Trăiesc mai rău decât mulți români ce locuiesc la sat, în noroaie și bălți pe timpul ploios și în gropi și praf pe timp însorit. Şi asta se întâmplă într-un oraş cu o istorie destul de bogată, poarta de intrare în România dinspre vestul occidental. Este vorba de strada Constituției, o stradă care le dă fiori pe șira spinării arădenilor ce locuiesc aici, de mai bine de 27 de ani. De ce? De la Revoluția din 1989, această stradă nu a văzut asfaltul. Nu l-a văzut, însă, nici în perioada comunistă. De fapt, niciodată! Acum a intrat la reabilitat. Şi va fi gata în şase luni, promite Primăria. După ani buni de promisiuni.
Vă invităm să rememorăm împreună istoria ce a curs în toți acești ani până la momentul cheie care a sosit doar acum, în martie 2016, când lucrurile par, în sfârşit, să se miște cu adevărat. Cât de repede, vom vedea. E totuşi an electoral!
Nu a văzut asfaltul niciodată
Cum a început totul? În perioada 1989–2011, nu am găsit nicio referire despre posibila asfaltare a acestei străzi. Abia în anul 2011 apar primele veşti despre reabilitarea Constituției, care ar fi inclusă în Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii – PNDI, programul vechi prin care se accesau fonduri de la Guvern pentru reabilitarea străzilor municipiului. A fost la un pas de reabilitare. N-a fost să fie. În 2012, veştile bune au fost tăiate de pe listă de Guvernul Ponta. Totul s-a oprit pe loc deoarece programul a fost oprit și astfel strada a rămas așa, în incertitudine. Ce a urmat? Mult scandal politic şi cam atât. Apoi nişte lucrări de canalizare. Şi apoi dezastrul.
Pe 21 noiembrie 2012, în articolul „Stație și pe Constituției”, vă anunțam că pe această stradă vor avea loc lucrări la canalizare prin programul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad”, studiu al cărui beneficiar era S.C. Compania de Apă Arad. Lucrare ce s-a finalizat.
Protest cu 300 de arădeni
După doi ani, în 27 septembrie 2014, în materialul „Protest în Colonia Aradul Nou. Autoritățile au sfidat prin neprezentare”, vă relatam că aproximativ 300 de arădeni care locuiesc în Colonia Aradul Nou s-au strâns cu mic, cu mare, pentru a-şi striga în gura mare nemulţumirea faţă de starea jalnică în care a ajuns strada. „Drumurile au fost sparte cu trei ani în urmă, pentru lucrările de canalizare. Asta este a treia iarnă în care ne confruntăm cu situaţia pe care o vedeţi… Dacă oamenii au nevoie să meargă până în Aradul Nou la farmacie să-şi ia o cutie de medicamente, trebuie să-şi ia cizmele de cauciuc în picioare. Pentru cei care avem maşini, întreţinerea acestora costă de trei ori mai mult. Pentru a ajunge la şcoală, pe Posada, copiii trebuie să-şi ia cizme de cauciuc, ca să treacă drumul! Când plouă e numai o mocirlă şi alt trotuar nu este”, erau câteva din of-urile arădenilor la acea dată. Și tot acestea sunt și acum, în 2016.
2016, start la reabilitare
În luna noiembrie 2014, apar primele declarații despre reabilitarea străzii. Între timp, PNDI s-a transformat în Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL. Şi după o altă serie de acuze politice legate de cine a lăsat Constituţiei în mizerie, pe 11 noiembrie 2014 vă spuneam în articolul „Licitație (și) pe Constituției” că această stradă a fost inclusă la licitație împreună cu alte 26 de străzi ale municipiului. Inclusă, dar fără bani. Aşa că a urmat o altă serie de acuze politice. Pe 11 ianuarie 2016, când v-am prezentat articolul „În sfârșit! Constituției intră în modernizare”, vă spuneam că „a fost nevoie de patru ani de zile, de scandaluri politice duse uneori la limita penibilului, de acuze îndreptate când spre Primărie, când spre Guvern, pentru ca strada Constituţiei şi alte câteva străzi din municipiu să intre în modernizare”.
Gata în septembrie 2016
Când va fi gata totuşi telenovela Constituţiei? „În anul 2010 s-a lansat Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii – PNDI -, iar noi am câștigat atunci acest proiect în care am inclus 27 de străzi, aceleași care au fost introduse în noul program demarat de Guvern: Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL. Atunci am primit 400.000 lei din suma totală prevăzută de 8 milioane euro. Din păcate, în 2013, când era și timpul perfect să fie reabilitată strada după intervenția celor de la Compania de Apă Canal, programul s-a transformat în PNDL și totul s-a oprit. A trebuit să refacem toată documentația, să o depunem din nou și să așteptăm banii. Amplasamentul de pe Constituției a fost predat constructorului în februarie 2016, iar termenul de finalizare a lucrării este de șapte luni, respectiv în septembrie 2016”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!