Arad. Începând cu data de 1 mai 2023, familiile și persoanele singure care provin din zona conflictului din Ucraina, pot beneficia, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană. Este vorba despre 750 lei/persoană singură, respectiv 2.000 lei/familie pentru cazare, precum și 600 lei/persoană pentru hrană.
După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, familiile și persoanele singure, beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, doar pentru cazare.
Sumele forfetare se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. Prin familie se înțelege grupul de persoane format din soți, părinte/părinți și/sau copiii minori ai acestora, precum și persoana cu care este cazat copilul minor.
Cum se procedează
“Pentru aceasta, solicitanții (persoane majore), depun singuri sau în calitate de reprezentant de familie o cerere (Anexa nr.1) la Primăria Arad cu termen obligatoriu (termen de decădere din drepturi) în primele 5 zile lucrătoare din lună pentru luna în curs. Cererea va fi însoțită în mod obligatoriu de copie permis ședere beneficiari protecție temporară pentru solicitant și fiecare membru din familie și un extras de cont la o banca din România, pe numele solicitantului. După împlinirea termenului de 4 luni consecutive, se va depune un alt tip de cerere (Anexa nr.2), tot la Primăria Arad”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Municipului Arad.
Din a 2-a lună, trebuie îndeplinite obligatoriu și condițiile cumulative: a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una dintre agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României (din a 5-a lună, condiția de încadrare în muncă este obligatorie); b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar: în calitate de ante-preșcolari, preșcolari sau elevi, în calitate de audienți (cu documente doveditoare anexate la cerere) sau care frecventează activități educaționale din oferta altor instituții/organizații, precum hub-uri sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale, centre Blue Dot, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale (cu documente doveditoare anexate la cerere).
Excepții
“Condiția prevăzută lit. a) nu se aplică în cazul următoarelor categorii de persoane, numai dacă prezintă documente care să facă dovada situației de fapt: a) persoanele care urmează o formă de învățământ superior acreditată la zi în România; b) persoanele cu dizabilități care prezintă certificate de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap; c) persoanele cu vârsta peste 65 de ani; d) persoana care are în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.Toate condițiile de mai sus vor fi verificate informatic, iar neîndeplinirea lor va atrage neacordarea sumelor forfetare”, se mai arată în comunicatul Primăriei.
Depunerea cererilor
Cererile se depun la Primăria Municipiului Arad, la Registratură la camera 5, on-line la adresa de email: pma@primariaarad.ro sau prin aplicația e-portal.
Cele trei modele de cereri tip (Anexa nr.1, Anexa nr.2 și Anexa nr.6) vor putea fi descărcate de pe site-ul Primăriei Arad, www.primariaarad.ro, secțiunea Uniți pentru Ucraina.
Informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon: 0257/252 264, respectiv 0784/272527.
Trimite articolul
XSlava Ucraina !!!
l;asa ca lucreaza romanii ca prostii pentru ei ca sa le platim cazare hrana etc
prosti mai suntem
-
Fix de la noi vin banii aia. Noi primim de la UE mai mult decat dam. Daca erau rusi nu aveai nimic de comentat bolsevicule :)))
-
Am impresia ca doar somerii si asistatii sociali au mereu cate ceva de comentat si vorba aia, banii aia vin de la UE, dar dacul liber are impresia ca ii ia careva din ajutorul sau social….
Halal natie
-
Sau cei pe salariu minim și cu o educație precară
-
Si tu esti ceva ”intelectual” ca si conationalul tau cococdobelc? Idiotule, fara cei care muncesc pe minim societatea nu prea avanseaza.Pana si la americani au nevoie de ei, oricat ar fi ei de dezvoltati. Crezi ca tie, prin absurd, daca ai munci in ceva birou si maine ai pleca acasa in ua ti-ar simti cineva lipsa? Poate femeia de serviciu ca nu ar mai fi biroul plin de balega… Ba ti-e frig in statia de tramvai, ba esti expert in sters la cu..r, tu esti miezul. Saracie ce esti…Ia-l si pe dilibao ca-i mai jos si carati-va acasa.
-
-
-
Las’ ca plătim noi.mancele ciocanele,iohan sclavu’
-
Asa sa ai si tu parte de ajutor la nevoie. EGOISTULE!
-
Mie imi pare rau de soarta lor dar parca mie nu imi vine sa cred ca si ei ar fi actionat la fel daca noi eram in locul lor.cu ce anume ne-au ajutat ei? Au luat teritorii de la noi. Sa se spele pe cap acum.
-
-
Is convins ca exact tu le platesti….care noi???? Numai daca noi is cei de la Bruxelles care trimit banii sa nu fii si tu ca aia din stepa ruseasca de bogati….