Fiecare arădean cunoaște povești ale clădirilor din orașul său, fiecare are câte una mai aproape de suflet, tocmai de aceea puși în situația să aleagă o singură clădire ca fiind cea mai frumoasă, acest lucru s-a dovedit a fi o misiune deloc ușoară.
Ridicată între anii 1902 și 1904 după planurile arhitectului Milan Tabacovici, Biserica “Sf. Anton de Padova”, aparținând ordinului minoriților a fost considerată de arădeni cea mai frumoasă clădire a urbei, fiind votată de 20,53% dintre participanți. În fiecare duminică slujbele se țin aici în patru limbi: română, maghiară, germană și bulgară, iar ca o curiozitate, crucea de pe cupolă se află la o înălțime de 56 de metri.
Pe al doilea loc în sondajul nostru, la mică diferență, întrunind 19,31% din sufragii este Vechiul Cazinou. Construit în anul 1872, este una dintre cele mai vechi clădiri emblematice arădene. De-a lungul timpului și-a schimbat de mai multe ori destinația, din cazinou ajungând restaurant, sală de expoziții sau, trist moment, refugiu pentru oamenii străzii. Ajuns în proprietatea unor oameni pricepuți și cu posibilități financiare, Cazinoul Vechi al Aradului și-a regăsit strălucirea.
Al treilea în top, Palatul Cultural, cel mai tânăr edificiu din cele situate pe podium, a fost alegerea a 13,89% dintre cititorii Aradon. O îmbinare de stiluri: neoclasic, corintic, gotic și renascentist, clădirea simbol de pe malul Mureșului este opera arhiectului arădean Szantay Lajos, fiind ridicat între anii 1911 și 1913. Sala de concerte de aici i-a găzduit printre alții pe George Enescu, Richard Strauss și Bela Bartok. În prezent, aici își au sediul Filarmonica de Stat și Muzeul Județean.
Următorul loc aparține Palatului Administrativ. 13,41% au considerat clădirea impunătoare, a cărei finalizare s-a încheiat în anul 1875, ca fiind cea mai frumoasă din Arad. Proiectul pentru construcția acesteia a fost câștigat de Odon Lechner în urma unui concurs la care au participat 17 arhitecți din toată Europa.
Încheie top 5, cu 9,69% din voturi, clădirea care adăpostește Colegiul Național Moise Nicoară, clădire care a fost ridicată între 1869 și 1873, în mare parte cu fonduri ale fundației Margareta Bibici. Realizată în stil neorenascentin, este un patrulater ale cărui laturi sunt situate pe patru străzi diferite.
Următoarele locuri în sondajul nostru sunt ocupate în ordine de: Catedrala Ortodoxă – 5,35%, Teatrul Ioan Slavici – 4,95%, Gara CFR – 4,47%, Palatul Bohuș – 3,66% și Turnul de apă – 1,08%. Un procent de 3,66% din cititori au făcut și alte nominalizări: Palatul Băncii Naționale, Biserica Roșie, Palatul Lloyd, Palatul Szantay, Palatul Kelemen-Foldes și clădirea Marta, ceea ce este mai mult decât un indicator al faptului că avem un oraș frumos și iubit de cei care îl locuiesc. Nu ne rămâne decât să avem grijă de el, să-l respectăm, pentru ca și generațiile viitoare să aibă o mare dilemă când vor trebui să aleagă cea mai frumoasă clădire a Aradului.
Trimite articolul
XEu tot zic ca, casa lui don Falka e nomber one. Da voi, nu si nu, ii datzi inainte cu kultura … Are kultura 24 de milioane de Ieuro oficial ? Are kultura doctorat in Komunikare ? Are kultura fatza de teenager ? QED
-
Dascăle, fii pe pace ca n-o sa ia nimic cu el dincolo, numai un loden din scânduri!
Colegiul M Nicoară – fost I. Slavici – din 1873 până în 1918 parcă altă denumire avea
cazinoul nici nu ”suflă” nici ca stil nici ca arhitectura si nici ca si clădire istorică/ cum se zice in popor/ pe langa cladirea liceului Moise Nicoara sa fie clar.
Probabil sunt putini cei care au frecventat acest liceu si care cunosc cladirea in amanunt comparativ cu cei ce au frecventat probabil localul numit cazinou……..Cazinoul a fost ridicat . ridicat in anul 1872 , modernizat recent , iar liceul Moise Nicoara in anul 1869 Asta asa ca fapt divers.
-
In 1869 a fost ridicata prima piatra. A durat 4 ani ca sa-l termine, pt ca au ramas fara fonduri. 1873 este anul in care au terminat constructia. Tot ca fapt divers…
mizeria aia de catedrala ortodoxa nici nu stiu de ce este in clasament! amplasamentul este total nepotrivit, linistit se putea construi undeva la captul strazi Campul Linisti sau o alta periferie a orasului! Este o dovada clara a prostie poporului roman care culmea nu are o religie de stat! apropo stiti ca tarile cu cele mai multe biserici, indiferent de ce religie, au cel mai slab nivel de trai si rata coruptiei cea mai mare?
-
Ioane dovada mai clara a prostiei poporului roman decat faptul ca tu esti roman eu zic ca nu exista. Cu asa impresie mizerabila despre o Biserica, religie si popor poate ar fi bine sa te muti intr-o tara mai dezvoltata ca aici sigur nu-ti duce nimeni lipsa.
-
Ioane, marele nostru arhitect arădean Milos Cristea a realizat la vremea respectiva o lucrare deosebita, artistica, a viitoarei catedrale, cu care Aradul s-ar fi putut mândri, dar ghinion, lucrarea nu i-a fost aprobata de comitetul de incultura si educatie socialista.
Cred că un articol documentat serios despre care dintre orașele Arad sau Timișoara a fost numit Mica Viena ar fi binevenit
V A L O R I A R Ă D E N E