Orice imperfecțiune a lentilei va conduce,în mod evident,la o încețoșare sau distorsionare a imaginii formate.
Dacă lentila nu are decât imperfecțiuni minore,efectele asupra vederii pot să fie reduse,însă o modificare mai accentuată poate să provoace pierderea vederii într-o măsură semnificativă.
Care sunt simptomele cataractei?
Simptomele cataractei sunt variabile și depind de natura modificării suferite de cristalin. La început sunt foarte gradate de aceea mulți pacienți ajung să sufere modificări avansate înainte să își dea seama că există o problemă.
Simpla încețoșare a vederii poate să fie simptomul predominant chiar uneori este sesizat numai în condiții de lumină.Dacă celălalt ochi este normal(de regula cataracta afectează mai mult un ochi decît pe celălalt) atunci reducerea lentă a clarității poate să treacă complet neobservată. Mai poate apare atenuarea culorilor strălucitoare.
Aceste semne sunt mai evidente în timpul conducerii autoturismului noaptea, cînd farurile mașinilor ce vin din sens opus apar sub forma unor halouri orbitoare.
Alte semne sunt vedere dublă, senzație de încordarea ochilor. De obicei descoperirea cataractei este făcută de medicul oftalmolog în cadrul unor examinări de rutină a vederii.
Ce anume provoacă cataracta?
Cea mai frecventă cauză este vârstă,se produce o degenerare naturală a cristalinului odată cu înaintarea în vârstă.
În unele familii există o tendință genetică de apariția cataractei și se pot descoperi cataracte la vârste mai tinere 40, 50 ani. Cataracta peste 60 ani este foarte frecventă, incidența acesteia crește cu vârsta.
Studiile au arătat că 30% dintre persoanele peste 65 ani suferă într-o anumită măsură de cataractă,peste 75 ani este și mai frecventă, peste 75 ani 49% sunt afectați de cataractă.
Există și afecțiuni asociate cu cataracta, una dintre cele mai frecvente este diabetul.Afecțiuni care interesează ochiul pot să ducă la apariția cataractei cum ar fi inflamații ale ochiului(uveita),glaucomul. Unele medicamente administrate pe termen lung pot duce la apariția cataractei cele mai frecvente sunt tratamentul cu corticosteroizi. Cataracta poate să apară la cei ce lucrează cu expunere la radiații sau temperaturi extrem de ridicate.Deasemenea traumatismele pot produce cataracta traumatică.
Odată stabilit diagnosticul de cataractă,apare întrebarea,cum se tratează?
Tratamentul
În stadiile incipiente ale cataractei vederea se mai poate corecta cu ochelari pentru distanță și aproape.
În stadiile mai avansate pacienții încep să vadă slab la distanță, dar încep să vadă fără ochelari la aproape.
Urmează stadiul de opacifiere în totalitate a cristalinului cînd pacientul nu mai vede nici la distanță și nici la aproape.
Nu trebuie așteptat acest moment, ca pacientul să nu mai vadă, pentru a recomanda intervenția chirurgicală.
Cataracta se operează cînd pacientul nu mai are o vedere utilă, adică nu vede la televizor ,nu vede să conducă, nu vede să citească,numai poate să ducă o viață normală.
Operația are ca scop restabilirea vederii.Aceasta se realizează prin extracția cristalinului cataractat print-o sondă cu ultrasunete, proces numit facoemulsificare și introducerea în sacul cristalinian a unei lentile cu dioptrie numit cristalin artificial.
Operația se face ambulator, cu anestezie locală,la sfârșitul operației ochiul este pansat.
A doua zi se scoate pansamentul pacientul își va administra picături în ochi timp de 1 lună, va veni la control la o săptămînă și apoi la o lună cînd dacă este nevoie i se prescriu ochelari. În acest interval va putea să ducă o viață normală exceptînd eforturile fizice mari
Articol oferit de Oftamed si Dr Turlea Cristian medic specialist oftalmolog
Citiți principiile noastre de moderare aici!