ARAD. În urmă cu două săptămâni, au apărut primele zvonuri că în municipiul Arad, la câteva licee și săli de sport, ar exista o adevărată epidemie de scabie, adică râie în termeni populari, o boală asociată cu sărăcia, lipsa de igienă și întâlnită des în țările subdezvoltate.
Deși aveam cunoștință despre câteva astfel de cazuri, la Direcția de Sănătate Publică Arad nu se înregistrase, zile în șir, niciun caz. În mod normal, raportarea cazurilor ar trebui făcută de medicul școlar, dacă vorbim despre elevi, sau de către medicul de familie al bolnavului.
Până la urmă, la sfârșitul săptămânii trecute, a venit și prima raportare. Un liceu din municipiu a anunțat Direcția de Sănătate Publică Arad despre existența unui caz de scabie depistat la unul dintre elevi. Fiind vorba despre un singur caz, singura măsură luată a fost cea a dezinfectării sălii de clasă, iar elevul va rămâne acasă o perioadă, în funcție de recomandările medicului.
Prin urmare, oficial, vorbim despre un singur caz de scabie, însă neoficial numărul lor ar fi mult mai mare. Însă, cel mai probabil dintr-un sentiment de jenă, din informațiile noastre, unii dintre bolnavi ar fi optat pentru un diagnostic de dermatită, care nu trebuie raportat la DSP.
În orice caz, nu se poate vorbi despre o epidemie, atâta vreme cât numărul cazurilor este restrâns sau subraportat.
Ce este scabia
Scabia reprezintă o erupție la nivelul pielii însoțită de prurit (mâncărimi). În literatura de specialitate, boala se regăsește sub denumirea de râie sarcoptică. Scabia reprezintă o patologie contagioasă, iar transmiterea se poate face prin contact direct sau prin contact sexual neprotejat. Contactul cutanat direct reprezintă cea mai frecventă modalitate de transmitere a bolii. Riscul de transmitere a scabiei este ridicat în locurile aglomerate sau frecventate de multe persoane. Printre acestea se regăsesc: grădinițe, școli, spitale, săli de sport, penitenciare, azile de bătrâni. Zonele predispuse pentru apariția scabiei sunt pliurile pielii și leziunile fine tegumentare. Cel mai adesea, râia se ”instalează”
între degetele de la mâini sau picioare, la nivelul cotului sau genunchiului, în zona genitală, sub unghii, în jurul mameloanelor sau sub accesoriile vestimentare (ceas, inel, brățară). Printre semnele și simptomele specifice scabiei se regăsesc pruritul sever cu exacerbare pe timpul nopții și vezicule sau tumefacții la nivelul pielii, dispuse sub formă de linie ondulată.
Tratament
După stabilirea diagnosticului, medicul specialist recomandă folosirea unor medicamente scabicide sub formă de cremă sau loțiuni. De asemenea, se poate recomanda aplicarea tratamentului pentru persoanele în compania cărora pacientul s-a aflat în ultima perioadă. Pacienților diagnosticați cu scabie le este recomandată spălarea hainelor în mod regulat și igienizarea obiectelor din locuință.
Trimite articolul
XCare este liceul?
România educată campioană la râie și la băgat mizeria sub preș!
-
BA da PROST esti, nu se poate imbolnavi cineva, ca repde Romania campioana !
Penibil de carcotas, mai iesi din pivnita ba sobolan, si vezi lumea cu adevarat (inclusiv Romania) !-
Nu e deloc prost… Ia si citeste tot articolul, inclusiv partea asta “unii dintre bolnavi ar fi optat pentru un diagnostic de dermatită, care nu trebuie raportat la DSP”.
-
SAsta e pt iustin cionca cel acre ne spune ce minunat e totul in arad si ca ce judet grozav avem. :))
Apropo, ce s emai stie de executia in stil mafiot de acum cativa ani din centru ?
-
Se stie da no, nu te poti baga in politic…
Ba e prost ba Niculae, și tu ii calci pe urme. Cârcotași negativiști înveninați.
e la liceul german