ARAD. Consiliul Județean Arad a publicat o parte din proiectul de buget pentru anul 2022. Am aruncat o privire peste sumele alocate celor trei instituții de cultură aflate în subordinea „Județului” – Centrul Cultural Județean, Complexul Muzeal și Biblioteca Județeană. În două cazuri am aflat câți bani vor primi, însă bugetul Bibliotecii pare să fi „scăpat” din tabelul publicat de CJA.
Centrul Cultural Județean Arad va avea un buget de 13.764.000 lei, în 2022. Aproximativ 3 milioane de lei vor fi pentru „secțiunea dezvoltare”, iar restul pentru funcționare. Veniturile proprii din „prestări de servicii și alte activități” prognozate pentru anul 2022 sunt de 200 de mii de lei. Conform proiectului de buget, 2.122.000 de lei vor fi cheltuieli de personal – salarii pentru 35 de angajați, iar 8.533.000 de lei vor fi cheltuieli cu bunuri și servicii.
Pe partea de investiții, din cele puțin peste 3 milioane de lei, aproape 2 milioane vor merge către obiectivul de investiții „Moneasa”. Nu se menționează nimic concret, însă cel mai probabil este vorba despre noi investiții în tabăra de acolo. Pe lângă acești bani, alte 500 de mii de lei vor merge către proiectul „Refacere zid de sprijin din gabloane și alei la tabăra Moneasa”. O altă investiție, în valoare de 119 mii de lei, va fi făcută pentru „echipamente pentru spațiu de relaxare Căsoaia”.
Multe studii la Muzeu
Complexul Muzeal Arad va avea un buget ceva mai mic: 8.907.000 lei. 3.794.000 de lei vor fi cheltuieli de personal – pentru 66 de angajați, iar 2.895.000 de lei vor fi cheltuieli pentru bunuri și servicii. De menționat că o sumă de 71 de mii de lei este destinată pentru „Alte cheltuieli – Burse”. În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, în proiectul de buget sunt menționate următoarele investiții: 1.736.000 lei pentru „Lucrări de reparații și înlocuire ferestre, reparații șpaleți, iluminat arhitectural la Palatul Cultural”, 272 de mii de lei pentru „Reabilitare săli expoziționale Etaj 1, tronson Nord”. 330 de mii de lei vor fi folosiți pentru dotări, 210 mii de lei pentru realizarea documentației necesare punerii în valoare a Cuptorului de topit fier Jumelț, respectiv pentru actualizarea documentațiilor pentru restaurarea muzeului din Lipova, iar 130 de mii de lei vor fi folosiți pentru documentația necesară lucrărilor de reparații interioare la Palatul Cultural – spații expoziționale, depozite și birouri administrative.
Bugetul bibliotecii, incomplet
În ceea ce privește Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, „Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii
pe anul 2022” publicat de Consiliul Județean Arad, nu cuprinde și această instituție, aflată în subordinea CJA. Totuși, Biblioteca se regăsește în lista cu „Programul de investiții publice”. Dacă la Centrul Cultural, bugetul este de peste 3 milioane, iar la Complexul Muzeal de peste 2,5 milioane, Biblioteca Județeană se „bucură” de un buget de…50 de mii de lei. Suma va fi cheltuită pentru achiziționarea de echipamente: laptop, microscop, imprimantă, tabletă grafică, tablă interactivă, blitz studio, aparat de degrosat, cameră foto. Dintr-o altă anexă aflăm că Biblioteca va avea, în 2022, un buget de 2.965.000 de lei pentru salariile destinate unui număr de 46 de angajați.
Salariile culturii arădene
Luând în calcul fondul de salarii și totalul posturilor aprobate pe 2022 pentru cele trei instituții menționate, constatăm că salariile medii lunare sunt de 5.371 de lei la Biblioteca Județeană, 5.052 de lei la Centrul Cultural Județean, respectiv 4.790 de lei la Complexul Muzeal.
Conform informațiilor de pe site-ul muzeului, cel mai mare salariu – al managerului Sorin Bulboacă – este de 8.376 de lei brut, iar cel mai mic – al unor supraveghetori – 2.920 de lei brut. La Biblioteca Județeană, cel mai mare salariu este al managerului interimar, Marius Stoica – 6.510 lei brut, iar cel mai mic este al unui bibliotecar angajat cu jumătate de normă – 2.318 lei brut. Pe site-ul Centrului Cultural Județean, ultima listă a salariilor este din martie 2020. Atunci, managerul avea salariul de 5.303 lei brut, mai mic decât al contabilului șef – 5.642 de lei. La polul opus se afla salariul unui „funcționar, magaziner” – 3.305 lei brut.
Trimite articolul
XVeniturile proprii din „prestări de servicii și alte activități” prognozate pentru anul 2022 sunt de 200 de mii de lei. Conform proiectului de buget, 2.122.000 de lei vor fi cheltuieli de personal – salarii pentru 35 de angajați, asta inseamna ca cei 35 de angajati vor “produce”200 000lei cu cheltuieli -doar cu salariile- de 2.122 000leisint de acord ca e nevoie sa sprijinim cultura,dar sa dai unui angajat 5000lei brut sa-ti produca 470lei asta nu e sprijin,e parazitism
Nici acum nu aveti de gand sa preluati si sa dati pentru activitatile Centrului Cultural Casa de Cultura de la padurice ? Spectacolele de vara vor fi tot sub cort pentru artisti si de ploua publicul va sta tot sub umbrele pe scaune ude si picioarele in iarba imbibata cu apa ? De ce lasati Casa de Cultura pe mana unor dubiosi – secte si a ,,afaceristi murdari,, ? E o rusine a orasului ca faceti din cladirea aceia impunatoare, cu spatii generoase, ideale pentru ca tinerii curati ai orasului, care nu sunt curiosi de terase, sali de forta, sali de crescut pitipoance frecventate de cocalari si ,,fetele,, lor, sa petreaca timp de calitate invatand lucruri frumoase legate de arte.