În jur de 500 de angajați din sistemul de învățământ din Arad au renunțat la grevă, în cele aproape trei săptămâni scurse de la începutul acțiunii de protest. Dănuț Ienășescu, președintele Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, ne-a transmis că la începutul grevei, au aderat la această acțiune de protest 3.952 dintre cei peste 4.700 de membri de sindicat din județul Arad. Conform acestuia, la începutul grevei, au luat parte la protest 83% dintre membri. Datele oferite de liderul SDÎ Arad arată că pe 6 iunie mai luau parte la grevă 3.452 de angajați din sistemul de învățământ – cadre didactice și personal auxiliar.
O zi mai târziu, pe 7 iunie, conform inspectorului șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Marius Gondor, erau în grevă 3.445 de angajați din sistemul de învățământ. Dintre aceștia, 2.986 fac parte din categoria personalului didactic.
L-am întrebat pe inspectorul șef și câte unități de învățământ din județ continuă să funcționeze, chiar dacă este grevă. Conform răspunsului acestuia, „12 unităţi de învăţământ nu au personal care să facă grevă”. Acesta a ținut să menționeze că informațiile oferite se bazează pe datele primite de inspectorat de la directorii școlilor din județ.
În total, în unitățile de învățământ din județul Arad sunt angajate aproximativ 6 mii de persoane. Dintre acestea, aproximativ 66% au intrat în grevă la începutul acțiunii de protest și aproximativ 58% continuă protestul, la mai bine de două săptămâni de la debut. Dacă vorbim doar despre membrii de sindicat, procentul de participanți la grevă – la începutul ei – este de aproximativ 83%, din care aproximativ 73% își continuă protestul, la 18 zile de la debut.
Grevă și negocieri
La 22 mai 2023, în sistemul de învățământ din România a fost declanșată o grevă generală la care au luat parte aproximativ 150.000 de cadre didactice și alte 60.000 – 70.000 de cadre didactice auxiliare și personal auxiliar nedidactic. Principala solicitare a acestora este o creștere a salariilor în învățământ cu 25%. Au fost multiple încercări ale sindicatelor și profesorilor de a negocia cu guvernul României, precum și cu președintele Klaus Iohannis, dar nu au reușit să ajungă la un numitor comun. Concomitent, au avut loc și demonstrații în București și în alte câteva orașe importante la nivel național. În ultimii 30 de ani au mai fost convocate patru greve în sistemul de învățământ, în 1999, 2000 și 2005.
Acțiuni premergătoare
Înainte de declanşarea grevei generale de pe 22 mai, membrii sindicatelor din învăţământ au oganizat, pe 17 mai, o grevă de avertisment cu o durată de 2 ore. Cu o săptămână în urmă a fost organizat și un marș de protest, la București, la care au luat parte aproximativ 10 mii de profesori și angajați din școli.
Efecte asupra anului școlar
Greva profesorilor a afectat cursul normal al anului școlar. Examenele de evaluare a elevilor de clasa a VI-a erau planificate să aibă loc pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate de două ori – prima dată pentru zilele de 30 și 31 mai, iar a doua oară pentru zilele de 12 și 13 iunie.
O altă modificare adusă de greva profesorilor a fost legată de examenul de atestare a competențelor profesionale ale absolvenților claselor de matematică-informatică, care ar fi trebuit să aibă loc până pe 30 mai. Termenul a fost prelungit până la 23 iunie. Totodată, examenele pentru atestatul de competență lingvistică sau atestatul pentru predarea unei limbi moderne de către absolvenții claselor cu profil pedagogic au fost și ele amânate până pe 23 iunie.
Evaluarea și Bacalaureatul
Dacă greva va continua, există riscul ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să fie și ele afectate. În cazul Bacalaureatului, perioada de înscriere s-a prelungit deja. Ligia Deca, ministra Educației, a anunțat recent că probele de competență de la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă luni, 12 iunie, au fost amânate pentru 14 iunie, însă „ar putea fi echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului”. Probele scrise ale Bacalaureatului sunt programate pentru perioada 26-29 iunie.
Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a este programată să aibă loc în perioada 19-22 iunie.
Trimite articolul
Xincet incet multi se lasa de greva……
-
Adi, deoarece metoda comunista cea a toasului Ilici Iliescu, a fost verificata in timp, care zice: “lasati-i toasi ca sa fiarbă in suc propriu”, dand in continuare rezultate!
