Așadar, o factură de curent va conține: prețul pentru energia activă – preț care este acum liberalizat și nu mai este fixat de către stat prin Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei. Acest preț reprezintă aproximativ 50% din valoarea totală a facturii pe care o vom plăti către furnizorul ales.
Mai apoi, tariful de kWh i se adaugă: tarifele de transport (3%), distribuție (28%), certificatele verzi (10%), contribuția de cogenerare (4%), acciza (1%) și TVA. Preţul energiei electrice nu este reglementat de ANRE şi poate fi negociat cu furnizorul. Tarifele pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie ale energiei electrice necesare pentru alimentarea locului de consum al clientului casnic rămân în continuare reglementate de ANRE şi nu pot fi negociate.
Trimite articolul
XBuna ziua,
tarifele de transport (3%), distribuție (28%), certificatele verzi (10%), contribuția de cogenerare (4%), acciza (1%) ,cum vine asta tarif transport (vine cu taxiul ), distributie (ceva normal daca am contract sa il distribuie ,dar se pare ca trebuie stors consumatorul pana la capat ),iar daca intram in alte discutii gen panouri si alte chestii nu te ajuta deloc. Tu persoana fizica iti montezi panouri ,produci curent care il bagi la ei in retea pe care iti da un pret de cacat pe bani tai si investitia ta ajutor pula numa daca ai pile si relatii. Atunci va intreb eu cum sa inaintam ca popor ca sistem ca oricealtceva ( daca mergi pe afara ai sa vezi fiecare sura ,fiecare acoperis in special in mediul rural acoperite cu panouri ) Pe noi nu ne sprijina statul cu nimic , sprijina doar companiile in care sunt pusi oameni care trebuie sa talhareasca populatia si sa faca cota pentru cand vin tot felul de alegeri sau sa faca partea la partid. Chiar suntem pusi la zid ……
-
tarifele de transport , distributie sunt catre E Distributie Banat care detine stalpii cablurile transformatoarele, etc si care este detinuta de Statul Roman.
Certificate verzi, cogenerarea din cate stu sunt platite ptr a salva tara si planeta de poluare :)) Cica din banii asta ministerul mediului planteaza paduri si alte chestii de mediu. bine, vezi si matale ca nu face nimic. costel ministrul este pe drum spre rahova (La multi ani cu executare, Costele!) Din pacate de data asta ne fura pe fata romani de-ai nostri nu straini.Solutia pe care o vad si au propus-o si altii aici: proteste. ptr orice nemultumire, proteste! la cei din institutiile statului le este frica de proteste, de asta au si reactionat asa vioent in august 2018. Daca ai avea prieteni/cunostinte ce lucreaza la stat pe functii mai insemnate nu simpli executanti, vei vedea ca nu le plac protestatarii, nu le place presa, nu le place sa clarfice situatiile, nu le place sa iasa la lumina 😀 sobolani, nu?
deci tre organiate niste proteste-
Cogeneratea si cerificatele vwtzi sunt pt. a subventiona termoficarea din Bucuresti si ai plati pe ,,investitorii” care construiesc microcentrale pe râurile de munte.
Pt. mai multe lamuriri vezi in arhiva Biziday a lui Moise Guran. A explicat intr-un articol amanuntit in urma cu vreo 3-4 ani.-
deci dezastru ecologic fac sidezechilibru in natura…
-
Exact.
-
-
-
-
Confirm problemele cand vine vorba de a devenii prosumator(aparent asa ii spune). Cei de Enel initial nici nu vroiau sa ofere informatii in privinta asta iar dupa ce li s-a spus despre ce este vorba au diverse probleme de comunicare pentru a monta contor capabil de asa ceva. Firmele care se ocupa de asa sisteme sunt de fapt parazitii (pe Arad cel putin) si o parte din bani (daca vin fonduri) isi tin pentru ei. Mai departe nu am sapat in subiect dar devine tot mai greu inclusiv sa obtii aprobare pentru planuri.
Ahh , am uitat sa mai precizez caderile dese de tensiune care sctrica electrocasnicele , si dupa care ei te vor despagubii cu bani de nimic chestia asta chiar nu se mai pune la socoteala . Tot tu consumator trebuie sa investesti ,cumperi un stabilizator de tensiune care nu este gratis pentru a te proteja sa nu ramai doamne fereste in plina iarna cu placa de la centrala arsa si sa faci turturi.
Vedeti ca reprezentantii Enel dau tepe la oameni cu contracte pentru servicii necerute.
Credeam ca doar eu am patit asa, dar am gasit la o cautare pe google ca si altii au fost inselati cu contracte nesemnate de ei:
https://forum.softpedia.com/topic/1186130-enel-asistenta-noua-inselaciune-marca-enel/
Toate aceste costuri ar putea fi incluse în prețul unitar al kilowattului .