În regulament, de pildă, nu se amintea nimic de parcarea prin SMS aşa că una dintre modificări face referire tocmai la acest fapt (atunci când vine vorba de controlul modului de efectuare al parcării). Tot la modificări propuse acum se află şi denumirea serviciului care pierde cuvântul „administrare” şi rămâne doar Serviciul Parcări şi tot aici se face referire la un fapt devenit realitate între timp: cei interesaţi să parcheze pe centru nu mai pot să achiziţioneze cardul de parcare decât de la sediul serviciului. O singură modificare care depăşeşte chestiunile formale face referire la faptul că de acum abonamentul pentru rezidenţii care nu deţine maşina în proprietate are limite mai stricte: un singur abonament pe apartament!
Regulă impusă probabil de faptul că acest tip de abonament este singurul cu trecere printre arădeni. Totul în condiţiile în care, în acest moment, de la Serviciul Administrare Parcări au fost eliberate 1200 de astfel de abonamente. /P.3 Pentru un abonament – persoană fizică, rezidenţii plătesc, în cazul în care locul de parcare solicitat se află în zona A – 18 lei pe lună (155 de lei pe an), iar în cazul în care locul de parcare se află în zona B – 15 lei pe lună (129 de lei pe an).
Nerezidenţii: 67 de abonamente
Treaba e mult mai complicată când vine vorba de arădenii care şi-ar lua un loc de parcare în faţa biroului, de pildă. Abonamentele pentru nerezidenţi sunt costisitoare iar cifra celor care şi-au făcut un astfel de abonament justifică întru totul afirmaţia de mai sus. Potrivit Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, instituţie în subordinea căreia se află Serviciul Administrare Parcări, la această oră există doar 67 de abonamente încheiate de nerezidenţi. Pentru aceştia, abonamentul, pe o stradă, costă pe lună 250 de lei în zona A şi 200 de lei în zona B, iar pe an 2160 lei în zona A, respectiv 1728 de lei în zona B.
Doar 12 rezervări
Cele mai scumpe locuri de parcare sunt plătite însă de bănci. Câteva instituţii bancare din Arad au decis să-şi rezerve locurile din faţa sediilor. Pentru un loc de parcare rezervat cu sistem de blocare, pe Bulevardul Revoluţiei, se plăteşte 900 de lei pe lună! Pe o altă stradă, sumele sunt mai mici dar tot piperate: 350 şi 400 de lei, în funcţie de zonă. Totul pentru siguranţa locului de parcare în faţa imobilului căci în rest… Sumele au făcut ca în Arad să fie rezervate doar 12 locuri de parcare.
Echilibru prin amenzi?
Pentru plata parcării pe centru, arădenii preferă pe mai departe tichetul de parcare deşi multe din parcometre nu eliberează tichetul deşi banii îi „înhaţă”. O situaţie care te face să te gândeşti de mai multe ori care e modalitate prin care vrei să achiţi locul de parcare pe care tocmai l-ai ocupat. Poate acesta este şi motivul care a făcut ca numărul celor care optează pentru plata prin SMS, un sistem introdus anul trecut în Arad, să crească niţel. În luna ianuarie 2013, de pildă, 1900 de SMS-uri au fost trimise pentru a plăti locul de parcare ocupat, iar în februarie până acum cifra a depăşit 1.700. La cele aproximativ 3.500 de locuri de parcare cu plată din oraş, cifrele de mai sus ar putea lăsa de dorit pentru cei mai scrupuloşi şi puşi pe calcule matematice.
Noroc că, dacă banii nu vin neapărat din tichetele cumpărate de cei care parchează pe cele 47 de străzi şi şase pieţe incluse în sistemul de parcare cu plată, sumele vin din amenzi. Iar acum Primăria are de gând să reglementeze şi mai clar condiţiile în care te trezeşti cu amendă la parcare. În modificare aflată acum la transparenţă decizională, se arată faptul că şi staţionarea cu abonament expirat sau eliberat pentru un alt vehicul sau zonă, oprirea pe locuri de parcare rezervate, semnalizate cu indicator sau marcaje, cazul în care modul de expunere al tichetului sau abonamentului nu a permis identificarea acestuia, nerespectarea marcajului rutier de parcare, astfel încât vehiculul să ocupe două sau mai multe locuri de parcare ori ocuparea neautorizată a locului de parcare cu diferite obiecte (caz des întâlnit în Arad) pot aduce sancţiuni.
Fără filmuleţe
Dacă modificarea propusă acum va fi votată de aleşii municipali, angajaţii Serviciului Parcări vor scăpa de o grijă în plus. La momentul la care vor împărţi amenzile pentru neplata parcării, nu vor mai fi nevoiţi să filmeze vehiculul aflat „în culpă” ci doar să-l fotografieze astfel încât acesta să poată fi identificat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!