Iată ce spune articolul menţionat din Legea fundamentală: „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”
Dacă Parlamentul încuviinţează această stare de urgenţă, cadrul legal după care vor funcţiona lucrurile este dat de OUG 1/1999.
Acest ultim act normativ stabileşte foarte clar faptul că „Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.
Articolul 3 al OUG spune că vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituit în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale, în următoarele situaţii:
a) existenţa unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale sau democraţiei constituţionale, ceea ce face necesare apărarea instituţiilor statului de drept şi menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;
b) iminenţa producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor acestora.
„Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei ce a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, spune OUG menţionată anterior.
Ordonanţa spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
„În raport cu evoluţia situaţiilor de pericol se poate trece de la starea de urgenţă la starea de asediu şi de la starea de asediu la mobilizare sau la starea de război, cu respectarea prevederilor constituţionale şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă”, conform actului normativ.
Decretul de instituire a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:
a) motivele care au impus instituirea stării;
b) zona în care se instituie;
c) perioada pentru care se instituie;
d) drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă;
e) autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;
f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.
Responsabilul de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgenţă, revine, în principal, Ministerului de Interne.
„Pentru aplicarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă, autorităţile civile şi militare au următoarele atribuţii şi răspunderi:
a) să întocmească planurile de acţiune şi planurile de ridicare graduală a capacităţii de luptă, în conformitate cu ordinele şi instrucţiunile proprii;
b) să dispună depunerea temporară a armelor, muniţiilor şi materialelor explozive aflate asupra populaţiei şi să procedeze la căutarea şi ridicarea lor; la încetarea măsurii excepţionale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le deţină; să dispună închiderea temporară a societăţilor care comercializează arme şi muniţii şi să instituie paza acestora;
c) să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
d) să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie;
e) să efectueze razii;
f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;
g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezentă nu se justifică;
h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcţiile şi în zonele stabilite şi să ţină evidenţa acestora;
i) să protejeze informaţiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informaţiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenţă, cu excepţia celor referitoare la dezastre, se dau publicităţii numai cu avizul autorităţilor militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura şi de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităţilor militare, la cererea acestora;
j) să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
k) să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;
I) să asigure paza militară a sediilor autorităţilor publice centrale şi locale, a staţiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio şi de televiziune, precum şi a unor agenţi economici sau obiective de importanţă naţională; când situaţia impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie şi apă potabilă, după caz;
m) să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;
n) să emită ordonanţe militare;
o) să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;
p) dreptul de a ordona unităţilor Ministerului de Interne competente să efectueze reţineri pe timp de 24 de ore. Arestarea persoanei reţinute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat”, arată Articolul 20 al OUG 1/1999.
Precizări
În contextul decretării stării de urgență, autoritățile fac următoarele precizări: “Având în vedere enunțarea în spațiul public/ mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legătură cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență.”
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XDin prima secunda am luptat si mi-am periclitat statutul ca sa avertizez ca acest virus ucigas trebuie tratat cu maxima seriozitate. Unii mi-au urmarit IPul computerului. Nu mie frica..sunt si altii care se ocupa de IP-ul lor. Si altii peste. Adevarul va triumfa. Virusul acesta blestemat ne omoara , este super-periculos si oamenii sa accepte ce le spun specialistii de la Org Mondiala a Sanatatii.
Bine bine, am inteles ca s-au interzis evenimentele cu mai mult de 50 persoane in spatii inchise, dar cum este cu angajatii fabricilor? Noi zilnic lucram cu aproximativ 800 oameni impreuna pe schimb, in aceasi hala, la distanta de 1 metru unul de celalalt. Fabricile cu peste 50 sclavi de ce nu se inchid in aceasta perioada? Va dati seama ce focar de infectie reprezinta fabricile, ajunge ca doar o singura persoana sa fie contagioasa, in scurt timp se va transmite virusul mai departe de la sclav la sclav. Este rusine cum se pune pe joc sanatatea oamenilor, doar pentru a nu “deranja” economia tot mai mare a firmelor multinationale. Sclavii in acest caz pot fi neglijati, sunt doar oameni inlocuibili oricand, de care nimanui nu-i pasa. Asa-i?
-
cine ai vrea sa contribuie la veniturile statului? De unde doresti sa se plateasca pensiile si salariile armatei de “muncitori” de la stat?
-
Poate nu ati observat, sectorul de stat se inchide, sectorul privat e activ. Vreti sa sara multinationalele, pe astia ii intereseaza profiful nu oamenii, sa scoata cati mai multi bani din tara.
-
si daca ar inchide fabricile de 800 angajati?
ar fi bine zici? dar atunci nici salarii nu se dau.
sper ca nu vrei sa stai acasa si sa iei bani.
este solutie. fa o cerere la conducere ca tie frica
si soliciti suspendarea temporara a contractului de munca. sunt 100% ca ti se va aproba pe loc.
si lasa-ne pe noi restul care vrem bani, sa lucram. -
Cereti angajatorului masti de protectie FFP2 sau FFP3 sau cumparati (foarte important).
