Arad. Au primit în sfârșit autorizație de construcție iar, raportat la ritmul lucrărilor și ținând cont de afirmațiile proprietarilor, totul va fi gata în martie anul viitor! Atunci, arădenii vor vedea cu adevărat spectacolul care acum stă ascuns în spatele gardurilor șantierului. Despre ce subiect vorbim? Despre Cazinoul Arad, care după un parcurs birocratic de mai bine de doi ani, presărat cu ședințe aprinse în Consiliul Local și în comisiile de monumente, a primit autorizația de construcție iar planurile spectaculoase gândite de proprietarii imobilului vor fi duse, spun aceștia, la îndeplinire în scurt timp. Monumentul-simbol de pe bulevardul Dragalina va fi gata, ne asigură cei de aici, în martie 2021 și va găzdui din luna mai cel mai probabil evenimentele mondene și culturale importante.
Degradare dureroasă
În urmă cu câțiva ani, soarta Cazinoului din Arad a fost aceeași cu a altor zeci de monumente istorice din țară: o clădire distrusă, în prag de prăbușire. După ce a avut, pe rând, rolurile de sală de expoziții și evenimente, cazinou, restaurant și club, edificiul a fost abandonat și, mai apoi, vandalizat. Aflat într-o stare deplorabilă, în 2016 a fost scos la vânzare prin executare silită. Primăria și-a arătat interesul, dar în cele din urmă a abandonat ideea nepărând a găsi resursele pentru a intra în posesia impresionantei clădiri istorice.
Cazinoul care era, de ani buni, pata de rușine de pe obrazul arădenilor, alături de Teatrul Vechi (în continuare abandonat de toți), a fost cumpărat la licitație de o firmă din Pecica, care face profit din agricultură și din producția componentelor în industria aeronautică.
Norocul unei clădiri emblematice
Norocul Aradului a fost dat de faptul că noii proprietari au iubit clădirea și și-au arătat încă de la început intenția de a o readuce la starea inițială. Au adus specialiști din toată țara, să evalueze situația critică a edificiului. Echipa de „medici de urgență pentru monumente” a fost coordonată, încă de la început, de profesorul Annamaria Baciu, specialist restaurator autorizat de Ministerul Culturii, care s-a ocupat și de restaurarea Palatului Cultural din Arad.
Dar munca la Cazinou nu s-a dovedit a fi una ușoară nici pentru specialiști, iar costurile reabilitării au depășit orice așteptări. În dialogul purtat cu proprietarii imobilului, aceștia au recunoscut faptul că s-a ajuns acum, în octombrie 2020, la costuri de cinci ori mai mari decât cele calculate inițial. Și totuși, nu păreau să spună aceste adevăruri cu nicio urmă de regret.
Răul cel mai mic
„Erau atât de multe problemele care apăruseră, încât nu știam cu ce se poate începe. Infiltrații, fisuri, tencuieli suprapuse, urme de vandalizare, urme de foc și, înainte de toate, lipsa de utilizare, lipsa de viață”, constata Annamaria Baciu în 2018, când pășea prima oară în clădire. O situație care, spun responsabilii de aici, a adus cu sine măsuri urgente, luate la limita legii, fapt publicat de Jurnal arădean și www.aradon.ro, la acel moment.
Cum explică situația cei care dețin cazinoul? Pericolul iminent în care se afla monumentul i-a determinat, spun noii proprietari, să își asume răul cel mai mic: deoarece demersurile pentru autorizația de construire presupuneau realizarea unor proiecte laborioase, cronofage, aceștia au demarat în paralel acțiunile de punere în siguranță a monumentului și au susținut specialiștii în restaurare să înceapă consolidarea clădirii aflate în paragină, precum și în cercetarea extinsă care a urmărit stratigrafia culorilor și tencuielilor originale, înainte ca acestea să fie degradate complet. Rezultatele cercetării au fost cristalizate într-un Proiect Tehnic de Restaurare care a primit avizul favorabil al Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Culturii.
