O boală care afectează, în special, persoanele în vârstă, vulnerabile şi cu posibilităţi financiare reduse, va putea fi tratată de acum la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean Arad. Primăria Arad a oferit o finanţare de aproximativ 100.000 de euro pentru achiziţia aparaturii medicale necesare pentru operaţiile de cataractă, dar şi a unui aparat care depistează glaucomul. Până acum, bătrânii, ei fiind cele mai des întâlnite „victime” ale cataractei, trebuiau să plătească în sistemul privat sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei pentru o intervenţie. De acum, însă, operaţiile vor putea fi făcute gratuit la unitatea medicală de pe strada Tudor Vladimirescu.
„Pentru moment, ţinând cont de faptul că aparaturile au fost recent montate, operăm cam 5-6 persoane pe săptămână. Am cumpărat şi consumabilele necesare, aşa că acum vom creşte numărul operaţiilor. Oricum, avem deja programări făcute până în luna octombrie. Pacienţii nu vor trebui să plătească nimic, operaţia fiind decontată de Casa de Asigurări de Sănătate”, a anunţat Roxana Trînc, medic primar oftalmolog.
Cum decurge procesul? În primul rând, pacienţii trebuie să vină cu o propunere de la medicul specialist, document pe baza căreia se va cere finanţare de la CAS. „Există termene de aşteptare, dar acestea sunt reduse, de o săptămână sau două, de la momentul depunerii documentaţiei şi până la momentul acceptării plăţii”, a explicat Trînc. Imediat după ce răspunsul afirmativ a fost primit, pacientul este programat pentru intervenţia chirurgicală. „Aparatura medicală este de ultimă generaţie. Cu astfel de aparatură se operează cataracta şi în mediul privat. Incizia este foarte mică, de 2,2 milimetri, iar cristalinul se schimbă în câteva minute”, a mai explicat medicul oftalmolog. Perioada de recuperare este scurtă şi fără complicaţii.
Şi părerea pacienţilor
Prezentarea noii aparaturi a fost organizată de autorităţile locale, la eveniment fiind prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, şi viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ. Pe holurile secţiei de Oftalmologie era plin de oameni care aşteptau să intre în cabinetele doctorilor. Printre ei, şi o bătrânică trecută de 70 de ani, care s-a operat deja la ochiul stâng, iar acum a venit la control, cerând operaţie şi la celălalt ochi. „Nu mai vedeam aproape nimic cu ochiul, totul era negru în faţa mea. Am auzit eu de operaţia de cataractă, dar nu am avut bani să merg la privaţi. Dar când am aflat că se face pe gratis la Spitalul Judeţean, am venit imediat şi m-am programat. Nici nu vă pot explica în cuvinte ce înseamnă să văd din nou. Operaţia a decurs bine, îi mulţumesc doamnei doctor, nu am avut nicio complicaţie, iar acum am venit la control. Şi vreau să mă operez şi la celălalt ochi”, a spus femeia din Sintea Mare. „Doamna va fi trecută pe lista de aşteptare şi va fi operată imediat ce îi va veni rândul”, a punctat Roxana Trînc.
Continuă investiţiile
Cei doi reprezentanţi ai autorităţilor, respectiv Iustin Cionca şi Călin Bibarţ, au anunţat că instituţiile pe care le reprezintă vor continua investiţiile în domeniul sănătăţii. Potrivit acestora, vor fi alocate în continuare fonduri pentru dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Judeţean Arad, aparatură care să facă din actul medical unul de performanţă în judeţul nostru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!