ARAD. Fără a avea pretenţia rigurozităţii unui studiu sociologic, Primăria a prezentat, luni, câteva date interesante privind problema oamenilor străzii din municipiul Arad, aşa cum acestea au fost contabilizate de Poliţia Locală.
Profilul
261 de persoane fără adăpost se află, în prezent, în evidența Direcției Generale Poliția Locală Arad (DGPLA), înregistrându-se o creştere de 5% în 2021 faţă de 2020. Doar o treime dintre oamenii străzii sunt din municipiul Arad. O treime sunt din alte localităţi din judeţul Arad: Felnac (9,5%), Pecica (8,2%), Șiria, Iratoș și Lipova (6,8%),Curtici, Vladimirescu și Pâncota (5,4%), Ineu și Vinga (4,8%). O treime sunt din alte județe: Bihor (14,4%), Alba (8,4%), Sălaj (7,2%) Hunedoara (6%), Timiș, Satu Mare, Mureș și Maramureș (4,8%), Cluj (3,6%).
În ceea ce priveşte vârsta persoanelor fără adăpost adunate de poliţiştii locali de pe străzile din municipiul Arad, peste 70% dintre acestea sunt oameni „în putere”, de 18-65 de ani. Din păcate, ei au multe alte probleme asociate: alcoolism (49,8%), consum de substanţe interzise (21%), prostituţie (5%) etc. S-a constatat că, în general, cei mai în vârstă au probleme cu alcoolul şi muncesc la negru, iar cei mai tineri sunt dependenţi de substanţe halucinogene şi nu muncesc deloc. Jumătate din oamenii străzii practică cerşetoria.
Probleme de legislaţie
„Nu avem o legislație suficient de clară și de dură în relația cu oamenii străzii. Ce am putut face la nivel local și numai cu cei care sunt din municipiu a fost să le transformăm amenzile contravenționale în muncă neremunerată în folosul comunității. Peste 100 persoane sunt în această situație. Acest lucru însă nu putem să-l facem cu cei care nu sunt din municipiu sau provin din alte județe. Instituțiile care au tangență cu acest fenomen – Direcţia de Asistenţă Socială, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Poliția Națională, Spitalul Judeţean – nu au o procedură comună, clară, de gestionare a acestei probleme. De aceea le propunem să ne așezăm la aceeași masă, să vedem pe actuala legislație ce proceduri pot fi create și, evident, să vedem cum putem îmbunătăți această legislație. Altfel, este o muncă în zadar pe care comunitatea o suportă finanaciar prin Poliția Locală. Nu în ultimul rând, fac apel la cetățeni: îi îndemn să semnaleze, la numărul de dispecerat al DGPLA – 0257/939 –, locațiile în care se adăpostesc aceste persoane pentru a putea interveni cât mai repede”, a declarat primarul Călin Bibarț.
Parteneriat instituţional
„După doi ani și ceva de gestionare a problemei în care am constatat că cel mai adesea doar perturbăm activitatea curentă a persoanelor din această categorie, am ajuns la concluzia că trebuie să lucrăm mult mai mult cu partenerii noștri instituționali și cred că aceasta este soluția pe termen lung, alături de activarea comunităților în care își găsesc lăcaș astfel de persoane. În primul rând, este o problemă locativă: trebuie eliminate zonele în care astfel de persoane se aciuiesc în municipiul Arad. Este o problemă socială pentru că sunt cu adevărat niște victime ale societății. Anterior probabil că au fost victime ale familiei și în sensul acesta va trebui să facem echipe cu colegii de la DAS și DGASPC. Este o problemă economică, deoarece este foarte greu să fie integrați în activitate productivă indivizi care nu au făcut lucrul acesta niciodată și care în unele situații sunt tarați de dizabilități sau chiar de handicap. Și până la urmă este o problemă de toleranță pentru că înainte de a fi victime în diverse locații unde abuzează unii de alții sau se comportă pe criterii de forță, ei sunt vizibili în ipostaze în care victimizează populația majoritară care trebuie să găsească înțelegerea necesară pentru a putea să aloce timp, energie, comunicare și poate chiar resurse în vederea integrării, dacă este posibil și în al doilea rând chiar întoarcere în comunitățile de origine, pentru că două treimi nu sunt din Arad. Este o situație cu care ne confruntăm tot mai mult, probabil avem o creștere de 5% pe an și atunci trebuie să spunem la un moment dat stop! Avem 72 locuri de joacă, parcuri, cu suprafață mare, densitate mică a populației și mulți bătrâni și copii expuși. Noi facem tot ce putem și sperăm să putem lucra și mai bine cu partenerii noștri de acum încolo”, a punctat directorul DGPLA, Adrian Toma.
