Rețeaua școlară din municipiu va suferi cinci schimbări majore, din următorul an de studiu, acestea fiind propuse de municipalitate și aprobate de Inspectoratul Școlar. Scăderea numărul de elevi în ultimii ani, dar și cheltuielile mari pe care le au unele școli, au determinat autoritățile să ia măsuri. Unele școli vor dispărea, urmând să fie absorbite de altele mai mari, începând cu toamna acestui an.
Conform legislației, unităţile de învăţământ de stat cu personalitate juridică se organizează şi funcţionează cu cel puțin 300 de elevi. În această limită minimă nu se mai înscriu deja câteva școli din municipiu.
Astfel, administrația locală a refăcut planul de școlarizare pentru anul de studiu 2017/2018, care a fost aprobat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ). În rețeaua școlară de stat nu se vor mai regăsi cinci unități, pentru că își vor pierde personalitatea juridică și numele.
„Nicolae Bălcescu” și „Frații Neuman”
Şcoala Gimnazială „Fraţii Neuman” (cu structurile arondate Grădiniţa PN7 şi Grădiniţa PP8) se va transforma în structură a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”. Motivul este acela că la „Fraţii Neuman” a scăzut constant numărul de elevi, de la 195 în 2012, la 165 în 2016, iar tendinţa se menține. În plus, școala nu se încadrează în bugetul calculat pe baza costului standard și a fost nevoie de o suplimentare de 203.000 de lei. În schimb, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” se poate lăuda că a înregistrat o economie de 40.000 de lei.
„Henri Coandă” dispare
Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” va fuziona prin absorbţie cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă”. În ambele școli numărul elevilor scade de la un an la altul. La „Aurel Vlaicu” s-a constatat că există prea multe spații nefolosite, în timp ce la „Henri Coandă” acestea nu sunt corespunzătoare.
Autoritățile au mai constatat că la ambele licee s-a înregistrat un procent scăzut de promovabilitate la bacalaureat. Vor fi păstrate, însă, toate calificările/specializările.
Referitor la buget, „Henri Coandă” nu și-a depășit cheltuielile propuse, în timp ce „Aurel Vlaicu” a avut nevoie de o suplimentare de 656.000 de lei pentru a funcționa.
Schimbări majore la „Caius Iacob”
Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob” va fuziona prin absorbţie cu Şcoala Gimnazială „Caius Iacob”. Se propune mutarea sediului liceului în clădirea școlii gimnaziale, de pe strada Nucet. Și în acest caz, s-a ținut cont de mai multe aspecte, între care faptul că este necesară înfiinţarea unui liceu tehnologic în cartierul Micălaca, o zonă cu populație numeroasă. Prin școlarizarea în cartier, s-ar realiza și decongestionarea traficului în zona centrală, spun responsabilii locali.
Sediul de pe strada Nucet este cuprins în programul de reabilitare termică a unităţilor de învăţământ, urmând a fi finalizat în 2020. În schimb, clădirea Liceului „Caius Iacob” aparţine Ministerului Transporturilor, fapt ce împiedică obţinerea acreditării/autorizării noilor specializări/calificări. Mai e și chestiunea bugetului: „Caius Iacob” a avut nevoie de o suplimentare de 771.000 de lei.
Două licee, o clădire
Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului va fuziona prin absorbţie cu Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”. Tendinţa de scădere a numărului de elevi este principalul motiv, dar se merge și pe ideea unui management mai eficient. Ambele licee au avut cheltuieli peste cele prognozate, primul cu 721.000 de lei, iar al doilea cu 401.000 de lei.
Pe de altă parte, există probleme din cauză că un imobil este împărțit acum de Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” şi Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”. Pentru că sunt două unități cu personalitate juridică în același spațiu, nu se poate obține autorizaţie sanitară de funcţionare.
Abandon la „Cicio Pop”
Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” va fuziona prin absorbţie cu Şcoala Gimnazială „Ştefan Cicio Pop”. Doar 300 de metri despart cele două unități, ceea ce este un avantaj pentru fuziune.
Autoritățile au constatat că în cadrul Şcolii Gimnaziale „Ştefan Cicio Pop” rata de abandon școlar este în creștere, iar mulți copii nu ajung să termine opt clase. Prin fuziune, se are în vedere introducerea de noi calificări în învăţământul profesional cu durata de trei ani.
Și în cazul Liceului Tehnologic „Francisc Neuman” s-a constatat că nu se încadrează în buget, având nevoie de o suplimentare de 583.000 de lei.
Tot mai puțini elevi
Reprezentanții ISJ spun că reorganizarea rețelei școlare ține cont mai ales de scăderea numărului elevilor din clasele de început de ciclu în învățământul primar, gimnazial și liceal. „Aceste măsuri de reorganizare țin cont de scăderea populației școlare în ultimii ani și de cheltuielile unităților de învățământ. Totuși, este important de menționat că normele cadrelor didactice titulare nu vor fi afectate”, ne-a declarat inspectorul școlar Laura Nădăban, purtătorul de cuvânt al ISJ.
Dacă în toamna anului 2014 în clasa pregătitoare erau 3.954 de copii, acum sunt 3.787, estimându-se că anul viitor vor fi 3.662. În clasa a V-a, în 2014 erau înscriși 4212 elevi, iar acum sunt 4105, estimându-se că în toamnă vor fi doar 3449, adică mai puțini cu 656. În clasa a IX-a (la zi), erau 3.219 liceeni, iar acum sunt 2.857. În acest caz, se estimează că la toamnă va crește din nou numărul celor care se înscriu în clasa a IX-a, la 2.996, o cifră care este tot sub nivelul anului 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!