rezultatul evaluării finale, pentru perioada 2018-2020, a managementului la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, ca fiind „satisfăcător”, nota finală acordată fiind 9,41. Comisia de evaluare a recomandat încheierea unui nou contract de management cu Bogdan Costea.
Trimite articolul
XCum adica pt un aradean adus la teatru primaria a platit..!!! Nu cumva, aradeanul prin taxe si impozite si-a platit dreptul de a vedea cultura.
Bine ma, ca pt pseudo-festivalurile Glad-Falcone- Bibart nu se face tam-tam. Ca e mega cultura sa aduci mancare turceasca la Arad…de ex.
Bibart e Falca 2.0 🙂
-
Corect, + ca cetateanul plateste si bilet
Există în lumea asta și teatre private. Știți cât ar costa biletul ptr un arădean la un spectacol, într-un asemenea teatru? Între 50-100€. Ar avea acces doar ‘elita’ financiară a orașului. Gândiți vă rog, cu mintea voastră și luminati-l și pe Bibi care este atât de preocupat de viața arădenilor.