29% dintre şomerii arădeni care au urmat şi absolvit cursuri de formare profesională prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) au fost încadraţi în muncă. Care sunt meseriile cu cel mai mare succes pe piaţa muncii? Ne spune Marinel Henteş, directorul AFOFM Arad: „Pe locul întâi se situează sudorii, pe care am reuşit să-i încadrăm cu ajutorul firmei care i-a şcolarizat. La aşa nivel i-a calificat încât, la probele de lucru, toţi au luat medie de trecere şi au reuşit să se încadreze la o firmă performantă. După sudori, cei mai mulţi se încadrează în domeniul hotelier şi pe bucătărie. Mai puţini, după aceea, la mecanici auto, electricieni auto. Apoi, tâmplar, parchetar, meserii comune pentru care avem premisa că vor fi angajaţi la locul de practică” – explică directorul AJOFM Arad.
Beneficiari
Cursurile de formare profesională se adresează atât șomerilor îndemnizați (cei care primesc îndemnizaţie de şomaj), cât şi şomerilor neîndemnizaţi (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă). În total, în judeţul Arad există aproximativ 5.500 de persoane, dintre care peste 1.900 sunt persoane îndemnizate iar celelalte sunt neîndemnizate.
„Anul trecut şi anul acesta, sunt 700 de oameni pe care i-am şcolarizat. 29% dintre cursanţi au fost încadraţi, dar lor li se adaugă mulţi alţii care se duc şi lucrează în alte ţări ca îngrijitori bătrâni, menajere, cameriste, bucătari. Sunt oameni care au interesul de a se duce în altă parte cu o calificare, urmând ca acolo să-şi dezvolte competenţele” – spune Marinel Henteş.
Înscrierea
Cine, cum se poate înscrie la cursurile de formare profesională? Ne oferă detalii directorul AJOFM Arad: „În momentul în care intră în şomaj, o persoană are trei opţiuni de meserii pe care să le poată alege. Noi ştim ce se cere pe piaţa muncii şi, în funcţie de asta, facem o ofertă. În momentul în care devine şomer, o persoană trebuie să opteze pentru una din calificările pe care le punem la dispoziţie. Mă refer la cei care nu au calificări. Şi atunci, în funcţie de asta, într-un interval cât mai scurt de timp, formăm grupe astfel încât în maximum două-trei luni de când au intrat în şomaj să intre într-un curs de formare. După care şansele lor pe piaţa muncii cresc. Mulţi dintre ei nu îşi doresc neapărat să facă lucrul acesta. Dar indemnizaţia lor de şomaj depinde şi de felul în care lucrează cu noi pentru perfecţionarea lor şi pentru creşterea competenţei. Şi atunci participă la aceste cursuri, legiuitorul permiţându-le să lipsească la 10% din cursuri. Îi monitorizăm de aşa natură încât să îşi termine cursurile. Că, altfel, nu mai iau nici şomajul şi mai plătesc şi cursul” – subliniază Marinel Henteş.
Gratuit!
Costurile cursurilor încep de la 600 de lei (cele mai simple) şi ajung undeva pe la 2.300 de lei (cele mai complicate). Cursurile sunt gratuite atât pentru șomerii îndemnizați, cât şi pentru cei neîndemnizaţi. Ele au o durată începând de la 30 de zile (cele mai simple) până la şase luni (cele mai complicate).
„O parte din planul de formare de pe anul acesta – 24 de cursuri – le realizăm cu Centrul de Formare Profesională din Drobeta-Turnu Severin (căruia îi suntem arondaţi). Celelalte cursuri, în meseriile cerute pe piaţa muncii care nu se regăsesc în planul lor de formare, le facem cu formatori privaţi din Arad sau din ţară. Cursurile pe care le facem cu Centrul de Formare din Mehedinţi nu le plătim noi, ci asigură ei finanţarea; celelalte 11 cursuri pe care le organizăm noi sunt finanţate de noi” – conchide directorul AJOFM Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!