Arad. Cu ce ne alegem în urma reorganizării şi regionalizării ţării? Cu câteva instituţii pe care statul nu le va mai duce în spate. Dar, e de bine, dacă ar fi să ne luăm după primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care a participat al finele săptămânii trecute la dezbaterile de la Tulcea pe tema „procesului regionalizării şi descentralizării României”, discuţii conduse de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Bugetului şi ministrul Afacerilor Externe.
În cadrul unei conferinţe de presă, edilul Aradului a prezentat câteva dintre efectele pe care aleşii prezenţi la discuţiile de la Tulcea le-ar vedea produse în urma procesului de regionalizare.
De pildă, Ministerul Învăţământului ar scăpa de cele 41 de palate ale copiilor pe care le are în grijă, acestea urmând a fi preluate de administraţiile locale. O parte din personalul Direcţiei de Sănătate Publică ar putea trece în subordinea consiliilor judeţene, în timp ce o parte din veniturile CAS ar urma să rămână la nivel de judeţe şi regiune. Consiliile judeţene ar urma să se ocupe de coordonarea Direcţiilor de sănătate publică, iar statul de controlul acestora.
Alte schimbări
Falcă susţine că, tot la nivel de discuţii (care vor fi conturate ulterior ca propuneri în procesul de descentralizare), s-a vehiculat ideea ca Agenţiile judeţene de ocupare a foţei de muncă să treacă la consiliile judeţene, care să-şi asume responsabilităţi cu privire la pregătirea forţei de muncă. Bazele sportive ale Ministerului Sportului ar urma şi ele să treacă în grijă judeţeană, în timp ce cluburile municipale în grijă locală. Una dintre propunerile formulate la Tulcea vorbeşte chiar de faptul că avizele şi licenţele date acum de RAR şi ARR să ajungă în ograda consiliilor judeţene, în timp ce în grija regiunii să fie trecute întreţinerea autostrăzilor şi drumurilor naţionale. Tot consiliile judeţene ar urma să preia Direcţiile agricole şi posibil ANIF-urile, urmând ca dezvoltarea agricolă să cadă în sarcina lor.
Lista cu propuneri pentru descentralizare a fost însă mai lungă. Dar cine şi-ar dori astfel de transferuri fără o dislocare de fonduri? „Propunerea este ca în anul 2013 să se finalizeze legiferarea acestor proceduri, pentru ca în bugetul din 2014, prin transfer, să vină şi resursele financiare”, a susţinut Falcă.
Şi despre banii europenilor
Şi dacă pe aceste fonduri e greu să te bazezi, căci nu sunt multe, pe cele europene ai avea un motiv în plus să îţi pui baza, susţine edilul de Arad pentru că „fondurile europene vor fi derulate prin cele opt regiuni, dar pe moment va exista o singură autoritate de management naţională. O parte din cei prezenţi la Tulcea am cerut ca această autoritate să aibă opt componente, pentru fiecare regiune, pentru ca treburile să meargă mai repede când vine vorba de avizări”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!