Vârf de lance este omul de afaceri Valer Blidar care, cu o avere de 90 de milioane de euro (în stagnare faţă de 2012), ocupă poziţia 38 în Topul Forbes. La egalitate de „puncte” cu el se află alţi trei români, unul dintre aceştia fiind preşedintele SIF Banat-Crişana, bucureşteanul Dragoş Bîlteanu. Următorul arădean prezent în top este Alexandru Bercea şi familia, cu o avere de 50 de milioane de euro, în scădere faţă de anul precedent. Familia Bercea ocupă locul 79 în topul bogaţilor ţării, alături de alţi cinci români (între care şi Verestoy Attila). De remarcat că Alexandru Bercea este succedat pe poziţia imediat următoare din Topul Forbes de către… Gigi Becali şi fraţii Micula din Bihor, cu o avere de câte 49 de milioane de euro.
Al treilea arădean prezent în Topul Forbes este Raul Bălănescu. Având o avere de 30 de milioane de euro (în scădere faţă de anul trecut), el ocupă locul 120, alături de alţi 14 români. Nou-intrat în topul bogaţilor României este arădeanul Octavian Iovănuţ care, cu o avere de 14 milioane de euro, se poziţionează pe locul 258 în Topul Forbes (la egalitate cu alţi 14). Preşedintele Federaţiei Naţionale de Atletism, omul de afaceri arădean Sandu Ion, se află pe locul 273, cu o avere de 13 milioane de euro (în scădere faţă de 2012).
Casa Regală şi Săvârşinul
Cel mai bogat arădean, Valer Blidar, este precedat în Topul Forbes de… Casa Regală a României, cu o avere de 95 de milioane de euro. Între cele mai importante proprietăţi ale acesteia se numără Castelul şi cele 7.200 de hectare de pădure de la Săvârşin. Conform directorului Casei Regale, castelul (construit în secolul XVII, cumpărat de rege în 1943) este evaluat la trei milioane de euro. Castelul se află acum în proces de restaurare/ recondiţionare. Parcul Domeniului Regal de la Săvârşin a fost refăcut conform principiilor agriculturii ecologice, după modelul Highgrove, una din proprietăţile Principelui de Wales.
Să revenim, însă, la bogaţii noştri…
Valer Blidar
Cel mai bine clasat arădean în Topul Forbes (locul 38) este patronul grupului de firme Astra Vagoane Călători. Valer Blidar are 68 de ani şi a acumulat cele 90 de milioane de euro din construcţia şi repararea materialului rulant, dar şi din servicii financiare. Anul trecut a fost cel mai slab an de după 1990 dar, cu toate acestea, companiile controlate de omul de afaceri arădean s-au menţinut pe linia de plutire şi au înregistrat profituri de peste două milioane de euro. Valer Blidar a povestit pentru Forbes România cum a câştigat primii săi bani la vârsta de 14 ani: a muncit la un depozit de buşteni, în vacanţa de vară, iar banii i-a „investit” într-un ceas de mână. Acum, milionarul spune că puţinul timp liber pe care îl are nu îi permite să cheltuiască prea mult cu pasiunile lui: călătoriile şi şahul.
Alexandru Bercea
Imobiliarele constituie domeniul care i-a adus familiei Bercea cele 50 de milioane de euro ce au propulsat-o pe locul 79 în Topul Forbes. Alexandru Bercea va prelua, cel mai probabil, acţiunile cofondatorului Bermo Group, Valentin Morar, care în vara acestui an a ieşit din acţionariatul companiei. Cu afaceri de peste un million de euro anul trecut, Bermo Group are în plan construcţia a 50 de apartamente în Braşov , alături de UTA Arad , Imotrust, Ared şi Laicom Invest. Compania face parte din grupul de firme Codlea, controlat de familia Bercea. În ultimii cinci ani, familia Bercea a finalizat şi vândut aproximativ 1.000 de apartamente.
Raul Bălănescu
Cu 30 de milioane de euro, deţine locul 120 în topul celor mai bogaţi români. Are 66 de ani şi a pus bazele grupului de firme Agrirom imediat după Revoluţie. A început afacerile importând făină din Ungaria, dar astăzi se mândreşte că Agrirom exportă produse „made in România” spre Ungaria. Firma a înregistrat, anul trecut, afaceri de peste 82 de milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de 2011. Raul Bălănescu este optimist şi crede că, în următorul an, afacerile Agrirom ar putea depăşi suta de milioane de euro. „Reţeta succesului este relativ simplă: seriozitate, echipă şi, bineînţeles, multă, multă muncă” – a declarat, pentru Forbes România, Raul Bălănescu.
Octavian Iovănuţ
Omul de afaceri arădean este prezent pentru prima dată în Topul Forbes, reuşind să se claseze pe locul 258, cu o avere de 14 milioane de euro. În vârstă de 53 de ani, Octavian Iovănuţ deţine şi conduce compania Metalcomp Internaţional SRL, fondată în 1998. Compania a avut o cifră de afaceri de aproximativ 22 de milioane de euro în 2012, în creştere cu cinci milioane faţă de anul precedent, şi un profit net de trei milioane de euro, dublu faţă de 2011. Cu peste 200 de angajaţi, Metalcomp Internaţional colectează şi reciclează deşeuri şi resturi metalice feroase şi neferoase, hârtie, carton şi plastic.
Sandu Ion
Fost atlet, actualmente preşedintele Federaţiei Naţionale de Atletism, omul de afaceri arădean ocupă locul 273 în Topul Forbes, cu o avere de 13 milioane de euro. În vârstă de 53 de ani, Sandu Ion conduce compania PAB România, specializată în construcţii industriale, civile şi agricole. Cifra de afaceri a societăţii a depăşit 28 de milioane de euro în 2012, dar Sandu Ion estimează că averea sa a crescut cu trei milioane de euro în ultimele 12 luni. Care este reţeta succesului său? „Am încercat să îmi asum riscuri calculate şi să ofer calitate, responsabilitate” – a explicat, pentru Forbes România, omul de afaceri. Reţeta propriului succes coincide în mare măsură cu sfaturile pe care le-ar da tinerilor antreprenori: „să îşi assume riscuri, dar calculate, şi să fie atenţi la gradul de îndatorare”.
Cei mai… cei
Cel mai bogat român din acest an – cu o avere de 1.100 milioane de euro – este Ioan Niculae (proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu). Pe poziţia secundă se află un om de afaceri extrem de discret, Dan Grigore Adamescu, a cărui avere se ridică la 950 de milioane de euro. Portofoliul său include Astra Asigurări, Unirea Shoping Center, hotelurile Intercontinental şi Rex etc. Locul III în Topul Forbes îi aparţine lui Frank Timiş, care are o avere de 850 de milioane de euro, dobândită din extracţia petrolului şi minereurilor, dar şi din farmaceutice.
Topul Forbes, în cifre
19,9 miliarde de euro reprezintă valoarea averilor cumulate ale celor 500 miliardari
52 de ani este vârsta medie a oamenilor de afaceri din topul celor mai bogaţi români
47 de femei au reuşit, în acest an, să-şi facă loc în clasamentul realizat de Forbes
6 burlaci, care nu au fost niciodată căsătoriţi, umplu rândurile celor 500 de miliardari
Citiți principiile noastre de moderare aici!