Sfârșit de drum în cazul demersurilor lui Ovidiu Tender de a obține reducerea perioadei cu închisoare, detenţie pe care o execută în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad. După două luni de la soluția dată de Tribunalul Arad, care i-a dat dreptate omului de afaceri, Curtea de Apel Timișoara a desființat soluția magistraților arădeni. Curtea a admis o contestație depusă de DIICOT Arad, procurorii arătând că abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat potrivit Deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale – invocată de avocații lui Tender –, iar modificările legislative nu s-ar aplica retroactiv. În plus, procurorii au arătat că ar fi trebuit să existe o lege a dezincriminării pentru ca Tender să obțină anularea condamnării pentru abuz în serviciu.
Astfel, deși a dus o bătălie costisitoare, angajându-și mai mulți avocați, între care și pe celebrul Gheorghiță Mateuț, Tender își va executa întreaga pedeapsă, de 12 ani și șapte luni de detenţie.
Istoria dosarului
Ovidiu Tender execută din iunie 2015 pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare primită în dosarul Rafo-Carom. Anul trecut, Curtea Constituţională stabilea că dispoziţiile din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”. Această modificare i-a dat speranțe lui Tender că poate obține anularea condamnării pentru abuz în serviciu și a deschis un proces la Tribunalul Arad.
În 23 martie 2017, instanța i-a admis contestaţia la executare. ”Desfiinţează în parte hotărârile penale de mai sus privitoare la petentul condamnat Tender Ovidiu în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, pe care o constată dezincriminată”, se arăta în decizia judecătorilor arădeni. Astfel, Tribunalul Arad i-a anulat pedeapsa de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. De asemenea, a descontopit pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare şi a repus ”pedepsele în individualitatea lor”, respectiv doi ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, cinci ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi cinci ani de închisoare pentru spălare de bani.
”Contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de cinci ani de închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse respectiv de patru ani şi două luni închisoare, petentul executând în final pedeapsa de nouă ani şi două luni de închisoare”, se mai arăta în soluția din 23 martie, care începând de azi nu mai are nicio valoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!