Ce trebuie să știm despre această tulburare de vorbire? Cum pot fi implicați părinții în procesul de corecție?
Doamna Eremia Lucia, logoped în cadrul MedLife Genesys, subliniază faptul că măsura în care părinții cunosc mai multe despre cauzele balbismului și se implică activ în procesul de corecție determină rapiditatea cu care copilul va depăși această problemă.
Bâlbâiala definită ca o dereglare a ritmului, tempoului și fluenței vorbirii apărută ca urmare a tulburărilor organice și funcționale ale sistemului nervos central, are implicații serioase asupra structurii personalității copilului, lăsându-și amprenta asupra stării psihice și comportamentului social al acestuia.
Factorii declanșatori ai balbismului sunt foarte diferiți: boli infecțioase, ereditate, condiții de stres prelungit, suprasolicitare emoțională și multe altele. Timpul de apariție – de obicei la vârsta de 2 – 5 ani, se datorează perioadei de dezvoltare active a vorbirii copilului.
Procesul de corecție a balbismului este unul complex și implică atât asistență medicală de specialitate (psihiatri, neurologi, fizioterapeuți), dar și asistență psihopedagogică specială – psihoterapie, logopedie. Însă, trebuie să conștientizăm că toate eforturile specialiștilor nu vor atinge rezultatul dorit, dacă părinții vor rămâne pasivi în procesul de corecție. Doamna logoped spune că abordarea greșită a părinților în încercarea lor de a schimba situația: exacerbarea defectului de vorbire, observațiile permanente referitoare la modul de exprimare verbal al copilului, inconsecvența în procesul terapeutic etc., pot avea ca efect amplificarea și/sau cronicizarea balbismului. La cealaltă extremă – ignorarea problemei: pasivitatea părinților, certitudinea că totul va funcționa de la sine sau ideea ca in procesul de recuperare sunt implicați doar specialiștii, nu vor face decât să îndepărteze rezultatul mult dorit.
Deci, rolul părinților în restabilirea mecanismului normal al vorbirii copilului nu este mai puțin important decât al unui psiholog, neurolog, pedagog sau logoped.
Ce pot face părinții?
* NU solicitați copilului să vorbească corect aplicând diverse amenințări, reproșuri. Chiar dacă sunt izvorâte dintr-o bună intenție, acestea nu fac decât să agraveze
tulburarea, exacerbând tensiunea copilului și provocând reacții de protest sau retragere;
* Evitați stările de agitație, cu precădere dinainte și după somn;
* Vorbiți clar, în propoziții simple, pe un ton calm și evitați întrebările bruște;
* Stabiliți un program echilibrat pentru copil, respectați orele de masă și de somn, pentru ca cel mic să poată anticipa ceea ce se întâmplă și să fie relaxat pe durata acestor activități;
* Se recomandă activități în aer liber, practicarea sporturilor care reglează ritmul respirator (natație, gimnastică, atletism etc.);
* Stimulați-i copilului încrederea în sine, spiritul de inițiativă și curajul;
* Și nu în ultimul rând, respectați indicațiile medicului specialist și ale logopedului în procesul terapeutic.
Este important să reținem că bâlbâiala trebuie eliminată complet. Chiar și atunci când vorbirea copilului este coerentă, continuați să fixați sistematic abilitățile de vorbire. Ar trebui să știți că balbismul poate recidiva.
Motivele recidivei pot fi diverse:
* suprasolicitarea emoțională;
* diverse boli somatice, infecțioase;
* apariția unor situații și cerințe noi (ex. trecerea de la grădiniță la școală, etc.).
Pentru a evita recidivele, părinții trebuie să urmeze cu claritate și consecvență toate recomandările date de terapeut: respectarea regimul zilei (masă, somn), dozarea corectă a efortului fizic și intelectual.
În concluzie, doamna logoped Lucia Eremia spune că în majoritatea cazurilor, balbismul este un defect de vorbire recuperabil. Trebuie doar să acționăm în mod activ, să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că această deficiență de limbaj dispare complet și pentru totdeauna.
Pe doamna logoped Eremia, specializată în psihoterapie pentru copii, o găsiți la MedLife Genesys. Puteți să vă programați apelând 0257 960.
Citiți principiile noastre de moderare aici!