Înainte de toate este important să ştim că diferenţa între ”bio”, ”ecologic” şi ”organic” este doar de terminologie – toţi aceşti termeni făcând referire la produse similare – în cultivarea, creşterea sau realizarea cărora nu s-au folosit substanţe chimice de sinteză, nu au avut lor intervenţii de natură genetică sau de stimulare a creşterii, iar provenienţa acestora este certificată de către organisme autorizate.
Oficial, în România se utilizează terminologia de ”Agricultură Ecologică” (cu prescurtarea ”AE”), în timp ce termenul ”organic” este folosit în SUA şi Canada, iar în spaţiul comunitar european este preferată atât titulatura de ”bio” (de la biologic), cât şi ”eco” (de la ecologic). Eticheta de ”produs natural” induce însă în eroare consumatorul, nefiind un termen reglementat legislativ, sub umbrela produselor ”100% naturale” putând fi comercializate orice produse, cu conţinut de aditivi şi conservanţi alimentari, fără a fi neapărat de calitate şi deseori nefiind certificate ecologic!
În doar câţiva ani, piaţa de produse alimentare şi cosmetice a suferit modificări semnificative, tot mai mulţi consumatori descoperind avantajele atât pentru sănătate, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător, a produselor ecologice. Industrializarea a atins în prezent un punct critic de expansiune, în care semnalele de alarmă privind efectele secundare asupra sănătăţii oamenilor, impactul negativ asupra mediului şi epuizarea resurselor naturale în ritm accelerat nu mai pot fi ignorate. Sănătatea noastră şi a copiilor noştri a devenit, astfel, o responsabilitate socială, alături de protejarea mediului şi consumul responsabil de produse.
Protejarea sănătăţii noastre – cost sau beneficiu?
Doar împreună, conştienţi de importanţa sănătăţii noastre, putem trimite un puternic mesaj industriei de consum, determinând lărgirea pieţei de produse alimentare şi cosmetice bio, sigure pentru consumatori. Este greu, desigur, să ne schimbăm deciziile de cumpărare – majoritatea dintre ele guvernându-ne comportamentul de consum dintotdeauna. Putem însă deveni consumatori responsabili prin informare continuă şi prin alegerile etice pe care le facem atunci când cumpărăm un produs, aceştia fiind primii şi cei mai importanţi paşi în protejarea sănătăţii noastre.
Consumul de produse organice este, în primul rând, o opţiune în direcţia beneficiilor oferite de natură, aşa cum ea ne oferă ce are mai bun: alimente bogate în minerale, vitamine şi enzime naturale, cu o valoare nutriţională net superioară produselor stropite cu pesticide, sau chiar modificate genetic, cultivate în soluri fertilizate chimic. Totodată, în acest fel putem controla şi limita consumul de hormoni de creştere, antibiotice şi substanţe medicamentoase folosite în produsele standard de origine animală.
Este în puterea noastră să eliminăm din alimentaţie produsele în a căror compoziţie regăsim o listă lungă de substanţe chimice de sinteză, a celor care conţin coloranţi şi conservanţi artificiali, potenţiatori de aromă sau grăsimi trans (care nu pot fi absorbite de organism, intoxicând celulele şi perturbând metabolismul şi digestia). Să nu uităm că suntem vulnerabili, în egală măsură, în faţa ingredientelor chimice din compoziţia produselor alimentare şi cosmetice pe care le utilizăm, majoritatea dintre ele atât de nocive pentru organism!
Sunt produsele organice sigure pentru sănătatea noastră?
Este adesea dificil să verificăm compoziţia exactă a produselor pe care le folosim, fie ele alimentare sau cosmetice. În genere, etichetele acestor produse ne oferă informaţii sumare cu privire la sursa şi procentul de ingrediente naturale folosite în compoziţia lor, dar putem şti cu certitudine că ele sunt sigure pentru organism?
Până în anul 2002, statele lumii au urmat norme variabile pentru certificarea şi etichetarea produselor ecologice. Ulterior acestei date au apărut primele reglementări internaţionale stricte cu privire la standardele de cultivare şi prelucrare a acestor produse. În România, pentru a primi certificarea de ”produs ecologic”, o cultură trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum 2 ani, să fie produsă fără pesticide convenţionale (inclusiv erbicide), fără îngrăşăminte sintetice (stimulatori şi regulatori de creştere), nămol de epurare sau radiaţii ionizante, fără să fie folosite organisme modificate genetic, iar respectarea acestor norme este verificată periodic de către organisme de certificare acreditate.
Animalele crescute în mod ecologic trebuie să aibă acces la terenuri ecologice de păşunat, să primească hrană ecologică şi să fie libere de hormoni de creştere şi antibiotice. În ceea ce priveşte produsele alimentare procesate, pentru a primi titulatura de ”ecologic”, ”organic” sau ”bio” este necesar ca acestea să conţină cel puţin 95% ingrediente organice, iar folosirea aditivilor şi a substanţelor de sinteză este atent restricţionată.
Nu în ultimul rând, produsele cosmetice ecologice oferă în genere o garanţie a siguranţei pentru consumatori şi mediu, atât din punct de vedere al originii naturale a ingredientelor, cât şi datorită procedeelor de fabricaţie folosite, prin excluderea proceselor considerate ca poluante sau periculoase. (În contrapartidă, produsele cosmetice standard includ în compoziţia lor ingrediente sintetice, petrochimice sau de origine animală.)
