577.358,73 lei a plătit, în cursul anului 2015, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad pentru serviciile medicale efectuate de asiguraţii din judeţul nostru în ţările Uniunii Europene. „Suma se referă la cereri depuse în anii 2013, 2014 şi 2015” – precizează Bianca Găicean, director în cadrul CAS Arad.
Anul trecut, 116 arădeni s-au adresat CAS Arad pentru a recupera contravaloarea serviciilor medicale de care au beneficiat în ţările UE. Majoritatea covârşitoare a cererilor de rambursare au fost pentru Ungaria (113), în timp ce pentru Austria au fost două, iar pentru Germania una singură. În ceea ce priveşte tipul de servicii medicale solicitate de arădeni în străinătate, acestea variază de la consultaţii medicale efectuate în ambulator, până la intervenţii chirugicale neurologice. Chiar şi gravidele pot să meargă să nască în ţara vecină, de pildă, şi apoi să solicite rambursarea cheltuielilor; dar asta numai dacă sunt îndeplinite noile condiţii de rambursare, care prevăd pentru naştere obţinerea autorizării prealabile din partea CAS.
Nu se plăteşte, însă, chiar orice serviciu medical de care a beneficiat asiguratul în afara ţării. „Rambursarea se poate efectua doar dacă serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se regăsesc printre prestaţiile la care are dreptul persoana asigurată conform legislaţiei asigurărilor sociale de sănătate din România şi sunt decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate” – explică Bianca Găicean.
Demersuri
În ceea ce priveşte procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale efectuate în Uniunea Europeană, elementul de noutate îl constituie necesitatea obţinerii autorizării prealabile, pentru unele tipuri de asistenţă medicală cum sunt: PET-CT în regim ambulatoriu, medicamente în tratament ambulatoriu,(acordate în baza aprobării comisiilor de experţi de la nivelul CNAS), precum şi servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă pentru următoarele tipuri de tratament: implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigaţii cardiace invazive, naşterea.
„Pentru obţinerea autorizării prealabile în vederea rambursării costurilor PET-CT, respectiv a medicamentelor acordate cu aprobarea comisiilor CNAS, solicitarea trebuie însoţită, după caz, de o documentaţie justificativă privind calitatea de asigurat, bilet de trimitere sau prescripţie medicală, precum şi decizia de aprobare a comisiei de experţi de la nivelul CNAS” – precizează Bianca Găicean.
Pentru obţinerea autorizării prealabile în vederea rambursării costurilor serviciilor medicale spitaliceşti enumerate mai sus, solicitarea trebuie însoţită de o documentaţie justificativă privind calitatea de asigurat, precum şi de Raportul medical al pacientului, întocmit de către un medic dintr-un spital clinic/judeţean aflat în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România.
Pentru serviciile medicale, medicamentele şi dispozitive medicale de care beneficiază asiguraţii fără a avea nevoie de autorizarea prealabilă a rambursării, solicitarea trebuie însoţită, după caz, de o documentaţie justificativă privind calitatea de asigurat, precum şi de documente emise ca urmare a unei evaluări medicale efectuate de către un cadru medical care furnizează servicii medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, astfel: bilet de internare (pentru servicii medicale spitaliceşti), bilet de trimitere (pentru servicii medicale ambulatorii), prescripţie medicală (pentru medicamente) şi prescripţii medicale şi decizia de aprobare a CAS (pentru dispozitive medicale).
Citiți principiile noastre de moderare aici!