Şefii poliţiei arădene au decis că cei 11 oameni ai legii, acuzaţi şi reţinuţi pentru luare de mită şi luare de mită în formă continuată, nu mai au voie să lucreze pe şosele. „S-a decis că poliţiştii implicaţi în dosarul penal de luare de mită vor fi puşi la dispoziţia inspectorului-şef.
Vor continua să lucreze în cadrul inspectoratului, dar vor fi mutaţi de la circulaţie. Vor face numai muncă de birou, nu vor mai avea voie să dea sancţiuni şi nu vor mai avea voie să poarte armamentul din dotare. Practic, nu vor mai avea pistol asupra lor”, a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad (IPJ), Nicolae Bătrân.
Acesta mai spune că aşteaptă să vadă cum se va încheia recursul de la Curtea de Apel Timişoara, urmând ca, în funcţie de decizia judecătorilor de pe Bega, să se ia în continuare măsuri disciplinare faţă de aşa-zişii oameni ai legii, care, în mod repetat, au luat diferite sume (cuprinse între 20 şi 100 de euro) drept mită, pentru a nu suspenda permisele şoferilor prinşi cu nereguli în trafic.
Recursul a fost făcut de procurorii Parchetului Arad, după ce magistraţii Tribunalului Arad au decis că nu se impune arestarea preventivă a poliţiştilor.
În altă ordine de idei,judecătorii Tribunalului Arad au trimis către Parchet şi motivarea sentinţei în ceea ce priveşte propunerea de arestare preventivă, propunere care a fost respinsă de magistraţi. Conform celor scrise de judecători în motivare, una dintre cauzele pentru care s-a respins arestarea preventivă se referă la faptul că niciunul dintre cei 11 poliţişti, şi nici angajata de la „Drumuri”, nu au antecedente penale. În plus, conform motivării, „alte persoane care au comis aceeaşi infracţiune sunt cercetate în stare de libertate, iar arestarea învinuiţilor ar însemna înfrângerea principiului egalităţii în faţa legii”. Motivare foarte pompoasă, spun unii, care poate fi demontată practic numai cu cazurile întâlnite în ultimul timp în judeţul Arad.
Poliţişti arestaţi
Poliţistul Ioan Tomoioagă, din Pecica, acuzat pentru luare de mită, a fost arestat pentru 29 de zile şi condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Poliţiştii de frontieră de la Nădlac, acuzaţi de luare de mită în formă continuată, al căror dosar a fost întocmit tot cu sprijinul ofiţerilor sub acoperire din cadrul DGA, au fost arestaţi. Mai mult, acestora le-au fost prelungite mandatele de două ori, până când rechizitoriul a fost finalizat şi trimis judecătorilor. Poliţistul Ovidiu Crainic, de la Serviciul Judiciar, acuzat că ar fi cerut şi primit 1.600 de euro mită, a fost arestat preventiv. Şi toate aceste propuneri de arestare preventivă au fost admise de către judecătorii Tribunalului Arad. Mai puţin în cazul celor 11, care, cel puţin până la recurs, vor fi cercetaţi în stare de libertate.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!