Trimite articolul
XJos cu acest securist urat mirositor de la șefia poliției locale.aceasta instituție este o căpușă, trebuie desființată,taie frunze la câini. el habar nu are pe ce lume e, e doar o marioneta pusă în funcțiune de puturosul de la Brad, gogu maxilar.
Ca si in multe alte situatii, actuala legislatie este “hartie igienica”. Aceste specimene trebuie internate in penitenciar, unde sase asigure dezalcoolizare si tratarea dependentei de droguri. Bineinteles, ca pentru cazare – hrana – incalzire vor trebui sa munceasca.
-
E simplu : SA FIE TRIMISI PRIN JUDETELE SI LOCALITATILE LOR de bastina! Asa se poate lauda Bolojan de la Oradea,pe spatele aradenilor,ca si-a trimis boschetarii la noi, iar ei, sunt bine mersi, exemplu de dezvoltare! SA-SI IA ,NAIBII, BOSCHETARII INAPOI!
Helmut ,ai mare dreptate. Nu comentez faptul ca Politia Locala , isi face sau nu datoria,nici ca mere cu masina ….nici ca bla bla,ii un fel de rau … necesar
Asta o fo o sedinta de frecat menta si ca sa-si justifice fiecare locul pe scaun. In fine …… Domnilor ,cei care ati facut actualizarea asta ….cu cine puii mei ati facut aritmetica ???Voi ati avut curiozitatea sa adunati toate pricentele??/ aveti macar o vaga idee cat este “o” ….UNA TREIME?????….ceva de genul 33.3333…%…Ati lucrat cu procente ca si activistii de partid …ca suna mai fain.
Cum o iesit 6% cei din Hunedoara ….15,66 persoane ???????? Apoi ce om zdravan la cap poate sa faca un asemenea raport de activitate . Lasa de dorit si de gandit …competenta si rezultatele Domnu cu mila …ca daca la chestiuni de aritmetica elementara o dati in bara ….apoi degeaba aveti in dotare computere ,telefoane si alte minuni de hightech la care va prindeti urechile
Sa auzim numai de bine
acum fac si statistica. parca Erdogan numai ce l-a demis pe seful institutului de statistică ..
Nu-i mai victimizati, ca stiti bine ca dincolo de povestile lacrimogene pe care le insira, niciunora nu le place munca, viata ordonata si castigul obtinut prin munca cinstita. De voiau sa munceasca , gaseau pe masura scolarizarii. Celor care sunt din alte zone si paraziteaza bugetul local, evitati sa le faceti CI de Arad si sa le dati locuinte in oras spre disperarea vecinilor. Stoiti bine ca nu se vor adapta. Au fost adusi in Arad ca spre El Dorado, ca e la granita si pot fi rapid dusi la cerseala in vest. Cautati si gasiti traficantii ce ii vantura pe-aici sa capete exp-erienta in cerseala si furturi din buzunare/genti. Expediati-i urgent in zona de origine -dupa ce ii puneti sa curete ca lumea zonele pe unde șed si fac gunoaie. Orasul e murdar, invadat de milogi apti de munca, drogati cu aurolac, tiganci ce-si folosesc plozii la cersit, indivizi ce umbla prin piete, printre alimente cu caini folositi la cersit in brate, Si ne miram ca de intri in hala simti o putoare infecta, ca de hoit. PL si DSP ce pazesc ?