Au salvat 5.000 de piese
Pe baza proiectului, de atunci, până la 60 de oameni au lucrat în fiecare zi, cu metode și materiale tradiționale, la restaurare, reușind să salveze, în doi ani, peste 5.000 de piese din interiorul și exteriorul clădirii. Vizita pe șantier ne-a scos în evidență faptul că, deși s-au făcut deja intervențiile cele mai grele, procesul complex de consolidare și restaurare va mai dura câteva luni bune. Mai mult, din această lună, specialiștii vor readuce la viață și exteriorul emblematic al Cazinoului.
Un proiect pentru arădeni
Desigur, orice investiție de acest gen e privită de unii dintre locuitorii urbei cu scepticism, așa cum se întâmplă de fiecare dată, din cauza experiențelor nereușite din trecut. Proprietarii au decis din start să înlăture suspiciunile care au însoțit această reabilitare, afișându-și intențiile pe site-ul www.vechiulcazinou.ro, unde au explicat în detaliu pașii realizați în salvarea clădirii.
Lucrurile nu se opresc aici. Odată finalizată investiția, proprietarii au de gând să schimbe polul de atracție culturală din Arad iar cazinoul să redevină scena principală a evenimentelor importante ale orașului.
Chef Cătălin Jernoiu la Cazinou
Una dintre surprizele gândite deja la Cazinou are legătură cu preparatele culinare. „Arădenii (și nu numai!) vor putea să guste, în cadrul evenimentelor organizate aici, preparate rafinate, concepute și adaptate special locației, dar și timpurilor actuale, păstrând respectul pentru clasic și elegant, respect impus de istoria Vechiului Cazinou”, ne dezvăluie cu entuziasm chef Cătălin Jernoiu, mutat de la București pentru a coordona bucătăria impozantului complex.
„Am reamenajat trei săli care vor funcționa independent pentru petreceri private. Suntem pregătiți să găzduim cele mai importante evenimente mondene și culturale din Arad”, adaugă Andreea Ungurean, event planner al Cazinoului.
Mai mult, am fost informați că nu toate evenimentele vor fi private, în condițiile în care au existat deja discuții pentru organizarea mai multor vernisaje, organizarea Caravanei TIFF anul viitor aici etc. Tot impozanta clădire ar putea fi gazda teatrului stradal din Sibiu, dar și a altor evenimente culturale. O promisiune mai veche nu a fost nici ea uitată: așa cum au promis încă din start, în monumentul restaurat vor putea fi oficiate și căsătorii în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, lucru consemnat în timpul întâlnirilor oficiale cu aleșii locali. Mai mult, în partea dinspre parc va fi amenajată o toaletă publică, accesibilă din Parcul Copiilor. Și am adăuga aici, nu orice fel de toaletă publică, ci una greu de întâlnit prin România.
„În ultima perioadă, mai multe echipe de specialiști au lucrat în paralel la finalizarea lucrărilor. Vrem ca în luna mai a anului viitor să oferim arădenilor Cazinoul în cea mai bună condiție, ca oamenii să privească acest edificiu ca pe o experiență în sine”, ne spune Anca Marc, director marketing.
Ca să vă provocăm la reverii, vă mai spunem că, atunci când va fi gata, cazinoul va avea și un acoperiș înierbat, un superb gard din fier forjat, un mic muzeu în aer liber, dar și un film artistic al reabilitării.
Cine sunt proprietarii?
Dar cine sunt proprietarii Cazinoului Arad? Compania românească Arsat Industrie, care și-a construit un renume internațional ca cel mai mare producător de componente pentru industria aeronautică din județul nostru. Compania este însă una dintre principalele companii și din domeniul agricol, cu peste 10.000 hectare de teren arabil și 700 hectare de livezi. În plus, la nivel local, și-a anunțat intenția mai multor investiții complexe în clădiri emblematice, care să redea strălucirea Aradului de altădată. Dar asupra acestui deziderat vom reveni într-un alt material.
Adriana Barbu
adriana.barbu@informmedia.ro
Trimite articolul
XNORMAL CA TREBUIE RECONDITIONAT FIIDCA DE 30 DE ANI TOT IL STRICA CU DISCOTECI SI ALTE AFACERI DUBIOASE…SA VA FIE RUSINE CA ATAT SUNTETI IN STARE….SA DEGRADATI UN ORAS INTREG CA APOI SA VA LAUDATI CU RECONSTRUCTII SI MODERNIZARI CARE TREBUIAU DEJA SA SE FACA DE 30 DE ANI.
