În urmă cu câteva zile, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației a anunțat că ministerul pe care îl conduce are de gând să modifice structura anului școlar, urmând să prelungească cu trei săptămâni vacanța de primăvară și să decaleze încheierea anului școlar până în iulie. Acest lucru ar duce, cel mai probabil, și la decalarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ulterior, același ministru a declarat că anii terminali – a VIII-a și a XII-a – nu vor avea vacanța prelungită. Nimic nu este concret, însă, dat fiind faptul că niciuna dintre posibilele decizii anunțate nu a fost legiferată până în acest moment.
Totuși, anunțurile făcute de Cîmpeanu au stârnit reacții. În cea mai mare parte, reacții de dezaprobare atât din partea profesorilor, cât și din partea elevilor din anii terminali. Am întrebat și noi câteva cadre didactice din Arad ce părere au despre vacanța prelungită și eventuala decalare a examenelor și a finalului anului școlar. Răspunsurile nu ne-au surprins, așteptându-ne la o dezaprobare din partea acestora.
Întrebări fără răspuns
„Sunt trei săptămâni de școală în aprilie. Clasele de gimnaziu și liceu (nu anii terminali) sunt de 5 luni online. De ce nu fac online cele trei săptămâni? De ce să îi pui pe pauză o lună, cât de benefică este această măsură pentru clasele terminale? Decât online, mai bine deloc? Liceele tehnologice vor termina școala în august, cum îi mai aduci la școală? Și chiar avem siguranța și certitudinea că vor mai reveni copiii în bănci în mai sau iunie? Am înțeles că decizia nu a apărut în Monitorul Oficial, ministrul aruncă propuneri în presă, probabil pentru a vedea reacțiile. Joi au ședință la Minister cu Asociațiile de părinți și Consiliul Elevilor, iar vineri va fi anunțat altceva. Ne-au înnebunit de cap pe toți: copii, părinți, profesori”, spune Olivia Brosovszki, profesor de educație fizică la Colegiul Economic.
Școală până în iulie
Tot de la Colegiul Economic ne-a răspuns și Dorina Dănilă, profesor de marketing. Aceasta spune că
„vacanţa prelungită vine într-un moment nepotrivit pentru elevi, deoarece îi va scoate din ritmul de învăţare, şi aşa destul de anemic. Problema e şi mai mare la elevii care sunt în pragul examenelor naţionale. Cât priveşte prelungirea anului şcolar la vară, asta înseamnă, pentru elevii liceelor tehnologice, terminarea cursurilor în 23 iulie. Numai şcoală nu poţi face pe temperaturile din iulie. Şi în iunie e greu, dar în iulie!”.
Eugen Ghiță, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” este de părere că prelungirea vacanței
„pare că a apărut așa, din senin. Până la 6 cazuri la 1.000 de locuitori ar fi ok să rămânem la școală cu clasele de a VIII-a a și a XII-a, iar ulterior să trecem în online. Vacanța asta prelungită ne încurcă pe toți, mai ales pe elevii care au examene. Patru săptămâni de întrerupere e foarte, foarte mult. Și așa s-au apucat greu de învățat unii, iar acum le dăm o pauză!”.
„E un nonsens”
Nemulțumit de intențiile Ministerului Educației s-a arătat și Marius Țiu, profesor de geografie la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”.
„Sunt contrariat de decizie. Înțeleg incertitudinile și ezitările autorităților, nicio țară nu a găsit soluțiile perfecte, infailibile. Dar asta nu are sens. Ne puteau muta o lună integral în online și punct. Dar așa, cu vacanță prelungită, se decalează Evaluarea Națională și Bacalaureatul. E un nonsens”, spune acesta.
Fragmentarea procesului educațional
Nici profesorii Liceului Tehnologic „Stefan Hell” nu par a fi bucurați de decizie.
„Niciunul dintre profesorii şcolii noastre nu priveşte cu ochi buni această vacanţă care, fiind prea lungă, fragmentează efectiv procesul de predare-învăţare-evaluare. Pentru că şcoala online s-a desfăşurat în condiţii destul de dificile, redeschiderea şcolilor în februarie a constituit un prilej de bucurie, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi. Astfel că perioada de şcolarizare faţă în faţă a fost o bună ocazie prin care nu numai că s-a putut recupera o parte din materia care nu s-a predat online din diferite motive, ci s-au format şi competenţe, fiind oarecum o revenire la normal. Aşadar, o vacanţă de patru săptămâni nu face decât să fragmenteze procesul educaţional, să îi îndepărteze pe elevi de şcoală abrupt, căci o asemenea vacanţă provoacă o pauză prea mare, elevii uitând cu siguranţă cunoştinţele de abia însuşite. Dacă am înţeles bine, ca urmare a acestei vacanţe, structura anului şcolar în curs va fi modificată, în sensul că e posibilă prelungirea semestrului al doilea. Cred că va fi foarte dificil, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, să facă faţă căldurilor toride din lunile iunie-iulie, având în vedere că prezenţa în sala de curs va implica purtarea obligatorie a măştilor. Cu siguranţă că orele nu se vor desfăşura în condiţii optime. Sperăm totuşi că aceste propuneri ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării nu se vor concretiza într-un act normativ şi se vor lua în calcul variante mai blânde cu privire la stoparea pandemiei, variante care să vină în interesul elevului”, transmite Camelia Belei, profesor de limba și literatura română la liceul sântănean.
