Cine va mai rămâne, cine va strânge tare rândurile, cine va mai lua o ultimă gură de oxigen în campanie după care își va aranja atent propria înmormântare? Vor răzbi cei mici, care au un număr mic de angajați și un număr aproape confidențial de cititori, cum ar spune prietenii mei? Vor scoate capul deasupra viiturii trusturile de presă, fără disponibilizări dureroase? Vor rezista doar televiziunile, căci poporul e obișnuit să apese pe buton? Vor trece cu bine portalurile care nu cer atâta cheltuială? Se va înjumătăți presa?
Și zilnic te gândești că ai vrea să reziste/rezistăm cu toții, că aia nu-i viață în presă fără să-ți sufle concurența în ceafă, fără să știi că ai ratat știrea aia, pe care concurența a scris-o rapid și aproape de perfecțiune, fără să nu visezi la anchetele alea care îți iau luni întregi de documentare dar care vor schimba un sistem, poate cândva o țară, fără să nu lauzi și distribui o dezvăluire al cărei adevăr te-a făcut să plângi, sau să nu îți frângi inima, pixul, vocabularul citind câteva superbe editoriale. Fără concurență, cine să te pună în gardă, cine să te provoace să fii mai bun? Fără concurență, parcă și-ar pierde mult din sensul lor rapoartele BRAT, Trafic, Google analitics, toate statisticile și sondajele pe care și le fac companiile și politicienii când vine vorba de ce publicații să aleagă pentru viitorul lor. Fără raportare, fără comparații, fără competiție, scara ta de valori ar coborî inevitabil. Ai deveni mai leneș și mai plin de sine. Fără concurență, presiunea celorlalți s-ar înzeci, fie că vorbim aici de cititori, administrație, sau politică.
Fără ceilalți din presă, cititorii nemulțumiți de modul în care am decis să ascultăm subiectul supărării lor n-ar mai avea ocazia să spună: atunci mă voi duce la celălalt ziar/ site/ televiziune. Fără un număr consistent de publicații media, cei care m-au sunat, de pildă, în ultimele zile, pentru a-mi spune că au fost îndrumați să ni se adreseze pentru că doar dacă scrie presa se va rezolva problema lor, nu vor mai avea opțiunea aceasta și vor trebui să se împace cu ideea că lor nu li se va face dreptate. Nu pare cine știe ce, așa, citit de la/cu distanță, dar când cei care te îndrumă să apelezi la presă pentru că doar așa s-ar putea rezolva ceva, că problema va fi băgată în seamă doar când devine publică, sunt polițiști, comisari de mediu, angajați ANAF, începi să privești cu alți ochi problemele cu care se confruntă mass-media.
Ieri, un om al cuvintelor, care dorea să-și întărească imaginea publică, mi-a mărturisit că nu a mai răsfoit poate de șase aniun ziar tipărit. Își trăia viața în bula sa, destul de largă ca număr de persoane, și își permitea să nu răsfoiască ziarul, să nu aibă televizor. O aristocrație a vieții interioare care s-a defectat când a decis să iasă totuși din bula sa. Ieri, presa, așa hulită cum fusese probabil până acum, părea o bună gură din oxigenul realității imediate. Tot ieri, o doamnă m-a sunat doar să-mi mulțumească că subiectul, dureros nu doar pentru ea, ci pentru miile de oameni pe care îi reprezintă, și-a găsit loc în mass-media.Ieri, ca și alaltăieri și răsalaltăieri, cei care nu mai cred în autorități sună la „Telefonul cititorului” să ne spună neajunsul lor.Uneori e doar ca să îi ascultăm, doar să-și verse năduful. Alteori e ultima încercare, cea din urmă speranță.
Cu câteva zile înainte, un arădean comenta faptul că n-am făcut nimic pentru el deși a venit cu sufletul pe tavă în speranța că îl vom ajuta. Ne-a făcut cu ou și cu oțet și a concluzionat că, din partea lui, putem dispărea. Mă gândesc că a apelat la concurența noastră, imediat după ce a considerat că nu ne vom ocupa de subiectul său. Pentru el, faptul că a putut merge spre alte publicații a fost colacul de salvare, speranța că problema sa va fi auzită până la urmă.
