ARAD. „Căutându-ne pe noi, identitatea în criză” a fost, zilele trecute, tema discuțiilor de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, dintre câțiva elevi arădeni și Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa, care a acceptat să zăbovească câteva prețioase clipe în această școală, în urma invitației unor copii care îl cunosc pe părintele și Mănăstirea Oașa.
Tema întâlnirii a avut ca scop provocarea tinerilor la un dialog liber despre ei, despre viață, despre realitățile ce-i înconjoară, despre adevărata căutare a sinelui, a valorilor spirituale interioare și ale neamului din care fac parte, despre discernământul între bine și rău, despre personalitatea umană, formarea caracterului, etc.
În prima parte s-a prezentat și un scurt film, realizat chiar de Părintele Pantelimon, despre mănăstirea Oașa și împrejurimi și despre taberele de tineret care se organizează anual în acel spațiu sacru, tabere menite a-i învăța pe tineri să aprecieze frumosul vieții, să-și respecte părinții, neamul, țara, adevăratele valori.
Părintele Pantelimon Şuşnea
Absolvent al Facultăţii de Arte Frumoase din Timişoara, Părintele Pantelimon, după absolvirea studiilor s-a retras la mănăstire, într-o zonă montană, el însuși fiind un munte, un munte spiritual, îmbogățit prin neostenita nevoință zilnică, manifestată prin slujire către Dumnezeu, către aproapele, dar și de lucrare personală permanentă pentru a se revărsa tuturor celor care au nevoie și-L caută pe Dumnezeu cu adevărat.
„Prin acest dialog ne-a demonstrat că așa este, și a adus multă bucurie copiilor, în special acelora care zi de zi, după modelul Sfinției sale, se nevoiesc la rândul lor prin a învăța și a lupta să fie competitivi la cât mai multe obiecte de studii școlare sau extrașcolare, aducând cinste părinților, școlii, tuturor celor dragi, și nu în ultimul rând țării noastre” – ne-a spus prof. Diana Elena Sabău.
Workshop de fotografie
În a doua parte a întâlnirii Părintele Pantelimon, care este pictor iconar la mănăstirii Oaşa şi care s-a specializat şi în arta fotografică, a ținut un scurt workshop de fotografie copiilor de la cercul de specialitate și a celor care au participat la expoziția de fotografie „Primăvara – impresie”, din luna mai a.c. la Colegiul Nnațional „Moise Nicoară” , elevii declarând că au învățat multe lucruri noi și utile în domeniu.
„Dragi elevi, avem astăzi șansa de a trăi o zi altfel…Altfel, pentru că îl avem în mijlocul nostru pe Părintele Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa, un monah al zilelor noastre, care pentru unii dintre voi aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Aceasta deoarece ați beneficiat deja în Postul Crăciunului de o întâlnire cu preacuvioșia sa, care v-a fost, știm, de un real folos duhovnicesc. Părintele Nicolae Steinhardt vorbea în anii comunismului de nevoia de a avea monahi cultivați, înnoitori în limbaj și atitudine, creatori de ethos cultural și de trăire reală. Cred că Părintele, prin pregătirea artistică a preacuvioșiei sale, fiind absolvent de Belle Arte, are toate datele unui astfel de profil cultural-duhovnicesc” a spus, la începutul întâlnirii, prof. dr. Diana Șimonca-Oprița, CNMN.
Impresii ale elevilor
„Oaşa, aşa cum o ştiu eu, este o mănăstire axată pe prietenie. Eşti prieten cu Dumnezeu atât la rugăciune cât şi la muncă, eşti prieten cu natura. Înveţi să trăieşti între cer şi pământ alături de prieteni, de studenţi şi de părinţii de aici. Relaţiile dintre noi sunt cele cu care rămânem. Prietenia este cea care ne uneşte. Părintele Pantelimon Şuşnea, unul dintre părinţii de la Oaşa, este dedicat nouă, tinerilor. Adesea, în adolescenţă apar situaţii neprevăzute, lucruri neînţelese, se naşte incertitudinea şi mor idealurile noastre. Astfel de situaţii pot fi depăşite cu ajutorul unui povăţuitor. Hymalaia vieţii se escaladează doar împreună cu o călăuză iscusită” ( Ana Maria Lacrima Sturz-Lazăr, clasa a XI-a A, CNMN).
„A trecut foarte mult timp de când cineva m-a impresionat atât de mult, m-a intrigat, m-a provocat să vorbesc și să întreb sincer sinele meu. Cineva care m-a surprins într-un mod plăcut și în mai puțin de trei ore mi-a schimbat viziunea asupra unor concepte. O discuție perfect croită pentru elevi, pentru cadrele didactice, pentru părinți, pentru noi, pentru tine! Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa ne-a oferit minunata șansă de a-l descoperi și totodată de a ne descoperi. O persoană ce stăpânește arta oratorică așa cum puțini se pot lăuda, un fost student la arte plastice foarte talentat, o voce gravă, clară, ce întipărește mănunchiuri de lumină în sufletele noastre cu fiecare cuvânt rostit. Un călugăr și preot cultivat care găsește moduri inedite de abordare a tinerilor, cu o privire în care se găsește respect, încredere, speranță, înțelegere.
Tema discuției noastre a fost descoperirea de sine, schimbarea continuă și modelarea selectivă a personalității noastre. De-a lungul dezbaterii acestei teme, Părintele nu a fost profesorul nostru, nu a fost duhovnicul nostru. A fost mult mai mult de atât. În dumnealui am regăsit sfaturile unui prieten sincer, deschis, care nu este procupat în a te judeca, în a te critica, ci în a căuta alături de tine soluția povarei ce te îngreunează sufletește. Unul dintre răspunsurile care mi-au rămas întipărite în minte și care ar trebui să ne invite la meditație este: În viață este foarte important ca oamenii să se poată bucura de tine! Trebuie să te amplifici în ceea ce ești cu adevărat. Trebuie să aduci ceva în viața lor! Și pentru a avea ce aduce, trebuie să strângi! Cu un mare sentiment de bucurie si recunoștintă, sper că vorbesc în numele tuturor celor prezenți în această zi atunci când afirm că această întâlnire nu se dorește a fi ultima!” (Bianca Buzgău, clasa a X-a E, CNMN).
Organizatori și sponsori
Acțiunea a fost posibilă datorită sprijinului Mănăstirii Oașa, al d-nei Viorica Graur de la Poliția locală Arad, al Centrului Județean Cultural Arad, și al conducerii Colegiului Național „Moise Nicoară” – prof. Major Csaba și prof. Maria Haș. Echipa din școală care s-a ocupat de organizarea evenimentului a fost formată din profesorii: pr. Mircea Hurdea, Anișoara Pârvulescu, Diana Șimonca, Viorica Șandor, și Diana Sabău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!