Luni, elevii din casele I-IV, a VIII-a și a XII-a s-au întors în sălile de clasă, în municipiul Arad. Părerile acestora despre revenirea la școală sunt împărțite. „E cu două tăișuri, e și bine, și rău. Eu una m-am organizat mai bine cât am fost în online, am avut timp să fac mai multe. Dar e bine că așa comunicăm unii cu alții, asta ne-a lipsit în online”, spune o elevă de clasa a opta. De cealaltă parte, un elev de clasa a XII-a spune că „pentru mine a fost mai bine online. Pentru noi, cei de a XII-a, cred că e mai ok online, că ne putem concentra pe materiile care contează, pentru bacalaureat”.
Părinții, în schimb, par să se bucure că a reînceput școala. Chiar dacă nu pentru toți elevii. „Cei mici abia au așteptat să înceapă școala. Mai am doi copii acasă, ei sunt încă în online. Așteptăm să deschidă și școala mare. Sperăm, cu vaccinul, să ne întoarcem la normal. Copiii s-au descurcat bine și în online, s-a făcut școală. Sunt și părți bune, și părți rele (la școala online – n.r.). E mai bine pentru copii că nu se mai trezesc așa devreme, nu mai vin prin frig, prin trafic, dar e și reversul medaliei, că nu au colegi, nu e contactul cu profesorii și pentru părinți e mult mai greu, să-i ai acasă non-stop”, spune un părinte.
Alți părinți sunt nemulțumiți de modul în care s-a decis redeschiderea școlilor, iar despre o eventuală testare a elevilor ce prezintă simptome de Covid-19 nici nu poate fi vorba. „Mi se pare aiurea că barurile și restaurantele să fie deschise, iar copiii să nu meargă la școală, nu e ok”, spune mama unui elev. Întrebată cum i s-a părut școala online, aceasta a declarat că „Asta nu-i școală”. Cât despre acordul privind eventuala testare a copilului, aceasta a declarat că „testarea i-o fac eu, nu școala. Școala este pentru învățat”.
Școlile s-au pregătit pentru a-i primi pe elevi în siguranță. „Ne-am pregătit așa cum prevede ordinul comun al celor două ministere(Educației și Sănătății – n.r.), totul este în regulă. Să sperăm că totul va fi în regulă și de acum înainte”, spune Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”. Acesta a menționat că intrarea în școală și ieșirea din clădire se fac pe circuite distincte, iar fiecare clasă este dotată cu dezinfectant.
În județul Arad există peste 400 de unități școlare. Peste 16 mii de elevi din județul Arad, printre care și o parte dintre cei din municipiu, continuă cursurile online și în prima parte a semestrului 2, în vreme ce alți peste 43 de mii de elevi din județ au reluat cursurile în școli. Municipiul Arad este în scenariu galben din punct de vedere școlar și în scenariu verde, din punct de vedere HORECA și al evenimentelor culturale.
Trimite articolul
XEste foarte bine că a început școala doar că pe ruta arad secusigiu încă plătim abonamente când peste tot este gratuit