ARAD. Destul de frecvent, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad transmite buletine de presă ce conțin informații cu privire la persoane prinse fie la vânătoare ilegală, fie aflându-se în posesia ilegală a unor trofee de vânătoare. Am vrut să aflăm, însă, și ce se poate vâna legal, cine poate vâna legal și câte animale pot fi împușcate.
Vânătoarea în România este reglementată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, instituție care emite în fiecare an un ordin cu privire la numărul de animale sau păsări sălbatice care pot fi vânate în fiecare fond cinegetic din țară. Județul Arad este împărțit în 74 de fonduri de vânătoare. Numărul animalelor și păsărilor ce pot fi vânate este stabilit în funcţie de tendinţele evoluţiei populaţiei faunei cinegetice şi de populaţia optimă.
Conform unui ordin emis anul acestsa, în județul Arad se pot vâna, în perioada de vânătoare 2022-2023, 427 de cerbi comuni și 953 de cerbi lopătari. Cei mai mulți cerbi comuni pot fi vânați în fondul cinegetic Balta-Ineu (36), în timp ce cei mai mulți cerbi lopătari pot fi vânați pe fondul cinegetic Ratu-Pilu (306).
În ceea ce priveşte cotele de recoltă pentru perioada de vânătoare 2022-2023 la mistreț, iepure, fazan și potârniche, acestea se ridică la peste 25 de mii de bucăți. Pot fi vânați în total 12.439 de fazani – cei mai mulți în fondul cinegetic Frumușeni (800), 11.778 de iepuri – cei mai mulți în fondul cinegetic Rovine (800), respectiv 1.005 mistreți – cei mai mulți în fondul cinegetic Cladova (65).
Șacali, viezuri, jderi și nevăstuici
De asemenea, ordinul de ministru permite vânarea a 309 viezuri – cei mai mulți în fondurile cinegetice Ceala, Zăbalț și Lipova (câte 15), 1.131 de vulpi – cele mai multe în fondul cinegetic Frumușeni (32), 561 de șacali – cei mai mulți în fondul cinegetic Frumușeni (54), 9 jderi de copac – în fondurile cinegetice Covăsânț, Leuca-Găina, Conop și Hășmaș, 3 jderi de piatră – în fondurile cinegetice Hășmaș și Balta-Ineu, 170 de dihori comuni – cei mai mulți în fondul cinegetic Mânerău (10) și 101 de nevăstuici – cele mai multe în fondul cinegetic Neudorf (25).
Păsări sălbatice
În ceea ce privește păsările, în perioada de vânătoare 2022-2023 este permisă vânarea, în fondurile cinegetice din județul Arad, a 24 de stăncuțe, 90 de gaițe, 285 de cormorani mari, 620 de ciori grive, 1.234 de ciori de semănătură și 1.922 de guguștiuci. Cele mai multe păsări vor putea fi vânate în fondul cinegetic Chereluș, unde pot fi împușcate 3 gaițe, 10 stăncuțe, 10 ciori grive, 10 cormorani mari, 20 de coțofane, 40 de ciori de semănătură și 100 de guguștiuci.
Până în luna mai
Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1571/07.06.2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, arată că toate aceste animale și păsări menționate în anexele ordinului pot fi vânate în perioada iunie 2022 – 14 mai 2023, dată la care se încheie perioada de vânătoare 2022-2023.
Licitație pentru Zăbrani
Vânătoarea poate fi organizată pe fondurile cinegetice doar de către asociațiile care au semnate contracte de gestiune a acestora și doar în limita cotelor de extras. Recent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a scos la licitație atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice de pe fondul Zăbrani. Conform fișei fondului cinegetic, aici au fost vânați în ultimii șase ani 6 căpriori, 29 de mistreți, 170 de fazani, 77 de vulpi, 6 viezuri, 55 de șacali. Se menționează și că au fost recoltate „alte specii dăunătoare”, precum 227 de ciori, 229 de coțofene.
Trimite articolul
Xse pot vana si vanatori…
Eu zic că cei carora le place să vâneze să-și ducă membrii familiei într-o pădure și liber oricâți și oricum. Nici o paguba!
Unui vinator care nu prea vede bine
Umblând haihui prin vai și coline
A împușcat și el un ciine
Cum privea înapoi mereu
A observat ca era chiar cinele sau.
VINAT.ORII TREBUIE SA ÎMPUȘTE, CCEA CE HRĂNESC EI, ȘI NU CE MANICA DE CULTURILE NOASTE . MAI CONCR,ET AR TRBUI SA PLATEACA SA DESPĂGUBEASCĂ PROPRIETARILOR DE TEREN PE CARE ANIMALELE SĂLBATICE PRODUC PAGUBE. LMA REFER INSPEKCIAL LA CĂPRIOARĂ, IEPURE , MISTREȚ. SINT PUS IN SITUAȚIA SA NU CULTIV FLOAREA SOARELUI DIN CAUZA IEPURELUI. COTA LA IEPURI ESTE. MICĂ ȘI VĂD CA PE FONDUL DE CARE APARȚINE MAILATUL , FELNACUL, SINPETRU GERMAN. NICI NU SE AMINTEȘTE. LUAȚI