Cu 345 de paturi în unități medicale private (Laser System, Medlife-Genesys, Terapeutica şi „Speranţă pentru viaţă”), Aradul se află între județele cu cel mai dezvoltat sistem medical privat din țară. Ne depășesc doar Bucureștiul (1.312 paturi), Iașiul (709) și Brașovul (466). Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dezvoltarea sistemului medical privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997 până în 2014, în ceea ce priveşte unităţile medicale şi personalul angajat.
În acelaşi timp, paturile din sistemul public s-au împuţinat. Potrivit INS, Aradul este (alături de Tulcea) județul cu cea mai mare scădere, numărul de paturi din spitalele de stat înjumătăţindu-se practic în 14 ani. Momentul cel mai important în această evoluţie datează din 2011, când s-au desfiinţat trei spitale din judeţul Arad (Gurahonţ, Sântana şi Chişineu Criş). În prezent, avem şapte spitale publice (Arad, Ineu, Lipova, Sebiş, Mocrea, Căpâlnaş şi Dezna), cu un total de 1.974 de paturi.
Aşadar, tendinţele sunt clare: creşterea numărului de paturi din sistemul privat şi scăderea numărului de paturi din spitalele de stat. Pe de o parte e bine pentru că, în privat, calitatea serviciilor e superioară celei de la stat. Pe de altă parte e rău pentru că, de cele mai multe ori, pacienţii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de serviciile din privat chiar dacă au asigurare de sănătate şi chiar dacă spitalul privat are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate…
Citiți principiile noastre de moderare aici!