-
Problema e ca voi nici nu datirezultate decat nesatisfacatoare..in invatamant,desigur! mersul in ciurda pe centru si chiulul de la munca nu rezolva lucrurile in mod pozitiv.. Guvernul vi-a marit deja salaroaiele ,desi multi dintre voi sunteti departe de amerita..acum e randul vostru sa livrati! La munca,trantorilor!
-
Vai de mine, dar sunteți deosebit, ați identificat toate problemele învățământului românesc!👍👏👏👏
-
cam da voi profesorii sunteti problema invatamantului romanesc din pacate!!!
-
-
-
Nu am cu ce sa ma laud, nici mie nu mi-a placut cartea si bataia de cap dar, pot sa zic, cea mai importanta parte a educatiei se face acasa, la parinti si, eventual la biserica. Sa fi om cu capul pe umeri, sa-ti vezi de treaba, sa respecti etc. Poti sa ai 20 de facultati si sa fii primarul satului si tot degeaba daca n-ai coloana vertebrala. Societatea a fost cladita pe spatele muncitorilor de rand nu pe spatele profesorilor care numa se dau rotunzi ca cine sunt ei. Sa nu uitam ca si politicienii nostri, impotriva caror se revolta acum din invatamant, au fost odata elevi ai lor. Si care e problema atunci?! Va zic eu: in ziua de azi nimeni nu mai vrea sa lucre, numa sa ieie bani, daca se poate un sac si sa faca cat mai putin si cat mai usor. Azi toti pruncii vor la facultate doar sa nu mearga la lucru. Termina studiile, merg la masterat, sau incep alta facultate. Cer bani de la parinti ca multi nu-s in stare sa steie pe picioarele lor nici la 30 de ani. Asta e rezultatul sistemului de invatamant. Produc niste guralivi care cer respect ca ei au scoala dar cand vine vorba de o reparatie sau instalatie se pierd in stiinta. Atunci e bine ca exista si muncitori analfabeti care stiu sa faca o lucrare. Practica il face pe om, eu asa am fost invatat. O sa vedeti voi, care ma cititi, ca peste 20-30 de ani nu o sa mai existe meseriasi. Nici pensii. Desi, forta de lucru ar fi, numa ca nu vor oamenii.
Asa ca eu zic, sa se potoleasca cei care sustin greva, ca si asa, profesorii nostrii o duc mai bine fata de restul care muncesc de zi pana seara ca sa aiba ce baga in gura.
Puteți să stați in grevă mult si bine
Dupa spusele multora de pe Aradon putem deduce ca invatamantul de stat ar trebui desfiintat. De ce nu? Oricum romanii sunt pe locul intai la analfabetism functional in Europa, iar profesorii, chiar si cei dedicati, nu au parghii pentru a putea controla elevii. Modele de urmat in societate nu avem, putem observa politicieni semi-analfabeti cu doctoratele facute pe bani, manelisti care nu platesc taxe la stat si hoti din administratie cu palate. De ce sa trebuie sa inveti, cand poti la fel de bine sa traiesti fara sa stii cat face 2 X 2? Asa au trait si cei din evul mediu, ne intoarcem acolo si gata. Fiecare isi lucreaza in ograda si readucem trocul.
-
Guvernul ar trebui sa angajeze pensionari cu studii superioare,pe post de dascali,in locul acestor trantori lacomi!
Daca saptamana viitoare vor incheia directorii mediile si se va incheia anul scolar cum era planuit, mai raman profesorii in greva peste vacanta?
-
Da. Te deranjează🤣🤣🤣
La o întrebare tâmpită, un răspuns pe măsură!-
@Real la fix te-ai nimerit. Mai bun raspuns nu se putea, nu cred ca se gasea alt tampit mai mare ca tine sa raspunda.
-
-
nu, ca atunci nu si-ar primi leafa… toti ies din greva in 15
Dar de profesorii la care nu le pasa de elevi, dau note aiurea, fac abuzuri in timpul serviciului, sau care accepta fel si fel de spagi pentru a trece elevul nu comenteaza nimeni. Oare ei nu sunt printre protestatari? Am avut si peripetiile mele cu unii dintre ei cand am fost la scoala. Odata am primit nota 3 la mate ca am uitat geamul deschis ca eram elev de serviciu in ziua aia. Unii chiar nu merita sa fie acolo. Sa nu zic ca mai sunt si din aia betivi care dorm la catedra.
-
pai chiar astia sunt la proteste!!!
-
“Dar de profesorii CARORA nu le pasa de elevi”. Cred ca tu ai avut peripetii la scoala pentru ca ai chiulit cand trebuia sa fii la ore…