„Austria a făcut acest lucru și a economisit 28% (…). Una este să cumperi loturile în mod centralizat, pentru că vedem cum prețurile pentru aceleași produse variază de la o zonă la alta, din motive pe care le putem anticipa.
Deci va fi un model deja patentat. (…) Răspunderea este la această structură care face achiziţiile publice, pentru că cei care beneficiază de acele produse doar trimit ofertele, nevoile se centralizează şi, după aceea, se face o singură achiziţie public”, a explicat ministrul Finanțelor.
Am întrebat trei primari ce părere au despre proiectul lui Teodorovici.
Bogdan Ban, primar Curtici:„După părerea mea, este imposibil de realizat. Câţi angajaţi ar trebui să lucreze pentru achiziţiilor tuturor primăriilor din ţară? Cred că nici Casa Poporului nu ar putea să-i încapă pe toţi. Apoi, nu prea înţeleg, dacă vreau să cumpăr două cuie, trebuie să trimit la Bucureşti, să aştept să liciteze cei de la centru, să-mi trimită numele furnizorului, sau ce? Cred că, mai degrabă, ministrul s-a referit strict la anumite domenii, cum ar fi achiziţia de terenuri sau ceva de genul acesta, dar nu a explicat foarte clar. Vom vedea, dar rămân la părerea mea, nu se poate ca la centru să se facă licitaţiile pentru toate primăriile.
Ioan Crişan, primar Vladimirescu: „Indiscutabil, Legea achiziţiilor publice trebuie schimbată, mai ales în ceea ce priveşte timpul de derulare. Mă refer la licitaţii. Se pierde inacceptabil de mult timp din cauza contestaţiilor, licitezi acum şi poţi să te apuci de treabă după un an sau chiar mai mult. După părerea mea, cei care fac contestaţii şi pierd ar trebui puşi să plătească. Nu ştiu, însă, dacă centralizarea este o soluţie bună. Cum ar fi, de pildă, ca o primărie din judeţul Arad să se trezească cu un proiectant de la Caracal şi un executant de la Bucureşti?”.
Călin Abrudan, primar Ineu:„Foarte bine, să-i ia pe ei la rost DNA pentru preţul de achiziţie sau pentru procedurile de licitaţie, scapă primarii de tracasările lacare sunt supuşi. Să se ocupe Bucureştiul de obţinerea fondurilor europene, dar să respecte proiectele UAT-urilor. Evident, nu are cum să se ocupe Bucureştiul de cumpărarea unor mărunţişuri, birotică, becuri sau altele de acest gen”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!