-
Daaaarrrrr de ce nu tovarășe gg nu trebuia de 50 de ani? Ca nu-i bine amu nimic tovarășe! Ai un răspuns tovarășe de ce nu ai reabilitat-o tu amu 50 de ani?
În sfârșit,se mai întâmplă și lucruri bune în Arad.Eu cred că va fi un ,,boom” comercial și un pol de interes social.Tot respectul celor care au avut această inițiativă !
Pentru ce plm va fii parcare de masini pe terasa Cazinoului si dc plm trebuia facuta porcăria aia de acvariu peste jumate don cazinou ?
-
pentru persoanele cu handicap. merita si ei sa poata urca pe terasa.
-
Wow, superb ! Ma bucur sa vad asa ceva ! Felicitari !
-
-
Aradean, iar te f..e pe tinr grija de o lucrare propietate personala, papagalule cind vei cumpara tu o cladire veche fa-o tu cum vrei, pina atunci stai pe curu tau.
-
Mää, macar nu-ti mai zice “aradean pe bune”!
-
-
Aradean, ce ar fi sa excluzi trivialitatile din vocabularul tau ? D mult mai bine ar fi daca aradon ar cenzura trivialitatile si nu opiniile care nu convin din punct de vedere politic unor indivizi din partidul-sponsor. Sa vedem echidistanta dv exprimata prin stergerea acestui mesaj care cere doar buna-cuviinta
Foarte foarte foarte misto! Felicitari si la mai mare! Daca se vor reface macar fatadele cladirilor istorice din zona centrala, orasul nostru ar deveni cel mai frumos oras din Romania!
BRAVO!
Interesant felul in care se incearca albirea faptelor penale facute la asa zisa reabilitare a cladirii.. Ati incalcat legea monumentelor si ati distrus irecuperabil unul din monumentel de valoare a acestui oras. Legea spune clar ca nu aveti ce sa sapati mai aproape de 5 m de fundatiile unui monument iar voi ati dezvelit fundatiile peste tot . Prezentati inacest articol si crapaturile in rezistenta cladirii rezultate la lucrarea voastra. Aratati lumii ca derfapt nu sunteti curiosi de arta si monumente sunteti curiosi doar sa faceti un cacat de sala de nunti in una din cele mai frumoase cladiri ale orasului . macar de nu l-ati fi distrus iremediabil. Sper sa va manance puscaria pe cei care nu ati tinut cont de lege si ati facut cum ati crezut voi , ca doar tarani cu bani sunteti mai presus de lege , si daca nu va laudati cu prostia voastra atunci nu stie lumea cat de tarani si fuduli sunteti.
-
un comentariu rautacios. Trec zilnic pe langa cladirea, si stiu ca in urma cu 2 ani erau crescuti copaci pe acoperisul ei. boschetarii isi faceau veacul in cladire, si o fetita de 11 ani a fost violata de acestia in 2015: https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/copila-violata-in-fostul-cazino-vezi-cine-este-violatorul-193206/ . faptul ca era o ruina nu era nici o problema. Oamenii acestia fac o investitie uriasa care transforma toata zona, si noi ne plangem ca fac sali de nunti. daca se facea cazino era mai bine? e usor sa arati cu degetul si sa bagi de vina, dar e mult mai greu sa faci ceva pentru orasul tau. Felicitari investitorilor. sa fie un exemplu si pentru altii care au posibilitatea sa faca ceva pentru monumentele abandonate din oras. Sunt zeci de cladiri care sper ca vor avea o soarta asemanatoare.
-
Florin Dinica.Un comentariu de nota 10.
Multi rautaciosi pe aici,genul ala de oameni care daca nu se facea nimic primaria era de vina.Daca se face …nu este bine pt ca sant bani furati si alte prostii.Cum zice si domnul Dan mai jos ….tot respectul pt investitor,speranta ca in judetul asta mai sant oameni porniti sa faca ceva pt oras si judet.La Moneasa e fosta Vila Nufarul care zace de zeci de ani in paragina….a fost o bijuterie cladirea aceea ,sper ca intr-o buna zi sa inceapa reconstructia ei si altele din Arad. Aradul cu cladirile de pe centru renovate,cetatea,un stadion nou o sala polivalenta noua ar fi unul din cele mai frumoase orase din Romania.
