Luna aceasta se împlineşte un an de când consilierii locali municipali au votat pentru ca Primăria să-şi exercite dreptul de preemţiune asupra imobilului Cazinoului de pe Bulevardul Dragalina din Arad. Pentru că Municipalitatea nu şi-a pronunţat ferm intenţia de cumpărare în termenul prevăzut de lege, Cazinoul – clădire monument istoric emblematică pentru oraşul nostru – s-a vândut la liber. În ceea ce priveşte preţul, la vremea respectivă se vorbea de 600.000 de euro.
La începutul acestui an au apărut primele informaţii privind schimbarea proprietarului Cazinoului. În februarie, Primăria ne-a confirmat că tranzacţia a avut loc, dar nu a făcut public numele proprietarului, precizând doar că e vorba despre o societate comercială din judeţ. Ei bine, acum informaţiile sunt publice. Cumpărătorul este SC Arsat Industrie SRL din Pecica – o firmă specializată în fabricarea de construcţii metalice, deţinută de Valerica şi Andrei-Cătălin Ghinea. Ba, mai mult, în acest moment sunt publice şi planurile noului proprietar în privinţa Cazinoului.
Pe scurt, acesta doreşte schimbarea destinaţiei Cazinoului propunând funcţiunea „Instituţii şi servicii, comerţ, administraţie şi cultură” care ar permite: săli de reuniune, alimentaţie publică, servicii, birouri, funcţiuni administrative. Se are în vedere şi extinderea clădirii în partea sud-estică, printr-o construcţie cu pereţi din sticlă pe schelet metalic, formată din subsol, parter şi două etaje. De asemenea, proprietarul plănuieşte să demoleze clădirea toaletelor publice aflate în stare de ruină și să construiască în locul lor o clădire nouă (S+P+2E) cu funcțiunea de alimentație publică-cofetărie.
„Intervenția propusă are ca scop principal reabilitarea și transformarea cazinoului într-un spațiu dedicat evenimentelor și extinderea ofertei de servicii ale locației” – se arată în studiul de oportunitate al investiţiei.
Stoparea degradării
Primul pas pe care îl presupune strategia de reabilitare a Cazinoului îl constituie punerea în siguranță a clădirii existente și asigurarea integrității elementelor componente, pentru a stopa avansarea degradărilor și pierderea detaliilor specifice obiectului de arhitectură.
„În ultimii ani, construcția nu a fost utilizată și întreținută. Se constată existența unui fenomen activ și accelerat evolutiv de degradare a componentelor artistice murale (stucaturi, teracote și tencuieli istorice), determinat și întreținut de existența straturilor impermeabile aplicate de-a lungul timpului, incompatibile cu materialele tradiționale, vulnerabile la o mentenanță deficitară. În acest moment, în urma iernii 2017-2018 s-au desprins anumite elemente de ornament de pe fațadă, iar altele se află într-o situație precară. Hidroizolația teraselor este compromisă, ducând la scurgeri de apă pluvială atât pe fațadă, cât și la interior. Soclul/terasă perimetrală s-a degradat puternic” – se arată în studiul de oportunitate.
Noua intrare principală
În etapa următoare, se are în vedere construcția unui corp de clădire auxiliar cazinoului care să conțină circulațiile verticale și alte dependințe.
„Pentru a satisface nevoile funcționale moderne ale clădirii cu un impact minim față de integritatea structurală și arhitecturală a acesteia, se propune construcția unui volum separat adiacent colțului de sud-est. Acesta va prelua circulațiile verticale asigurate de scări și lifturi. Volumul devine astfel principalul mecanism de intrare pentru spațiile principale asigurând conexiunea între subsol, parter, mezanin și etaj, atât pentru invitați, cât și pentru fluxuri de servicii aferente funcțiunii și evacuare. Extensia propusă va fi executată dintr-o structură metalică închisă cu o fațadă cortină, asigurându-se o conexiune cât mai puțin intruzivă în zona de contact între corpul nou și fațada clădirii existente” – indică documentul citat.
Terasa de la etaj
Printre schimbările ce vor fi aduse clădirii Cazinoului se numără şi înlocuirea structurii de închidere a terasei de la etajul superior.
„Structura de închidere a terasei de la etajul superior al cazinoului a luat diferite forme în timp, fiind actualmente degradată și necorespunzătoare pentru asigurarea unui grad de confort adecvat. În același timp, raportarea estetică la monumentul de arhitectură poate fi îmbunătățită. Structura de închidere propusă creează prin proporție, calitatea construcției și limbaj arhitectural un fundal subordonat compoziției existente care își menține monumentalitatea. În același timp se propune modificarea închiderilor de la nivelul parterului cu suprafețe vitrate retrase care recreează imaginea originală de portic” – dezvăluie studiul de oportunitate.
Cofetărie în loc de toalete
Cum aminteam, noul proprietar doreşte să demoleze clădirea toaletelor publice aflate în stare de ruină și să construiască în loc o clădire nouă (S+P+2E), cu funcțiunea de alimentație publică-cofetărie.
„Corpul de clădire poziționat în nord-est, ce deservea grupurile sanitare, se află într-un stadiu de ruină și insalubritate severă. Acesta va fi înlocuit cu un volum nou aparținând aceluiași limbaj estetic cu extinderea propusă clădirii cazinoului. Împreună, cele trei volume vor funcționa ca un complex destinat organizării evenimentelor de diferite dimensiuni. Corpul cofetăriei articulează relația ansamblului cu parcul și promenada de pe malul Mureșului” – se arată în document.
Un spaţiu traumatizat de-a lungul anilor
Aflat pe Bulevardul General Dragalina nr.27, Cazinoul din Arad este o clădire monument istoric. Construită în stil neobaroc, clădirea a fost finalizată în anul 1872, având destinaţia iniţială de spaţiu de agrement. „Folosită la un moment dat și ca pavilion expozițional, clădirea a suferit numeroase transformări, atât de ordin structural, cât și arhitectural. Aspectul actual este rezultatul cumulat al modificărilor sus-menționate, pe de o parte, și al degradărilor evolutive determinate de lipsa constantă de preocupare a diferiților deținători de până acum pentru conservarea elementară a construcției, pe de o alta. Spațiul inițial generos, gândit de la bun început pentru a servi publicului larg, a fost, în etape diferite, traumatizat prin soluții stângace de compartimentare interioară care, pe lângă anularea monumentalității originale, au implicat și rezolvări tehnice care au contribuit la deteriorarea accelerată a monumentului” – se arată în studiul de oportunitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!