Cea mai mare arhivă personală de imagine din România a fost adusă în atenția arădenilor prin documentarul “Timebox” al Norei Agapi. Colecționarul este chiar tatăl regizoarei, un fost profesor, fotograf și cameraman, ce a adunat de-a lungul timpului în apartamentul său din Iași zeci de ore de filmări și fotografii cu orașul din timpul lui Ceaușescu, de la petreceri cu actori și până la imagini personale din sânul familiei. În opinia lui Laurențiu Damian, prezent și el în sala cinematografului Arta la sesiunea Q&A de la finalul proecției, “Timebox” vorbește într-un mod incredibil de puternic despre condiția artistului, despre maniera în care un artist își poate trăi viața, uneori refugiindu-se în vis.
Cu “Gust de ciment”, cel de-al doilea film al serii, regizorul Ziad Kalthoum pătrunde în lumea unor muncitori sirieni veniți în Beirut să lucreze în construcții. Miroase a ciment în ambele țări, casele lor din Siria sunt distruse, dărâmate sub roțile tancurilor în plin război în timp ce ei reclădesc Beirutul. Cinematografia excepțională, imaginile de o frumusețe copleșitoare ascund defapt tragicul destin al celor forțați de împrejurări să trăiască în exil, fără posibilitatea de a se întoarce curând acasă.
Înainte de a fi proiectat filmul principal al serii, pe ecrane a intrat “Bigger than life” un scurt documentar despre fabricarea istoriei prin arhitectură și dezvoltare urbanistică, având în prim plan cazul capitalei macedone, Skopje. Într-o încercare de a pune pe picior egal Skopje cu Veneția, Roma sau Atena, s-au construit nenumărate monumente și clădiri în stil clasic care acum formează noul centru “antic” al orașului. Filmul a pus sub semnul întrebării dacă această reinventare forțată a istoriei prin imitare poate prinde substanță, poate fi însușită de memoria colectivă a cetățenilor, sau rezultatul va rămâne doar un kitsch în căutarea autenticității.
“Mica Moscovă”, documentarul islandez ce a încheiat seara de vineri, a spus povestea unui mic orășel izolat din vestul Islandei, Neskaupstaður. Regizorul a încercat să traseze cu nostalgie, prin imagini de arhivă și interviuri, trecutul acestui oraș care, după ce a fost condus jumate de secol de socialiști, locuitorii s-au văzut nevoiți să se confrunte cu noua realitate.
Program sâmbătă, 5 octombrie:
15:30 Braguino 50’
Înaintea zborului (Before the Flight) 20’
17:00 Hamada 89’
18:45 O lume în continuă mișcare (Many Undulating Things) 125’
Q&A Bo Wang
21:30 System K
23:00 Petrecerea de închidere [Cafeneaua Literară Joy’s]
DelARADio cu Esca și Otravă
Citiți principiile noastre de moderare aici!