ARAD. Este o situație pe care nu vrea nimeni să o citească: situația accidentelor grave de circulație care au avut loc în primele 9 luni ale acestui an în județul Arad. Cei mai mulți au decedat în accidente rutiere ce au avut loc pe drumurile naționale, iar cauzele sunt aceleași din anii trecuți: viteza neregulamentară de deplasare, oboseala sau/și adormirea la volan și depășirile neregulamentare. În cifre, vorbim despre 51 de accidente rutiere – toate produse pe drumurile naționale din județul Arad (DN 7, DN 79 și DN 69) – soldate cu 30 de persoane decedate și 54 de persoane grav rănite. Pe drumurile județene, în primele 9 luni ale acestui an, au avut loc 24 de accidente rutiere soldate cu 7 persoane decedate și 22 de persoane rănite grav. Și aici, viteza neregulamentară de deplasare a fost principala cauză a producerii accidentelor. A doua cauză este circulația pe sens opus, adică neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept. Indisciplina pietonilor este o altă cauză generatoare de accidente rutiere…
36 de accidente în care pietonii au traversat neregulamentar sau nu li s-a acordat prioritate de trecere au avut loc pe străzile municipiului Arad, iar pe străzile din localitățile rurale au avut loc 7 accidente în care victimele au fost pietonii.
Situația accidentelor grave de circulație produse în primele 9 luni ale acestui an relevă că cele mai multe accidente rutiere – 23 la număr – s-au produs luni și miercuri, urmate de accidentele ce au avut loc duminică – 21 la număr. În funcție de intervalul orar – cele mai multe accidente (45), s-au produs în intervalul orar 12.00-18.00 și în intervalul orar 6.00 – 12.00, când au avut loc 44 de accidente.
131 de accidente în total
Potrivit situației Poliției Rutiere Arad, 69 de accidente au avut loc în mediul rural, iar în cel urban 62, în timp ce în localități s-au produs 71 de asemenea evenimente și în afara localităților 60. Dacă tragem linie, aflăm că pe raza județului nostru (în primele 9 luni ale lui 2014), s-au produs 131 de accidente grave care s-au soldat cu 49 de persoane decedate și 121 de persoane grav rănite față de 146 de accidente rutiere soldate cu 50 de persoane decedate și 135 de persoane grav rănite, produse în perioada similară a anului trecut – mai puțin cu 15 accidente, mai puțin cu o persoană decedată și mai puțin cu 14 persoane grav rănite.
Pe harta punctelor negre
Direcția Rutieră a IGPR a întocmit o hartă a zonelor unde au loc cele mai multe accidente rutier. Harta punctelor negre – cum se numește ea – include și județul Arad, în speță DN 7, la kilometrul 536,20 – 537,20, care se află în comuna Vladimirescu. Potrivit hartapunctelornegre.ro, aici au avut loc 10 accidente rutiere în urma cărora 4 persoane au murit, iar 7 au fost grav rănite.
Un nou indicator rutier
Direcția Rutieră din cadrul IGPR a demarat în primăvara acestui an un program național de creștere a siguranței rutiere pe drumurile din România. Programul constă în semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere denumite „puncte negre”. Prin implementarea acestui program, șoferii vor întâlni în trafic un nou indicator rutier – prezentat pe un panou care semnalizează o zonă cu risc accidentogen ridicat. Potrivit hartapunctelornegre.ro, urmează să fie instalate 40 de panouri care vor semnaliza 20 de puncte negre: 16 pe DN 7, București-Nădlac și 4 pe DN 1, pe raza județului Sibiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!