Ca să sfârșim acest semibocet: când nu voi mai fi în presă, iar drepturile mele vor fi încălcate și sfătuitori din lumea legii și ordinii mă vor trimite să mă plimb, voi merge cu siguranță la o publicație în speranța că prin intermediul ei mi se va face dreptate. Și, dacă prima publicație nu va considera că e un subiect de presă problema mea, mi-ar plăcea să am opțiunea de a merge la o alta, și la încă una. Până când adevărul meu va fi ascultat, confruntat cu realitatea și pus pe tava dreptății. Așa că… trăiască concurența!
Trimite articolul
XCare presa!?
Stimată doamnă Barbu, nu am mers la altă publicație pentru că toți sunteți o apă și un pământ. Sunteți servii primarului, al consiliului local și al clientelei politice. Mie, unui simplu cetățean, i-ați mulțumit și atât, deși am vrut să vă plătesc publicarea acelui articol despre transportul în comun. Vedeți dumnevoastră, de aceea își pierd oamenii credibilitatea în presă în general, pentru că nu există imparțialitate și dreptate. Degeaba scrieți asemenea articole precum acesta pentru că nu va salva situația. Numai bine!
Personal am sunat la nr de telefon alocat pentru apelurile internationale , nici dracu nu mi a raspuns la telefon , si asta de doua ori , ajungi sa te intrebi cat de serios poate fii un ziar daca nu raspunde la telefon ??? niciodata nu potii stii ce informatie poti primii , care pt tine ca presa , poate devenii subiect de prima pagina …in fine ! am ramas cu un gust amar si o umbra de indoiala la seriozitatea voastra ….. In alta ordine de idei , doamna B.Adriana , doar cu ceva timp in urma …. tot la un articol legat de plansul in pumni legat de viitorul vostru … doar ce afirmam ca jurnalismul nu se face doar de la birou , ci in primul rand din teren , iar acum dv veniti sa confirmati ca la voi asta e practica , jurnalism strict de birou , si va citez ………Ieri, un om al cuvintelor, care dorea să-și întărească imaginea publică, mi-a mărturisit că nu a mai răsfoit poate de șase aniun ziar tipărit. Își trăia viața în bula sa, destul de largă ca număr de persoane, și își permitea să nu răsfoiască ziarul, să nu aibă televizor……. deci nici macar curiozitatea nu-i determina pe unii asa zisi ziaristii sa se informeze din mai multe surse ,…. deci o stire de ziar se face doar ,, din bucatarie ,, ??? Si cand te gandesti ca alti ziaristi uneori isi risca viata ca sa culeaga o informatie , cand te gandesti ca datorita muncii unor ziaristi uneori sunt demascati adevarati criminali protejati de guvernele tarii lor …si am sa dau doar un exemplu , Masacrul de la El Mozote , scos la iveala si dovedit doar datorita muncii unor ziaristi , in ciuda piedicilor puse chiar de clasa politica , asta inseamna cu adevarat munca de ziarist .
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Mozote_massacre
-
Buna seara. Telefonul cititorului are cate un coleg din redactie desemnat, in fiecare zi. Singura varianta in care nu raspunde cineva este cea in care linia este deja ocupata, ceea ce e posibil sa fie cazul prezentat de dvs. Sfatul meu este sa reveniti cu un telefon. Pe portalul nostru de stiri aveti si alte telefoane la dispozitie.
In ceea ce priveste acel om al cuvintelor, imi pare rau ca dvs. ati inteles ca ar fi vorba de un ziarist. Nu este asa. Si, desigur, munca unui ziarist nu se face din bucatarie, nici macar in vreme de pandemie.-
Buna ! eu cand am sunat de doua ori la un interval de circa 10 min intre apeluri , linia nu a sunat ocupat la nici unul dintre apeluri , si de fiecare am asteptat pana m am hotarat sa inchid ,macar daca ar exista un robot care sa te anunte ca momentan nu poti fii preluat , suna telefonul iar omul asteapta ca poate se catadicseste cineva sa raspunda
in fine ! …legat de confuzia mea legat de cele scrise de dv . cred ca e destul de scuzabila …citez ,, Ieri, un om al cuvintelor…. ,, de aici si posibila mea interpretare eronata
-