ARAD. O pacientă de 44 de ani a fost diagnosticată la Arad, cu o boală genetică, posibil cauzatoare de moarte subită, prin aritmii ventriculare – displazie aritmogenă de ventricul drept –, care de cele mai multe ori este întâlnită în rândul tinerilor și al sportivilor de înaltă performanță, fiind uneori diagnosticată abia la autopsie.
Pacienta a putut fi diagnosticată prin efectuarea unui RMN cardiac – o tehnică de investigare cardiacă care se efectuează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, procedura fiind realizată de către medicul specialist cardiolog dr. Radu Lala și tehnicianul imagist Geanina Bunaciu.
„Pe baza cunoștințelor acumulate la cursurile pentru RMN cardiac pe care le-am efectuat la Berlin și Milano, cu sprijinul conducerii spitalului și al Consiliului Județean, am reușit, încă din luna ianuarie a acestui an, să efectuăm și la Arad această procedură, eficientă în diagnosticarea patologiilor cardiace. Astfel am putut diagnostica, în fază incipientă, o cardiomiopatie rară care poate cauza moartea subită, la o pacientă tânără, iar pe baza investigațiilor clinice și datorită acestei tehnici imagistice (RMN cardiac) de care dispunem, pacienta a fost îndrumată pentru implantul de defibrilator cardiac. Mai mult decât atât, fiind vorba despre o boală ereditară, va fi evaluată și familia pacientei” – a explicat dr. Radu Lala, medic specialist în cadrul Secției Clinice Cardiologie.
Cazul a fost gestionat de către medicul șef al Secției Cardiologie, dr. Adina Pop Moldovan pe partea de investigații medicale și tratament și de medicul Radu Lala în ceea ce privește efectuarea RMN-ului cardiac.
Trimite articolul
XEste foarte clar , dupa cum citim articolul🤔 Pe baza cunoștințelor acumulate la cursurile pentru RMN cardiac pe care le-am efectuat la Berlin și Milano,🤓avem un complex de superioritate o oarecare grandomania in fapt sintem cu totul pe dinafara medicinei. Clujul si Timisoara sint speranta pentru foarte multi cardiaci din judetul Arad
-
Dar n-ai simțit subtilitatea “cu sprijinul consiliului județean”, doamne ferește mă cat de penibili suntem încât îi obligă să spună tâmpenii de genul ăsta pentru campania electorală. Aradul ăsta e Mai rău acum cu ăștia decât era înainte 89. Noroc cu sprijinul PNL local și a lui falcă și Cionca și tot neamul lor de semidocți și analfabeți că avem curent electric, că cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă nu erau ei…
-
Nu inteleg care este problema cu dobandirea cunostiintelor in alte centre medicale? Foarte bine ca exista oameni care merg sa se perfectioneze si apoi vin inapoi sa puna in aplicare ce au invatat.Nu vad logica comentariului. Cat despre TM, as zice sa o lasi mai moale, daca nu stii cum sta treaba cu adevarat.
-
In Romania exista expresie de baza🙄 Esti tuleu, esti praf sau esti pe linga. Nu compara Clujul si Timisoara cu Aradul. In Arad toti sint lectori, decani, conferentiali dar in schimb moare pacientul linga titlurile lor de honoris cauza. Daca plusezi cascaval traiesti nu plusezi te directioneaza spre suferinta. La fel municioalul si judeteanul,spaga in buzunar altfel mori.
-
Am inteles ca un rezident a ridicat suspiciunea de displazie aritmogena, insa “marii” profesori si asistenti universitari si-au asumat meritele. O practica destul de des intalnita.
Stimati cititori aesta este adevarul , Super Clinica Universitara de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad se afla in urma cu 20 ani in ceea ce priveste dotarea si resursa umana fata de o Clinica Universitara reala. Laudele Consiliului Judetean poate vin si in contextul in care a fost Curtea de Conturi si un pic ia cam „curentat”. In plus campania electorala este in floare. MRI cardiac se face de rutina in vest cand se verifica deficientele de perfuzare ale miocardului in contextul in care exista modificari si pe angiografie. In Romania inca nu avem aritmologi (supraspecializare in cardiologie) in toata tara, sunt doar vreo 4. In ceea ce priveste cardiologia interventionala, am avea specialisti dar aproape toti se confrunta cu „managerii”, in sensul ca din pucnt de vedere al investigatiilor si ale aparaturii utilizate sunt mai tot limitati de aprobarile „maganerilor” spitalelor bugetare care sunt controlate politic, competenta nefiind una din calitatile cerute pentru ocuparea unui asemenea post….ci servilismul si loialitatea fata de partid.
Doamne Fereste- ma! nici bine nu mai poti sa faci in ziua de astazi!si nici profesia de medic sa Salvezi Vieți :ca Nu e bine! pt Unii “oamenii”. (cu referire la Dr.Lala,care pana la urma a pus un diagnostic corect care ii salvează viata pacientului).Felicitări domnule doctor!!! Continuati sa va remarcați prin excelente profesionale!Suntem mândri de dvs!
Acelasi stimabil doctor Lala care spunea ca sunt perfect sanatos dupa o ecografie doppler vasculara.. ca sa ajung la Timisoara la cateva zile distanta sa ma intrebe colegii lui daca e orb sau nu s-a uitat la ecografie … problema mea de sanatate fiind extrem de vizibila la aceeasi procedura ..
-
Speram sa avansam si noi in Arad cu medicina, dar nu ne putem compara cu centre universitare de renume din Romania….intotdeauna este bine sa ne acceptam limitele…..dar felicitari pentru orice progres care este inspre binele nostru.
Și acum urmează marele dr dina, cel care a fost dat afara de la Timisoara și de la Constanța și va rezolva situația!!!!!! Acest interlop din sistemul de sănătate care împreună cu Marele cionca și Marele Domșa salvează inimile!!!!!!!!
-
Sa ne spună cionca acum care i faza cu achiziția unei secții din cadrul spitalului județean de la dr Dina și sa ne spună Domșa cum se face decontarea de la Cas către serviciile oferite de “salvatorul de inimi” Dina!!!!!! Și curând marele Domșa o sa ne spună și alte chestii în legătură cu spitalul de la Ch. Criș, sau spitalul de paleative de la Ineu sau în legătură cu Laser!!!! La final ar fi bine sa știți ca datorita acestui Domșa serviciile secției BFK de la municipal se vor externalizare către clinica Laser(Domșa știe de ce), iar serviciile UPU Stomatologie de la județean (gratuite) se vor externalizare către urgentele de pe Crișan!!!! Sa ne spună Domșa și Cionca de ce!!!!!