Gara e renovata, teatrul urmeaza ,palatul cultural e aprope gata,plus cazinoul acum,poate in viitor se va renova si Hotel Parc care daca va fi renovat va fi unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Arad.
Inca o data Felicitari investitorilor. -
Dăm cu mucii-n fasolea ungurilor!
-
f.b. nu stiu ce vrei sa spui ….. arhitectura imperiului habsburgic si austro-ungar(1867-1918) e in mare parte copiata dupa arhitectura romana si greaca.
Du-te in Viena si ai sa vezi ca in unele zone parca ai fi in Roma.
….deci ?-
Patrick,
Aradul, cladirile monumentale dn zona centrala, au fost facute de unguri cam in 30 de ani pina la Primul Razboi, adica intr-o prioada de doua ori epoca Ghe.Falca.
(vezi plcutele de monum. istorice) -
f.b….poate am invatat eu alta istorie atunci.Ce vroiam sa zic e ca nu numai unguri au construit acele cladiri.Era imperiul austro-ungar si ora exacta se dadea la Viena pt ca acolo era capitala.Au fost si unguri care au construit,au fost si romani evrei,sarbi,bulgari, cehi, slovaci etc…
Eu n-am auzit niciodata Aradul sa fie poreclit mica Budapesta …ci mica Viena.
Dar,articolul e despre altceva….
Ei au construit atunci,bravo lor,noi construim acum pentru toti cetatenii din Arad. Indiferent ca sant romani,unguri,italieni etc. Si asa e si normal.N-are nici o treaba. -
Ptrick,
De acord cu tine: nu ungurii au construit Aradul, ci cei care-au tras la caruta, dar trebuie sa fii si tu de acord cu mine ca Ceausescu a facut bloacele.
-
-
-
Definiția DEX pentru „Cazinou” este următoarea: „local public cu restaurant, cu săli pentru jocuri (de noroc), de dans, de spectacole etc.”Sunt arădean prin naștere și educație și mă bucur tare că orașul meu natal are șansa reabilitării unei bijuterii arhitectonice. Locuiesc în Constanța, unde Cazinoul, clădire emblematică pentru oraș este și el în curs de restaurare. Am avut ocazia și plăcerea de a vizita Cazinoul din Monte Carlo, mai puțin sălile de jocuri, unde, neavând „suportul financiar”, nu mi s-a permis accesul. Este cunoscut cazinoul ăsta în lumea largă. Asta ca să nu mai vorbim de cazinourile din Las Vegas. În schimb am avut, iarăși plăcerea și onoarea, de a participa la un congres medical ținut la Cazinoul din Sinaia. Iată ce multiple utilizări poate avea cazinoul. Felicitări tuturor celor implicați în restaurarea cazinoului arădean și să fie într-un ceas bun!
-
-
Eugen, lasa-le dracului de legi de rahat, oamenii astia au bagat bani si munca sa iasa ceva frumos, ca dupa legile de rahat romanesti ajungea ca teatrul vechi…
Ce preferi, ruina sau cum arata dupa restaurare? Tu ti-ai fi riscat banii? Pe bune, degeaba au legi daca majoritatea cladirilor vechi sunt ruine.-
Credema ca se putea face normal fara sa il distruga…i-au distrus structura de rezistenta…daca nu as fi lucrat acolo nu as fi comentat nimic…. nu degeaba au doau doasare deschise la tribunal ! Repet puteau sa il faca normal….dar na nu sunt fuduli degeaba
-
-
Draga Eugen
Alternativa era cladire in paragina care urma sa cada ca si vehiul teatru (unde proprietarii asteapta sa cada, ca sa iasa de sub legea monumentelor) si sa faca acolo altceva. Vreo sala de jocuri si pariuri, probabil.Deci, ce spui dumneata este exact invers, ei AU SALVAT ISTORIA, nu au afectat-o negativ.
Deci, ar fi bine sa va bucurati ca o sa vedeti o cladire frumoasa in oras.
bani “investiti” aluda adica furati de cei alesi, mai bine faceti spitale si scoli ca astea lipsesc cu desavarsire dar pe acolo nu se pot capusa banii publici
-
Doar de curiozitate, tu…ai si drept de vot?
