ARAD. Raport fără prea multe detalii, transmis de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, pe tema apei potabile, Instituţiei Prefectului. Vă reamintim, în cursul anului trecut, în Jurnal arădean şi pe aradon.ro, trăgeam un semnal de alarmă legat de analizele cu rezultate halucinante la apa potabilă din judeţ, analize care indicau mai multe localităţi în care locuitorii beau odată cu apa de la reţea arsen, amoniu, mangan etc. O situaţie care ar fi pus pe gânduri pe oricine. În cursul lunii aprilie a anului trecut vă informam că localităţile în care au fost depistate concentraţii crescute de arsen sunt, în ordine descrescătoare: Apateu, Pecica, Pilu, Mişca, Chişineu Criş şi Peregu Mic. Cert este că acum, DSP Arad a reiterat problema într-un raport al analizelor efectuate în cursul anului trecut, raport care va fi discutat într-o şedinţă la Prefectură.
„Pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare în domeniul apei potabile au fost efectuate 56 de controale la cele 4 staţii/instalaţii de tratare şi potabilizare din judeţul Arad, pentru care au fost întocmite fişe de inspecţie. În cadrul acţiunilor de control au fost prelevate şi 182 de probe de apă în vederea efectuării de analize fizico-chimice şi microbiologice din care necorespunzătoare fizico-chimic au fost 39 probe iar microbiologic 3 probe. Parametri necorespunzători: arsen, amoniu, mangan, fier, nitratic, clor rezidual. Au fost luate măsuri de restricţionare a distribuţiei apei şi folosirea alternativă a apei din sursă cu apă corespunzătoare şi măsuri de remediere a reţelei de distribuire a apei, dezinfecţia adecvată în acest sens şi recontrol prin laborator. Probele de apă recoltate ulterior în cadrul monitorizării de control au fost corespunzătoare”, se precizează în raport. Cu alte cuvinte, după problemele de anul trecut, din primăvară, situaţia s-a îmbunătăţit.
Apa îmbuteliată
O altă acțiune tematică de control a fost pe tema apei minerale naturale îmbuteliate și a apei de masă îmbuteliate. Acţiunea a fost desfăşurată în perioada 16.06-24.06.2014, „în cadrul căreia inspectori din cadrul SCSP Arad au controlat 24 de unități în care se produc, depozitează și/se comercializează ape potabile îmbuteliate și ape minerale naturale îmbuteliate”. Inspectorii au verificat 106 ape minerale naturale îmbuteliate, 21 de ape potabile îmbuteliate și au aplicat 3 avertismente.
Contravenţii
DSP a avut și o acțiune tematică de control privind aprovizionarea cu apă potabilă a localităților din mediul rural, desfășurată în perioada 13.10 – 31.10. 2014. „Din cele 31 de sisteme (ZAP) de aprovizionare cu apă din mediul rural, au fost controlate 16 sisteme şi au fost prelevate 48 de probe de apă, pentru analize microbiologice şi fizico-chimice. În urma analizelor de laborator efectuate, următorii parametri au fost neconformi: amoniu, mangan, fier, clor rezidual liber. Au fost luate măsuri de restricţionare a distribuţiei apei şi de monitorizare atentă a procesului de tratare. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 6 avertismente contravenţionale.
Atenţie la arsen
„De asemenea, au fost prelevate 9 probe pentru determinarea arsenului din apa potabilă, analizate în cadrul Laboratorului DSP Constanța, 6 probe fiind corespunzatoare iar 3 probe necorespunzătoare. Uzinele de apă la care au fost identificate deficienţe vor fi monitorizate suplimentar de operatori şi
SCSP Arad”, se subliniază în raport.
1.621 verificări
Au fost verificate, de asemenea, unităţi cu profil prestări servicii, industrie alimentară, totodată realizându-se inspecţii în colectivităţi pentru a se stabili dacă apa utilizată nu are în compoziţie şi elemente periculoase. S-au făcut 1.621 verificări, fără rezultate îngrijorătoare, însă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!