Mi-e rușine ce comentarii scot pe gură oamenii din orașul ăsta care probabil sunt mare parte din ei mai multe vinituri decât cei din diaspora și care s-au refugiat în județ pentru ca sa prinda și ei un loc de muncă fiindcă în zonele de baștină nu aveau unde munci…
Oare,daca noi ,
aradenii,i-am fi huli pe cei veniți din zona Moldovei ,Olteniei ,etc cum fac ei cu cei veniți din diaspora,cum s-ar simți dumnealor? Nu putem să îi numim români pe cei din diaspora doar când trimit bani in tara și țin economia Romaniei pe linia de plutire,iar când unii din ei sunt dați afară pentru că lucrau sezonieri sau la negru sa ne dezicem de ei.Constitutia României garantează drepturi egale pentru toți cetățenii tomâni.
Sigur că e mai ușor să-i bagi pe oameni în carantină cu gândacii decât să cheltuiești niste bani pentru a le face teste,pentru că statul român a cheltuit bani pe pensii speciale și pe excursiile unor demnitari prin străinătății,care au adus mai mult Corina virus in tara decât diasporenii.Da asta e..ei sunt protejați…că au funcții😉 Alte state europene au făcut zeci de mii de teste întîmplare ce Romania vreo mie și ceva. Ganditi-va că din 10 români opriți la granita și pusi in carantină,se poate că doar 1 sa fie bolnav,ceea ce înseamnă că statul ii obligă și pe ceilalți 9 sa ia virusul de la cel infectat. Nu se poate să-i suspectezi pe toți care intra în tara de virus și să-i bagi pe toți în carantină fara sa le faci teste.Statul român văd că se comporta mai rau decat cei din Coreea de Nord…
-
dar scrie cumva pe fruntea fiecarui diasporez ,daca are sau nu coronavirus? ?…Nu se poate sa-i suspectezi pe toti care intra in tara de virus” ,desi toti vin dintr-o “zona rosie ” de coronavirus,Italia?? ..bai,da pr^o$t gandesti, parca ai avea taratze in loc de creier !
-
Mai KKvelo, Vasile a mentionat ca ar trebui testati inainte de a fi bagati in carantina aia insalubra. Tu nu ai tarate in cap, ca e gol…
https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing
Romanistan e aproape in capatul listei. Retardatul ala de Ludovic Turban se mai si lauda cu isprava (prostu’ nu-i prost destul pana nu-i si fudul):
„Faptul ca în România raspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numarul de cazuri diagnosticate este relativ mic, 139 de cetateni români care sunt diagnosticati cu acest virus. Este cea mai buna dovada ca toate masurile pe care le-am luat au fost eficiente, chiar daca au parut severe si au fost cirticate de multe ori”, a spus Ludovic Orban, într-o videoconferinta, fiind izolat la Vila Lac 1.
-
De luni circula tramvaiele??????
Cred că una din primele măsuri care ar trebui luate după declanșarea stării de urgență, care să ajute efectiv la prevenirea răspândirii acestui virus ar fi ca să se interzică comercializarea articolelor de protecție (măști faciale, mănuși, dezinfectanți) la preț de speculă. Masca facială spre exemplu costa acum 2 luni 10 bani/ bucată. Acum se vinde inclusiv în farmacii sau în altă parte cu prețuri între 5 și 10 lei/buc. și pe nimeni nu interesează. Cică economie de piață. Ei, măcar prin starea de urgență cred că pot fi reglementate inclusiv anumite prețuri. Unii încearcă să profite și să se căpătuiască din asta. Cred că ar trebui dată urgent o OUG sau HG prin care aceste produse cu rol major în prevenire să fie comercializate la prețurile normale la care se comercializau acum câteva luni, nu la preț de speculă, astfel încâ cât mai mulți români să aibă acces la ele. Nici dezinfectanți nu găsești că au avut grijă unii ”investitori” să cumpere cu camionul și să-l revândă la prețuri incaccesibile majorității românilor. Inclusiv către spitale se vând aceste produse la preț de speculă ceea ce nu mi se pare deloc normal într-o stare de criză, de pandemie, iar statul stă și privește pasiv la asta. Ar trebui stabilite niște cantități, cu porția, care pot fi cumpărate de o persoană. Pentru că altfel, românul prost și hapsân din fire va proceda exact cum procedează în supermarket, adică își va umple coșara cu vârf de produse care peste două săptămâni i se vor împuți prin firgider sau cămară, iar alții nu găsesc să-și cumpere 1 kg de făină sau o caserolă cu carne. Vedem asta cu proprii noștri ochi zilnic de parcă vine sfârșitul lumii. Nu se gândesc idioții că prin astfel de acțiuni nu fac altceva decât să contribuie la creșterea artificială a unor prețuri.
Ce a putut să facă virusul asta este nemaipomenit!A reușit să aducă românii în țară și săi facă sa vorbească românește că au “uitat” limba maternă.Guvernul sa chinuit ani întregi dar fara speranțe să aducă acasă românii de pretutindeni
Nu putem sa-l bagam si pe notre prasident ca fiind cu mintea razna si sa-l punem sub interdictie ?!
-
Si sa-l pune pe tovarasul Dragnea sau pe tovarasa Vasilica Dancila?????? Notre BARONUL…….????????????
-
Notre tovarasul BARONUL????
-
Ultimii oameni toata diaspora. Cum poti sa vii acas sa iti imbolnavesti si familia si restul romanilor ????