Părerea elevilor
Am urmărit și reacțiile elevilor față de posibila vacanță prelungită. Cei din clasele „mici”, V-VII și IX-XI, par să nu fie foarte afectați nici de prelungirea vacanței de primăvară, nici de scurtarea „vacanței mari”.
„Oricum în ultimele săptămâni din an nu prea se face nimic”, spune un elev din clasa a IX-a. Cei din anii terminali, însă, nu par foarte bucuroși să stea acasă. „Am stat prea mult acasă oricum. Dacă ne țin acasă încă trei-patru săptămâni, fără să facem ore online, suntem victime sigure la Bacalaureat”, crede o elevă de clasa a XII-a de la un liceu din Arad.
Trimite articolul
XBătaie de joc la adresa tuturor. Atât a părinților care trebuiau să stea acasă cu copiii mai mici, dar măcar primeau un ajutor de la stat pentru că nu mergeau la muncă, ei acum nu vor mai primi bani dar tot va trebui să stea cu copiii. Cât și a dascălilor, care vor trebui să își reorganizeze materia, încât să poată fi parcursă toată într-o perioadă mică și să facă asta repede, că deciziile se iau de pe azi pe mâine zici că numai ce a apărut pandemia asta. Dar și pentru elevii și copiii din localitățile în care rata mică de îmbolnăviri le-ar permite să meargă fizic la școlaă, iar acum nu mai merg deloc. O brambureală fără sens pentru oameni, dată de guvernanți care nu doresc accepte că avem cu toții o mare problemă care trebuie rezolvată și nu cârpită.
-
In aceasta pandemie e normal sa se inchida si scolile. Ce te tot plangi atata?
Ia stai de vorba cu cetateni germani din Dresda de ex. si care /atunci erau copii de scoala /bunici si strabunici fiind acum cati mai traiesc/ si care povestesc ca acolo s-a intrerupt scoala peste un an de zile dupa ce Dresda a fos distrusa complet de bombardamentele aliatilor iar locuitorii stateau doar in pivnitele caselor . Acolo nu s-a plans nimeni ca elevii nu au putut merge la scoala ca nu aveau unde si cum. Si? Au continuat scoala dupa 1945 Nu a ramas nici un neamt fara scoala. Asa ca….nu te mai vaita aiurea pandemia e periculoasa si e bine ca s-au luat masuri drastice ca scapam mai repede de ea.-
,,sa scapam mai repede de ea”… tu chiar crezii… Pina Nu Isi fac cei de sus (aia marii care dirijeaza lumea) nici o sansa
-
….”tu chiar crezii…” ????? Vai si amar de capu’ tau !!
-
-
Nici pitecantropii nu mergeau la scoala si nu s-au plans deci ar putea s-o si desfiinteze… mai ales ca virusul e comparabil cu o stare de razboi in care se bombardeaza. Vai de viata ta.
-
virusu, razboiu mondial al 2-lea, transmitere prin aer, bombordament aerian, mutatii, bombe imbunatatite, vaccin, beciuri cu protectie anti aeriana… fugi repede si ascunde-te in beci ca te ajunge ciuma chinezeasca
-
RUSINE,dar RUSINE sa le fie.Au distrus viitorul elevilor,copiii s-au INGRASAT in pandemia asta nesimtita,v-om vorbi in toiul verii cum se distrug copiii nostri cu masca pe fata la32 grade…Doamne FUTE-va..Asa sa va ajute Dzeu….in groapa din iadul vostru de inventatori cu 9 clase.Apropo…concediile noastre sa FIE decontate de acesti impotenti,de acesti nesimtiti care apar peste noapte(straini)la puterea Rpmanilor get-bed-get.
-
anonimule dacă ajungi cu coviduț pe la ATI postează pe net că iti trimit gratuit niste apă minerală. Repet , gratuit!ti-o las la poartă!
-
educatia incepe de acasa, profesorii consatruiesc peste fundatia pusa de matale. la ce limbaj ai, cred cu tarie ca degeaba se lupta profii sa iti educe progenitura ca e in van
Guvernantilor le vine ca o manusa pandemia si suspendarea activitatii scolare…In fond,politicienii de azi au nevoie de masa de manevra pe mai tarziu,iar acum se pregatesc vajnicii votanti de maine,nemaivorbind,ca dintre cei ma “educati”se recruteaza parlamentarii viitorului,spuma intelectualitatii.
AR TREBUI SA FIE MAI DEASUPRA FOSTULUI SAU PREDECESOR CARE A INVENTAT CLASA O EL URMIND SA INVENTEZE CLASA -1!
sa nu mai se faca scoala.
doi ani de scoala sunt destui.
mergi la 14 ani sa faci clasa I.
si la 18 ani clasa a II.
numa anii terminali. si gata cu virusu.
Danila, cadru didactic? Ma mir ca nu o zburat deja din invatamant. Poate o ajuta Covidul sa se retraga 🙂