Este important ca puiul să fie lăsat să exploreze noul mediu în timpul primelor zile după sosire. În casă sau în curte alegerea locului de dormit va fi de preferinţă unul liniştit, luminos şi destul de mare, evitându-se coridoarele răcoroase, în apropierea uşilor, în dormitor sau în camera copilului.
“Nu pot dormi din cauza gemetelor ce le face căţelul!” Trebuie să inţelegem situaţia traumatizantă prin care căţelul trece: şi-a părăsit mama, fraţii, foştii stăpâni, găsindu-se acum într-un mediu străin cu mirosuri puţin familiare, facând dificilă perioada de somn în primele 5 nopţi. Izolat, în colţul lui v-a dormi prost şi v-a geme, dar încet, încet va pune stăpânire pe el şi problema v-a dispărea.
“Ce să îi dau de mâncare?”Alegerea alimentaţiei adecvate este crucială pentru tot restul vieţii, perioada de creştere fiind esentială pentru o dezvoltare osteo-articulară optimă. Un pui nu trebuie să mănânce nici prea mult nici prea puţin, nu trebuie îndopat pe motiv că se “uită la mine cu ochişorii ăia frumoşi” căci aceasta îl poate face prea gras pentru vârsta lui iar apoi obez la vârsta adultă. Raţia zilnică, până la vârsta de trei luni trebuie împărţită în 3 mese pe zi, chiar 4 dacă puiul este luat de foarte mic, apoi va fi posibil să se treacă la două mese pe zi. Alimentele complete au forma de crochete sau conserve fiind împărţite pe categorii de talii (mici, medii şi mari) şi categorii de vârstă : starter (2-8 săptămâni), junior(2-12 luni), adult.
“ Care sunt vaccinurile ce trebuie să le fac?” Schema de vaccinare utilizată în Clinica noastră este următoarea:
– la vârsta de 6 săptămâni se face primul vaccin împotriva Parvovirozei,
– la 8 săptămâni se face al 2-lea vaccin pentru imunizarea activă a căţeilor împotriva bolii Carre (“Jigodie”), Adenovirusurile tip 1 si 2, Parvovirozei, Parainfluenţei canine, Leptospira canicola şi Leptospira icterohaemorrhagiae.
– 12 săptămâni rapelul celui de-al doilea vaccin venind în plus cu vaccinul antirabic
Apoi annual vaccinarea împotriva bolilor mentionate mai sus.
“ De ce trebuie sa imi microcipez catelul? ” Este întrebarea cea mai frecventă, adresată in ultima perioadă datorită modificărilor legislative, fiind obligatorie până la finele anului 2014. Trebuie sa fim conştienţi că identificarea prin microcip şi înregistrarea în baza natională de date este o necesitate fiind dovada unei societăţi civilizate şi educate care respectă “prietenul cel mai bun al omului”. La gasirea unui caine cu stapan pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta sectia de Politie cea mai apropiata in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.
“ Ce este microcipul şi cum se realizează microciparea?” Este vorba de un dispozitiv electronic, biocompatibil, de mici dimensiuni care înregistrează un număr de cod propriu fiecărui câine. El este plasat sub pielea animalului cu ajutorul unui ac de seringă cu diametru mare şi un piston, iar manopera este un pic mai dureroasă decât administrarea vaccinului.
Acum că ştiţi (în general) ce va aşteaptă la achiziţionarea unui căţeluş echipa Love4Animals vă urează noroc, răbdare şi cât mai multă iubire pentru patrupedele noastre.
Şi nu uitaţi: Cei care pe animale nu îndrăgesc, nici pe oameni nu îi iubesc!
Ne puteti găsi la: – Telefon: fix. 0257/257-144, mobil. 0726 142 488
E-mail: george25vet@gmail.com
Facebook: Clinica Veterinară Love4Animals
Sau la sediul nostru din Gradişte, Str. Petru Rareş, nr. 48A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!