ARAD. Obligațiile menționate mai sus sunt stabilite de art. 79 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea prevăd următoarele – în cazul unui eveniment rutier soldat doar cu avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale: „să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa” și „să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”.
Există și excepții de la aceste obligații, atunci când „conducătorii vehiculelor încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii” și când „conducătorul de vehicul deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul”.
Poliția Rutieră Arad vine și cu câte precizări cu privire la constatarea amiabilă de accident. Prima ar fi că aceasta “se poate încheia doar în situaţiile în care în accident au fost implicate doar două vehicule şi dacă nu au rezultat alte pagube materiale ( la indicatoare şi marcaje rutiere, parapeţi de protecţie, semafoare, imobile, stâlpi de electricitate, etc.)”, iar potrivit celei de-a doua „constatarea amiabilă de accident se încheie prin completarea formularului eliberat de societăţile de asigurări ( nu este valabilă înţelegerea verbală între conducătorii de vehicule implicaţi în accident)”.
“Reamintim conducătorilor de vehicule că nerespectarea acestor obligaţii în cazul accidentelor rutiere în urma cărora a rezultat doar avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale se sancţionează cu amendă de 4 sau 5 puncte amendă – punctul de amendă fiind de 145 de lei – şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pe o perioadă de 30 de zile, fără posibilitatea de reducere a acestei perioade. Rugăm şi pe această cale toţi participanţii la trafic să respecte toate regulile de circulaţie pe drumurile publice şi să dea dovadă de spirit civic şi toleranţă în trafic, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, în special a celor din care au de suferit fizic persoanele implicate”, informează Poliția Rutieră Arad.
Trimite articolul
XNuma săptămâna trecută a fost un accident cu trei mașini. Și ziceați în articol ca n-a fost necesara prezenta politiei ca oamenii s-au înțeles amiabil.
Mai vă puneți și voi la punct cu legislația. Și ii informați și pe cei care au toată informația lumii la dispoziție dar ei aleg sa piardă timpul la nivel de Tzanca Uraganul.
În fine, un articol bun care ajuta neștiutorii.
-
Accidentul a fost cu patru masini pe Victoriei si a fost si politia locala acolo, dar se pare ca au preferat sa se rezolve pe cale amiabila… Poate careva din soferi era alcoolizat sau era ruda cu cineva din politie si au dorit sa evite neplacerile…
recomand sa se dea un test de cunostiinte rutiere o data la 5 ani, pentru ca sunt foarte multi care circula dupa ureche . nu mai stii regulile, le inveti si pana nu promovezi testul … pieton.
Eu as zice că primul și primul lucru după accident, înainte 3muti mașina, este sa face poze dacă poți coborî sau dacă îți poate face altul. În special dacă te bate norocul atâta de tare încât să faci accident cu vreun pilos sau politician sau afacerist sau oricine care nu vrea sa admită că este vina lui.
Am pățit o singură dată să mă lovească cineva și bineînțeles că nu își recunoștea vinovăția. Ne-am certat la poliție, celălalt acea pile acolo, se saluta cu ceau cu polițiștii, dar având pozele, in final a acceptat amiabila. La insistențele polițiștilor bineînțeles.
O camera față și una spate sunt tot ce ai nevoie.
Drumuri bune și fără pericole!