ARAD. Alianţa Vestului (AVE) a constituit unul din subiectele abordate de către primarul Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă de vineri. Edilul Aradului a enunţat principiile care stau la baza demersului în care s-au asociat orașele Arad, Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca. „Aceste principii vizează dezvoltarea comunităților – pentru a susține dezvoltarea României, libertatea comunităților de a se asocia, de a atrage și a-și utiliza eficient resursele, mai multă putere pentru comunitățile locale, prin asocieri intra și interregionale în structuri nebirocratice, precum și stabilitatea administrației, evidentă în cazul administrațiilor locale, în raport cu cea centrală” – a spus gheorghe Falcă.
Primarul Aradului a amintit şi obiectivele comune ale alianței: îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității între cele patru orașe; susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială; colaborarea pentru identificarea și implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor în administrație; promovarea modelului european de politică publică, consonant cu societatea cunoașterii, promotor și valorizator de cultură.
Direcţii
„Platforma Alianței Vestului este constituită pe trei direcții. Prima dintre acestea are legătură cu valorile, a doua direcție vizează cele 8 puncte care ilustrează dorința noastră de a fi împreună, iar a treia direcție are legătură cu patru obiective mari, legate de finanțarea europeană. Vorbim, practic, despre drumul Arad-Oradea, care poate fi transformat în autostradă, despre dezvoltarea infrastructurii căii de rulare a trenului, pentru a putea rula cu viteza optimă de 160km/h, despre realizarea centurilor celor patru orașe, despre a conecta aeroporturile la drumurile europene și la autostrăzi, despre realizarea digitalizării în cele patru orașe, în aceeași platformă integrată, despre a contribui împreună la viața culturală, sprijinind, în același timp, Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 și despre a reuși ca, în anul 2024, orașele noastre să aibă definiția clară de orașe smart”, a precizat primarul Gheorghe Falcă.
Ce înseamnă „vest”
Aşa cum s-a precizat, AVE este deschisă şi altor administraţii publice locale din România. În spaţiul public au fost vehiculate deja numele unor oraşe precum Alba Iulia, Sibiu, Deva, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Satu Mare sau… Iaşi. Deşi pare nepotrivit ca Iaşiul să facă parte din AVE, Gheorghe Falcă nu a exclus această posibilitate, precizând că „«vestul» din Alianţa Vestului nu înseamnă vestul geografic, ci înseamnă viziune şi puncte comune. (…) «Vest» înseamnă Uniunea Europeană în care suntem, înseamnă valorile Uniunii Europene”. Edilul Aradului consideră că marele câştig pe care îl aduce AVE pentru oraşele care fac parte din Alianţă îl constituie descentralizarea fondurilor europene şi rapiditatea în accesarea fondurilor europene.
Raţiunea va învinge emoţia
Primarul Gheorghe Falcă s-a arătat rezervat în privinţa aderării prea multor oraşe la AVE, arătând că – după ce vor analiza în detaliu implicaţiile intrării în Alianţă – în special oraşele mai mici nu se vor simţi prea încurajate să facă pasul decisiv spre AVE. „Să luăm un oraş de 70.000 de locuitori care s-ar asocia. Ce poţi să faci într-un astfel de oraş? Poţi să îl conectezi cu o cale ferată. Dar el nu va mai lua niciun ban pe învăţământ, nu va mai lua niciun ban pentru izolarea termică a blocurilor… Şi atunci foarte mulţi îşi fac calcule. Dorinţa de asociere o pot realiza doar oraşele mari. Calculul nostru este că, dacă vom reuşi să facem aceste conectări, câştigăm din punct de vedere economic şi al dezvoltării mult mai mult decât dacă vom mai lua bani să izolăm zece blocuri sau şcoli. Sunt mai mult câştiguri indirecte decât punctuale. Un oraş mic nu îşi va permite să zică am rezolvat calea ferată Reşiţa-Timişoara, să zicem, şi să nu ia niciun euro pentru a face ceva în Reşiţa. Nu e atât de simplu. Acum s-a creat o emoţie. Dar nu va fi aşa o bătaie, aşa un spaţiu mare de solicitare când se va lucra concret pe proiecte.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!