Unii dintre aleşii judeţului Arad în Legislativ nu au multe de spus în plenul Parlamentului. La aproape un an de la preluarea mandatelor, au avut mai degrabă o prezenţă discretă, semnând doar iniţiative legislative depuse de colegi sau având declaraţii politice scrise, fără a lua cuvântul în plen.
Zgârciţi la vorbă s-au dovedit deputaţii Adrian Todor (PSD) şi Petru Farago (UDMR), dar şi senatorul Ioan Cristina (PNL). E drept, acesta din urmă a fost mai vorbăreţ în mandatul anterior.
S-a exprimat în scris
Deputatul PSD Adrian Todor face parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, dar a aderat şi la patru grupuri parlamentare, cele de prietenie cu Emiratele Arabe Unite, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), Republica Croaţia şi Republica Coasta de Fildeş.
Conform monitorizării activităţii paralamentare făcută chiar de Camera Deputaţilor, informaţii publicate pe site-ul oficial, Adrian Todor a vorbit în plen 31 de secunde, când a depus jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor. A avut însă şi o declaraţie politică depusă în scris, cu titlul „Afacerile primarului Gheorghe Falcă blochează ridicarea Monumentului Marii Uniri de la Arad”. La capitolul „Întrebări şi interpelări”, a depus două: „Majorarea preţului de producere a energiei termice în municipiul Arad” (13 septembrie 2017) şi „Situaţia monumentului Marii Uniri de la Arad şi finanţarea unor manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, în judeţul Arad” (11 octombrie 2017).
Deputatul şi-a pus semnătura şi pe 34 de iniţiative legislative ale colegilor parlamentari şi pe o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, condus de fostul premier Sorin Grindeanu.
O declaraţie şi o întrebare
Şi deputatul Petru Farago (UDMR) – secretar al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, dar şi membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Serbia, Japonia şi Republica Islamică Iran – a vorbit doar cu ocazia depunerii jurământului (39 de secunde), potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. În scris, a depus declaraţia despre „Comemorarea jertfei martirilor executaţi la Arad, în zorii zilei de 6 octombrie 1849” şi a mai avut o întrebare scrisă referitoare la „Viitorul celor patru puncte de trecere a frontierei, deschise temporar în judeţul Arad”. Petru Farago şi-a pus semnătura pe 18 iniţiative legislative ale colegilor.
Activ în fostul mandat
Senatorul liberal Ioan Cristina a aderat la două grupuri parlamentare de prietenie cu alte ţări, respectiv Lituania şi Portugalia. În acest mandat, şi-a pus semnătura pe 15 iniţiative legislative şi pe două moţiuni, dar nu a avut nicio luare de cuvânt în plen, decât atunci când a depus jurământul. Totuşi, Cristina a fost mai activ în mandatul precedent, când a vorbit de 19 ori în faţa colegilor parlamentari.
21 de minute cu Fifor
Senatorul PSD Mihai Fifor a devenit, între timp, şi ministru al Apărării Naţionale. Este membru a patru grupuri de prietenie cu ţări, respectiv Cuba, Congo, Macedonia şi Norvegia. A avut trei luări de cuvânt în plen, care au durat în total 21 de minute. Din acest timp, 18 minute a alocat pentru două intervenţii în timpul dezbaterii moţiunii PSD prin care partidul şi-a demis propriul guvern. În mandatul precedent, senatorul a avut 188 de luări de cuvânt, dar în patru ani.
Fifor a semnat, până acum, 46 de iniţiative legislative ale colegilor parlamentari, trei fiind promulgate legi.
Intervenţiile social-democraţilor
Ceilalţi aleşi PSD au avut ceva mai multe intervenţii la microfoane în timpul dezbaterilor din Legislativ. Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a avut până acum şase intervenţii, în care a vorbit 14 minute şi 37 de secunde. Este semnatarul a 16 iniţiative legislative şi a unei declaraţii politice cu titlul „Judeţul Arad, pe primul loc la subvenţiile din agricultură”. Mai este şi semnatarul moţiunii prin care a fost demis Guvernul Grindeanu. Căprar este preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi a aderat la grupurile de prietenie cu Serbia, Croaţia, Polonia şi China.
Deputatul PSD Florin Tripa este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, dar şi membru al grupurilor de prietenie cu Statul Plurinaţional Bolivia, Republica Ecuador şi Polonia. A avut două luări de cuvânt, în care a vorbit opt minute şi a depus trei declaraţii scrise. Tripa a semnat 30 de iniţiative legislative, din care doar una promulgată lege.
„Vorbăreţul” de la PNL
De departe, dintre toţi parlamentarii PNL Arad, deputatul Glad Varga este cel mai activ. A vorbit de zece ori în plen, în total 17 minute şi 53 de secunde, dar a avut şi 83 de întrebări şi interpelări scrise. Este semnatar a 24 de iniţiative legislative şi cinci moţiuni, acestea din urmă fiind toate respinse. În general, Varga s-a dovedit preocupat de educaţie şi mediu, majoritatea declaraţiilor sale scrise sau de la microfon abordând astfel de teme. Liberalul este membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iar până în luna mai a făcut parte şi din Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic. A aderat la grupurile de prietenie cu Cehia, Slovacia şi Republica Africa de Sud.
A vorbit 7,46 minute
Colegul său din Camera Deputaţilor, Eusebiu Pistru, a avut patru luări de cuvânt, de 7 minute şi 46 de secunde.
Pistru a mai semnat cinci iniţiative legislative, trei declaraţii politice şi trei moţiuni. El este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare şi al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii. Totodată, este membru al grupurilor de prietenie cu Elveţia şi Croaţia.
„Doctorul” în vorbe
Medicul Adrian Wiener, devenit senator din partea USR, s-a dovedit cel mai vorbăreţ parlamentar arădean. Un “doctor” în domeniu, în comparaţie cu ceilalţi aleşi. A avut nu mai puţin de 30 de luări de cuvânt în plen, conform site-ului Senatului, care nu precizează însă şi timpul petrecut în faţa microfoanelor. Alături de alţi colegi, este iniţiator a 21 de propuneri legislative, din care şapte sunt personale. Este preşedintele Comisiei pentru egalitatea şanelor şi membru al Comisiei pentru sănătate publică, dar a aderat şi la grupurile de prietenie cu Cipru şi Republica Elenă.
Colegul său parlamentar USR de Arad, deputatul Sergiu Vlad, a fost mai puţin activ. A avut cinci luări de cuvânt, în care a vorbit 11 minute şi 10 secunde, dar a mai semnat 35 de iniţiative legislative, şapte interpelări scrise şi cinci moţiuni. Este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi al Comisiei pentru industrii şi servicii. Totodată, a aderat la cinci grupuri parlamentare de prietenie, cele cu Belarus, Australia, Cuba, Canada şi Sultanatul Oman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!