Festivalul Internaţional de Teatru Nou ne propune duminică, 7 mai, începând de la ora 19.00, în Sala Studio, „Masa” – un spectacol audio compus, regizat şi interpretat de grupul Karbido din Polonia. „Un spectacol muzical, un spectacol în care arcuri, monede și… pahare de vin transformă o MASĂ într-un instrument muzical. O oră, patru oameni, instrumente de tot felul și… o masă! «Un extraordinar spectacol muzical»”, potrivit The Times.
De la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului se va juca „O mie de motive” după “Every Brilliant Thing” de Duncan Macmillan (Producător: POINT, București). În regia lui Horia Suru, spectacolul (cu publicul pe scenă) va fi susţinut de actorul Florin Piersic jr., timp de o oră şi jumătate. Un spectacol despre cât suntem dispuși să facem pentru cei pe care îi iubim. „O mie de motive spune povestea unui om care în diferite etape ale vieții caută lucrurile frumoase din oameni și din tot ce-l înconjoară, ca să înțeleagă mai bine cine este și ce-i cu lumea asta!” – opinează Horia Suru. „Duncan Macmillan e pescarul care aruncă momeala. Horia Suru e scafandrul care stă la pândă și o vede. Iar eu sunt doar un peștișor rătăcit, care pică în plasa celor doi complici.
Tot ce contează e că am cel puțin o mie de motive să mă duc la teatru” – spune Florin Piersic jr..
Tot duminică, de la ora 22.00, în Sala Studio, vom putea urmări timp de o oră „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”, în regia lui Carmen Lidia Vidu, foto/video: Baji Vetró, Levente Vargyasi, muzica: Luiza Zan, Bence Kónya-Ütő, costumele: Raluca Alexandrescu. Cu: Elena Popa, Alexandrina I. Costea, Daniel Rizea, Costi Apostol, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina. Producător este Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu-Gheorghe.
„Un jurnal este un exerciţiu de sinceritate şi poate deveni o sursă de autenticitate doar atunci când are o structură fragmentară, în acord cu alcătuirea intimă a gîndirii, care este intermitentă şi care dezvăluie şi ascunde, deopotrivă. Un oraş nu are un singur chip, cum arată el depinde de cine şi de unde îl priveşte. Sfântu Gheorghe din Jurnalul de România al regizoarei Carmen Lidia Vidu este oraşul din privirea şi alcătuirea unor actori din Trupa Andrei Mureşanu. Dar oare chiar se poate pătrunde în intimitatea unui oraş? cum şi pe unde? Pe furiş, ne propune artista, şi prin zonele mai puţin sau deloc umblate din fiinţa locuitorilor săi. Din cele aproximativ 60.000 de universuri umblătoare care alcătuiesc populaţia orașului regizoarea i-a ales pe cei 6 actori venetici, şi îi provoacă la o socratică dezbrăcare a sufletelor. Începe un joc al dezvăluirilor şi tăinuirilor, fotograme din filmul vieţii celor 6 actori: despre origini, frici şi răbdare; despre limba română şi maghiarii, chirii, căutări, evadări și confruntări cu diferenţa; despre meseria istovitoare de actor, spectatori, visuri, rătăciri, iubiri şi răbdare; despre aşteptări, ratări, dezamăgiri, şocuri, confuzii, copii, neputinţă, furie şi răbdare; despre pierderi, câştiguri, revolte şi povestea celor 7 pucişti care au speriat estul teatral; despre fericire, tensiuni, pasiuni, ipocrizii, aroganţe, tatuaje; despre prima premieră şi moartea care bate teatrul; despre locul preferat care e acasă. Despre arta de a răbda.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!