Efectele pe termen lung ale utilizării pe piele a acestor produse, precum şi măsurarea impactului ecologic al proceselor utilizate pentru obţinerea lor, constituie probleme aflate atât în atenţia medicilor dermatologi, cât şi a specialiştilor de mediu – care atrag în mod unanim atenţia asupra pericolelor la care ne expunem utilizând cosmetice de tip convenţional. Pe de altă parte, produsele organice sunt verificate şi certificate de organisme internaţionale independente, care oferă garanţii legate de calitatea şi provenienţa ingredientelor, a proceselor de fabricaţie şi a produselor finite pe care le consumăm dar, spre deosebire de produsele agricole, în cazul cosmeticelor nu există deocamdată reglementări legale clare, obţinerea certificărilor fiind realizată doar opţional, la nivel privat.
Gust şi sănătate
Cu toţii apreciem calitatea şi gustul autentic al roşiilor de sezon, româneşti, incomparabil superioare roşiilor de seră, disponibile în restul anului în marile magazine. Dincolo de gust, ”roşiile de grădină” – aşa cum sunt numite popular soiurile de roşii autohtone, aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Şi acesta este doar un exemplu. Din păcate însă, specialiştii de mediu estimează că în ultimul secol s-a pierdut aproximativ 75% din diversitatea genetică a culturilor agricole. Industria alimentară se sprijină în mare măsură pe cultivarea intensivă a unui număr limitat de varietăţi ale soiurilor de legume şi fructe; cartoful, de pildă, domină piaţa agroalimentară cu doar câteva soiuri oferite spre consum, în timp ce alte sute de soiuri, cândva disponibile, acum au dispărut cu desăvârşire.
Suntem ceea ce mâncăm, ceea ce bem, ceea ce respirăm…
Cele mai multe culturi convenţionale sunt hibridizate pentru a produce exemplare mari, atractive pentru consumatori, în detrimentul tulpinilor autohtone, care ar putea fi natural tolerante la la condiţiile regionale de mediu (climă, sol, dăunători) şi nu ar avea nevoie de ”ajutor” chimic, pentru creştere şi dezvoltare.
În tot acest timp, multe ferme ecologice fac eforturi pentru cultivarea în mod natural a soiurilor de plante caracteristice zonei geografice şi condiţiilor climaterice, înţelegând că diversitatea este esenţială pentru supravieţuirea acestor specii. Rotaţia culturilor este o tehnică simplă şi eficientă utilizată în agricultură ecologică pentru a reduce nevoia de pesticide şi de a îmbunătăţi fertilitatea solului, în vreme ce majoritatea fermelor industriale cresc doar o singură cultură pe o bucată de teren.
În acest moment industria agro-alimentară oferă şi produse organice necertificate, provenind de la cultivatori şi fermieri care produc natural, fără însă a fi acreditaţi oficial – din motive birocratice sau financiare. Decizia de cumpărare a produselor din această categorie este una personală, bazată pe încrederea în producător, dar este întotdeauna preferabil să consumăm produse locale, proaspete, de sezon, în detrimentul celor importate sau obţinute în sere, fiind astfel sărăcite de nutrienţii şi vitaminele prezente în cele cultivate mod natural.
BIO – o alegere conştientă, asumată, responsabilă
Consumul de alimente procesate, semipreparate, în egală măsură cu industria de tip ”fast-food”, reclamă costuri imense pentru sănătate, pe termen lung. Şi dacă pentru noi înşine, tributari unui stil de viaţă accelerat şi deseori nesănătos, sănătatea nu reprezintă un motiv real de îngrijorare, nu putem ignora sănătatea copiilor noştri şi modul în care îi putem proteja de ceea ce este toxic pentru organismul lor. Alimentele de origine controlată sunt o alegere sănătoasă, firească, în primul rând pentru copii, căci ei sunt cei mai vulnerabili la produsele chimice şi procesate, la pesticide, la hormonii de creştere şi antibioticele din produsele de origine animală.
Suntem în măsură să ne protejăm direct sănătatea, alegând produse organice, informându-ne în mod responsabil cu privire la provenienţa alimentelor pe care le consumăm şi a proceselor de fabricaţie prin care au fost obţinute, alegând produse proaspete în detrimentul celor cu termen mare de valabilitate, sprijinind fermele bio şi agricultura locală. Alegând produse organice contribuim la păstrarea biodiversităţii şi echilibrului natural al naturii, iar alegerile pe care le facem în calitate de consumatori au un rol la fel de important şi în protejarea solului, a apei pe care o bem şi aerului pe care îl respirăm.
Atenţia pentru sectorul ecologic este un vot direct acordat unui viitor durabil pentru mai multe generaţii de acum încolo, pentru copiii noştri şi pentru copiii acestora.
Magazinul Pronat Market aflat in Centrul Comercial Ziridava parter va asteapta cu o multime de produse BIO: alimente, suplimente, bauturi si produse de ingrijire sigure pentru intreaga familie. Puteti sa explorati intreaga gama de produse bio si online pe www.scufita-rosie.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!