Pe principiul „mai bine puțin decât deloc”, vă anunțăm că un al șaptelea camion a fost prins săptămâna trecută în timp ce își descărca camionul în zona Mărului, șofer care, conform polițiștilor locali, a mai fost amendat pentru aceiași faptă. Dar nu a părut speriat de contravenţie. Din păcate, nu putem trage altă concluzie decât că mai toate zonele limitrofe ale municipiului au cam aceeași soartă. De la finele lui august până acum, avem șapte camioane surprinse pe câmp în plină operaţiune de descărcat deşeuri pe unde apucă.
Am tot așteptat în van, ani la rând, măcar o reacție, fie ea şi palidă, a celor care sunt plătiți să combată, să protejeze și să semnaleze poluarea în municipiului nostru. Am aşteptat intervenţia în forţă, de pildă, a instituțiilor create exact cu acest scop: Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului. O simplă vizită pe teren, în aceste zone indicate de noi, ar fi obiectul deschiderii de dosare de cercetare penală, pentru că e știut deja faptul că aici se descarcă deșeuri de foarte mulți ani, zilnic. Am aşteptat o descindere în forţă a Primăriei, Jandarmeriei, Poliției Română. Nu s-a făcut însă nimic din ce ne-am fi aşteptat noi pentru a stopa flagelul dezastrului ecologic de la periferiile municipiului, sufocate de moloz, deșeuri și gunoaie de tot felul.
Se vor schimba lucrurile de acum, după ce lună de lună am tras semnale de alarmă vis-a-vis de această situaţie?
Se descarcă în continuare
E posibil dar nu radical. Poliţia Locală s-a pus şi a dat amenzi. Deocamdată 7 la număr. Comisarii Gărzii de Mediu au spus că şi ei au ieşit pe teren şi că „pe cele trei trimestre ale lui 2016 au fost efectuate 1015 inspecții, din care 272 planificate și 743 neplanificate”. Primăria zice că are planuri lângă Mărului, şi dintre cele mai mari. Din păcate, pe mai departe, pe Mărului, se descarcă zilnic gunoaie … cu o nonșalanță debordantă!
O rază de speranță
O rază de speranţă şi-a făcut loc în ultimele zile, ce-i drept. În urma unui comunicat remis de Garda de Mediu Arad, am aflat că ar exista șanse – e drept, mici, dacă nu se trece la fapte – ca aceste zone în care se descarcă moloz și gunoaie să fie protejate. În luna septembrie 2016, urmare a situației de pe Mărului, la inițiativa Gărzii de Mediu Arad, Instituția Prefectului a instituit prin Ordinul 603/04.08.2016, o comisie formată din: Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică Arad, Primăria Municipiului Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Poliția Locală Arad și Apele Române. „Suntem conștienți că problemele existente în acea zonă, pot afecta în mod clar starea de sănătate a populației și a mediului. În urma controalelor comune efectuate, s-a decis întocmirea unui Plan de acțiune comun în vederea identificării de soluții comune pentru igienizarea și salubrizarea zonei respective din municipiul Arad. La acest Plan comun de acțiune se lucrează deja, astfel încât acesta să devină operațional în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Monica Jitaru, comisar șef al Gărzii de Mediu Arad.
Concret
Ce se va întâmpla concret, conform acestui plan? Vor fi verificate actele de identitate ale persoanelor din zona Mărului, regimul juridic al construcțiilor și regimul juridic al terenurilor. De asemenea, se va trece la verificarea mijloacelor de transport și a persoanelor care abandonează diferite tipuri de deșeuri în zonă, dar și a tipului de combustibil și al sobelor folosite la încălzirea locuințelor, precum și verificarea completă a tuturor agenților economici care desfășoară activități în zona respectivă.
De la 1.000 la 10.000 de lei amenda
Până când lucrurile se vor mișca cu adevărat, deoarece de mai bine de zece ani se descarcă zilnic și nu se face (mai) nimic, ne-am gândit să dăm o mână de ajutor aşa cum ştim noi, cu armele noastre: cuvintele. În primul rând, credem că amenzile ar trebui să crească de la 1.000 de lei, cât sunt acum, la cel puțin 10.000 de lei. Pentru aceasta, este nevoie ca Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad, care prevede această amendă, să fie modificată. Adică, să se vină cu o propunere pe ordinea de zi a CLM, iar consilierii să înțeleagă că acesta ar fi un prim pas pentru a-i intimida și descuraja pe cei care descarcă cu nonșalanță și neurmăriți de nimeni deșeurile pe unde îi taie capul.
Fără lamentări
Trebuie să înțelegem că, dacă în continuare ne lamentăm, ne ascundem după legi, arătăm cu degetul spre celălalt, nu vom rezolva nimic. Legi bune, coroborate cu amenzi usturătoare, ar fi un început promițător într-o campanie care să stopeze debarasatul gunoaielor și, implicit, poluarea municipiului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!