Cum se poate transforma „buna intenție” într-un dezavantaj pentru victimele accidentelor rutiere și cum trebuie să îți păstrezi calmul când o persoană cade pe stradă în convulsii. Aceasta este tema materialului de mai jos.
V-ați gândit vreodată că ați putea fi prima persoană la locul unui accident rutier, mai grav, soldat cu victime încarcerate? Veți reuși să salvați viața victimei dacă situația impune acest lucru? În timp ce vă plimbați liniștiți pe trotuar, o persoană din fața voastră cade pur și simplu din picioare în convulsii, ori face un infarct. Știți ce aveți de făcut? În mare parte, majoritatea persoanelor intră în panică, neștiind ce să facă, ori acționează precipitat și astfel pot agrava starea victimei.
În acordarea primului ajutor, fiecare secundă contează. Cel mai important este să vă păstrați calmul într-o situație de stres maxim și să urmați acești pași: vă opriți, observați, evaluați situația și abia apoi acționați. Prima și prima dată, trebuie apelat numărul unic de urgență 112, deoarece operatorul vă poate ajuta, pas cu pas, în ceea ce aveți de făcut. Explicați operatorului tot ce vedeți pentru ca acesta să știe exact ce se întâmplă.
Sfaturi utile pentru salvatori
Pentru cititorii Jurnal arădean și www.aradon.ro, am stat de vorbă cu doctorul Mircea Merea, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Arad, pentru a vă răspunde sumar la aceste întrebări.
Accidentul rutier cu victime
„În cazul unui accident rutier cu victimă încarcerată, conștientă ori inconştientă, se va anunța de urgență, prin numărul unic de urgență 112, evenimentul produs, furnizându-se detalii despre numărul de victime, sex, vârsta, dacă sunt conștiente sau inconştiente și alte detalii despre starea lor. Martorii unui accident vor evita extragerea victimelor, pentru că o manevră greșită poate agrava anumite leziuni. De exemplu, în cazul unei fracturi de coloană cervicală, mobilizarea capului se poate solda cu lezarea măduvei cervicale, cu consecințe grave pentru victimă, aceasta riscând să rămână paralizată pentru toată viața. Martorii vor aștepta sosirea echipelor specializate, care au cunoștințele necesare și echipamentele adecvate pentru extragerea victimelor în siguranță”, ne explică doctorul Mircea Merea.
Episod cu convulsii în fața voastră
„În cazul unui pacient care prezintă un episod convulsiv, se va proteja capul acestuia, îndepărtându-se obiectele care pot provoca leziuni, iar după criză se va așeza pacientul în poziție laterală, așa numita «poziție laterală de siguranță», pentru a evita aspirarea secrețiilor sau vomismentelor, adică să nu se sufoce. Încercați să vorbiți, dacă se poate, tot timpul cu victima, să o țineți conștientă. Și în acest caz se va apela numărul unic de apel de urgență 112”, completează doctorul.
Cade secerat din picioare
„Putem salva vieți dacă recunoaștem imediat și acordăm primele măsuri de ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Conform celor mai recente protocoale de resuscitare, dispecerul 112, din dispeceratul medical, ghidează pașii de urmat de către salvatori. Este foarte importantă recunoașterea stopului: starea de inconstiență, asociată cu absența respirației (se poate verifica fie ascultând cu urechea, fie așezând o oglindă în dreptul gurii) sau o respirație anormală. Aceste indicii pot ridica suspiciunea unui stop cardio-respirator, moment în care se recomandă începerea manevrelor de resuscitare, respectiv masajul cardiac extern (compresiuni aplicate cu podul palmei, cu cealaltă mână peste prima și degetele încrucișate, cu o frecvență de 100/min și profunzime de 5-6 cm)”, încheie explicațiile directorul medical al SAJ. Vom reveni și cu alte sfaturi de prim ajutor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!