Singura cladire reconstituita de specialisti in Arad. (ma refer la cele private). In rest toate sunt reparate de Dorel. Putin arata dubios cu sticla aia, dar probabil stiu ei mai bine.
Ati reusit sa faceti o cladire cu malformatii, rebilitarea a fost doar pretextul pt a pune mana pe cladire si locatie, de ce nu au facut si din cazinoul de la Constanta aceiasi bataia de joc ce ati facuta aici la Arad?
-
Ce-au facut si din Astoria: parca-i o tumoare canceroasa.
Ati distrus design-ul original din interior punand peste tot tavan fals in loc sa restaurati cum trebuie, felicitari, ati ales varianta cea mai rapida sa fuseriti ceva in timp scurt.
In primul rând, FELICITARI PT. INVESTITIE SI STRADUINȚĂ !👍
Totusi, mă cam sperie partea de “modernism” aplicată Cazinoului. Respect straduința și necesitatea rezolvării unor probleme tehnico-economice, respect acceptarea acelor cheltuieli suplimentare consistente, dar, parcă mi-as fi dorit gasirea unor solutii arhitecturale mai potrivite pt INTEGRAREA ELEMENTELOR MODERNE, CU ARHITECTURA VECHE A Cazinoului !
Probabil ca ar mai fi ridicat valoarea facturii, dar, poate mai trebuia facut si efortul acesta…
Totusi, ca o concluzie finala: respect și consideratie pt. intregul efort !!! 😀
-
Absolut de acord cu comentariul de mai sus. Mai adaug în plus, dacă nu e prea târziu și dacă citește cineva din echipa de arhitecți sau proprietari, ca o părere personală : parcarea de mașini nu are ce căuta sub nici o formă pe platoul din fața acestei clădiri. Și acele stații de încărcare pentru autovehicule electrice strică toată frumusețea gardului de fier forjat și dă o fină senzație de parcare de supermarket… Se pot muta în spatele clădirii,dacă există loc.
-
Ma socheaza cum multi NU inteleg.
Oameni buni , alternativa era o cladire care se darama de tot si nu se mai restaura niciodata.Deci
sunt doar doua variante
restaurata si modernizata vs. ruina.Nu a vrut nimeni sa bage bani in cladire.
Si daca tu cititorule si comentatorule ai baga banii tai… ai pune conditii.
Nu statul o reabiliteaza, ci un om.
Daca statul nu il lasa sa o modernizeze adaugand si partea de business… investitorul sigur renunta la idee. Deci ramanea ruina.Baga tu acolo 3 milioane de euro.
Vrei?
Mă îndoiesc că un astfel de proiect, așa cum este prezentat în poze, a fost aprobat legal, cred că e imposibil. Altfel este curat, dar faptul că cineva a făcut curat și restaurat pentru a face o afacere, ceea ce e foarte ok, îți permite să faci această ștruțo-cămilă. Nu știu ce a păzit primăria, cred că sunt probleme evidente de arhitectură.
Ma bucur enorm ca aceasta cladire isi va relua locul intre cladirile istorice aradene..Nu sunt mojic,fals..mi-au placut serile de braserie,cu formatii…
care cantau in serile de vara…pe vremuri,la o bere rece….Am fost si dupa Revolutie,la club,discoteca,retstaurant,a fost exelent…Ok…Timpul a trecut si a venit momentul ca aceasta cladire sa isi reia locul adevarat,istoric…
Chiar ma bucur….Hai si cu Hotel Parc..si cel mic,si cel mare….ramase in paragina..Mama doamne…cand intrai in receptia hotelului Parc,nu stiu..dar parca intrai in occident…
A mai fost “renovat” acum mai putin de 10 ani,
Era cazul,ptr.ca întreg circul referitor la a restaura și reda circuitului turistic și nu numai a unei bijuterii arhitecturale arădene,sau a nu se restaura.Este bine,că bunul simț se dragostea ptr.frumos au avut câștig de cauză.
Felicitări!!! O inițiativă excepțională, benefică Aradului. Mult succes si rezultatul final sa fie cel pe care- l asteptati !