Sărăcie şi în Arad, unde cea mai mică pensie din judeţ e de 26 lei şi e vorba de o pensie de urmaş! La polul opus, cea mai mare pensie de urmaş este de 1.697 de lei. Cea mai mare pensie din tot judeţul, dincolo de încadrări şi categorii, depăşete 8.000 lei!
În sistemul public, pensiile sunt clasificate pe mai multe grupe: limita de vârstă, anticipată parţial, anticipată, de invaliditate şi de urmaş. Dintre pensiile de invaliditate, cea mai mică sumă oferită de Casa Judeţeană de Pensii este de 57 de lei, iar cea mai mare de 2.365 lei.
Mărioara Gozman, directorul CJP Arad, spune că „domeniile de activitate cu pensiile mari din sistemul public sunt controlul şi dirijarea zborurilor, mineritul, munca în zonele 1 şi 2 de radiaţii. În urma legii 226/2006, şi mecanicii de locomotivă primesc o remuneraţie destul de mare”.
Cea mai mare pensie oferită de sistemul public este de 4.411 lei. În ceea ce priveşte pensiile mici, acestea se regăsesc la persoanele care au lucrat în cooperaţii meşteşugăreşti, comerţ, la bugetari, în industria uşoară şi alimentară.
Cât despre fostul sistem agricol, media indemnizaţiilor din judeţ este de 290 de lei!
Alte sisteme
Nu toţi suntem egali, nici măcar la bătârneţe. Sunt unele persoane din Arad care au cotizat la alte sisteme de pensii, nu la cel naţional şi au acum pensii de invidiat.
„Cultele religioase, de exemplu, au sisteme proprii de pensii, aşa că nu deţinem nicio statistică în legătură cu sumele cotizate de ei sau cu pensiile pe care le primesc”, spune Gozman. Dar şi la stat viaţa e bună la pensie, căci există angajaţii care primesc rente separat faţă de angajaţii din sistemul public, beneficiind de… pensii de serviciu. Aici se încadrează şi cea mai mare pensie din judeţ, valoarea acesteia fiind de 8.959 de lei net. Persoanele care se încadrează în pensiile de serviciu au lucrat în magistratură, în aeronautică, în ministerul apărării, ministerul de interne, serviciile de informaţii sau au fost parlamentari. Aici, cea mai mică pensie de serviciu este de…. 1.597 de lei.
Ne încadrăm în medie
Pensia medie în judeţul Arad este de 647 de lei, în condiţiile în care media pe ţară este de 668 de lei. „Suntem foarte aproape de media pe ţară, lucru care nu s-a întâmplat de foarte mult timp. Oricum, această medie este irelevantă, ţinând cont că aici au fost incluse toate indemnizaţiile primite de pensionarii din judeţ, fără a se ţine cont de nicio categorie. Cu toate acestea, se observă o creştere în ceea ce priveşte valoarea medie a pensiei în Arad”, a conchis Mărioara Gozman.
A.G
Trimite articolul
XMilitarii,magistratii,politistii si in special parlamentarii nu au niciun drept in a primi aceste pensii mari !! Sistemul echitabil de pensii trebuie sa tina seama intradevar de functia si pregatirea individului dar in acelasi timp si de faptul ca nimeni nu mananca cu 10 guri ! De aceea,in sistemul de pensii rebuie introdus un minim-de cca 900 de lei si un maxim de cca 1800 de lei,respectiv minimul la saracul din agricultura,coop.de mestesugari etc. si maximul la ministri,generali,etcetc. Majorarile sau indexarile ulterioare sa nu tina cont de asta,pentru a pastra decalajul propus. Deci,nu are rost sa venim cu tot felul de tertipuri ca ala a cotizat,ca ala a facut,etc.etc.,ci pur si simplu trebuie sa respectam demnitatea parintilor si bunicilor nostri……..
Oricum si cu pensia medie se crapa de foame,darmite cu pensia minima.Vai si amar!