-
Anonim,
Majoritatea au probleme psihice, nu-i angajaza nimeni.-
Pai, ia-i acasa la tine, atunci si-i ingrijeste cu cu nevestu-to,daca zici ca nu-i angajeaza nimeni! ft gramati
-
De multe ori cerșesc și suntem în aceeași situație ca și noi să cerșim mergeți să vedeți în toate localitățile câți din persoanele de 20 de ani nu exagerez de 18 ani au un loc de muncă și se ocupă numai de furat și nu ma de cerșit și nu ai de lucrat la negru și părinților își plâng de milă despre ce vorbim aici și primești un salar care te milogești pur și simplu te milogești că poate te mai ține o zi două după care pur și simplu rămâi fără casă și fără copii despre ce țară vorbim despre ce săraci vorbim când ăștia dărâmă totAtâta ură pot să aibă localitatea Frumușeni e plină de de săraci de casă de copii de bătrâni pur și simplu ne distrug porțile ne distrug toate așteptările care le-am avea de la de la oameni care să spunem așa au creat au născut copii gândiți Yvor sunt singur cine credeți că poate ajuta și Luca cine cine tot timpu așteptăm de la străini să ne educe copiii
-
Nu pot sa cred ca exista asa om prost !!!!
-
asa-i, sunt multi tineri care nu muncesc, incearca sa gaseasca moduri usoare de a castiga un ban nemuncit…daca le spui sa mearga in strainatate la munca, spun ca ei nu stiu limba sau alte motive, cauta pe facebook tot felul de excocherii si se aduna in haita pt a putea pune in aplicare …cu asa tineri, nu vom construi nimic !
În primul rând ar trebui să existe cadru legal ca poliția să amendeze drastic pe cei ce dau bani cerșetorilor! De aici incepe totul,.
Apoi dacă poliția s-ar bagă puțin în ei nu ar mai veni înapoi , dar atâta timp cât ei se salută la semafor…
ma da ce oameni rai si far de suflet sunteti. de ce sa-i trimitem acasa? stiti voi oare care dintre acesti boschetari poate deveni urmatorul faraon? e…? cum s-o tarat faraonul aici, cu satra lui, si apoi a facut “studii” la minoritati , ajungand apoi demiurgul orasului nostru?! vreti sa ratam o alta posibila sansa, ca pe mutantul asta nu cred ca il mai tin nici reesaparile si nici dosarili. Lasati boschetarii in pace fiecare sa se cocoate cat de sus il mana foamea, tupeul si cacaracterul- ca de muncit oricum nu doreste nimeni. V-ati gandit vreodata ce ar fii fost oraselul nostru, judetul nostru fara toate viniturile astea, fara metisii care se aciuesc aici pentru a-si potolii foamea. foamea de bani, de putere, de sefie…
-
Da,”geo” are dreptate!!!Parafrazandu-L pe NAPOLEON,fiecare dintre acesti nefericiti poate avea in punga lui de nailon TRICOLORUL de primar,ca Falca,sau de presedinte CJ, ca mocirlosul Iotcu!!! Acesti oameni ar trebui repartizati partidelor ”politice” functie de scorurile electorale;sunt creatia lor!!
Oamenii străzii ar trebui dusi în centre de reabilitare, unde să li se asigure în primul rând sănătatea, apoi să fie învățați să se gospodărească, să fie autosustenabili și să formeze o comunitate, unde fiecare să facă ceva în funcție de posibiltățile fizice și psihice ale fiecărui membru. Și să fie obligați prin lege să stea acolo, dacă nu au adăpost și nici servici, și se ocupă cu infracțiuni. Dar până să avem așa ceva în România, soluția de moment ar fi să fie împrăștiați pe la mănăstiri și să stea acolo, să își găsească un rost. Evident, trebuie legi clare și infrastructură, care să îi oblige să stea acolo și să se reabiliteze!