„A fost un an al eficienţei”, spune judecătorul Silvia Nădăban, preşedintele Tribunalului Arad, cu ocazia prezentării bilanţului instituţiei pe 2015.
„Anul 2015 pentru Tribunalul Arad şi instanţele arondate acestuia a fost, am putea spune, un an al eficienţei, chiar al unei eficienţe maxime la anumiţi parametri şi mă refer aici la ponderea dosarelor închise într-un an şi stocul de dosare cu care am rămas la sfârşitul anului. Gradul acesta de eficienţă reprezintă pentru noi o provocare, pentru că ne dorim să intrăm în cel maxim de instanţă foarte eficientă şi implicit impunem măsuri de organizare la nivelul instanţei noastre vizavi de modalitatea de repartizare a dosarelor şi a judecătorilor pe secţii”, a declarat Silvia Nădăban.
Volumul de activitate al Tribunalului Arad a scăzut în anul 2015 faţă de 2014, însă judecătorii au parte acum de cauze a căror complexitate a crescut. De ce?
Complexitate dublă
Preşedintele Tribunalului Arad spune că „dacă privim cifrele sub aspectul complexităţii dosarelor reţinem că aceasta s-a menţinut şi chiar s-a dublat. Asta resimţim şi noi în activitatea noastră. La Secţia a II a Civilă – care a început să lucreze la parametri maximi abia în anul 2015 ca urmare a reorganizării care a avut loc în 2013 – litigiile de insolvenţă au scăzut, aceasta fiind consecinţa modificărilor legislative în materie vizavi de valoarea prag pentru care se poate sesiza instanţa pentru aceste proceduri. La Secţia de Contencios-Administrativ care este o secţie sensibilă în acest moment, pentru că competenţa ei s-a extins în urma altor modificări legislative prin preluarea unor categorii de cauze de la curţile de apel, veţi observa o fluctuaţie a înregistrărilor cauzelor pe parcursul anului şi îndeosebi o mărire a volumului de activitate cantitativ în ultimele două luni din an. Ceea ce se va reflecta în indicatorii de eficienţă. La Secţia Penală volumul de activitate este în parametri normali, complexitatea este şi aici una la un punctaj maxim, iar specificul activităţii acestei secţii dublează cumva şi compensează discrepanţa cantitativă între Secţia Penală şi celelalte secţii. Volumul de activitate a scăzut şi aici pentru că, aşa cum am anticipat anul trecut, au ieşit de pe rol, au fost finalizate dosarele care au intrat pe rolul nostru ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal, respectiv aplicarea legii penale mai favorabile”.
Pentru 2016, Silvia Nădăban spune că instituţia pe care o conduce are în proiect „continuarea supravegherii investiţiilor care au fost aprobate pentru Tribunal: amenajarea podului locaţiei în care îşi desfăşoară activitatea instanţa, ceea ce va permite o extindere a spaţiilor cu destinaţie de birouri şi implicit crearea condiţiilor pentru aplicarea noilor dispoziţii procedurale în ceea ce priveşte judecata în camera de consiliu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!