Arad. Cetatea este a Aradului. A arădenilor. Doar pentru moment este ocupată de militari. Dar zece personalităţi ale oraşului au decis că a sosit momentul să pornească lupta pentru recucerirea Cetăţii.
Departe de lumea politică, dar nu departe de demersul Primăriei Arad (pe moment parcă abandonat din lipsă de rezultate). Cine sunt cei zece care au de gând să-şi construiască o veritabilă armată din oamenii de rând, din arădeni, şi care şi-au propus să trezească societatea civilă şi să o implice într-un demers care ar putea relansa oraşul? Cine sunt războinicii? Nu are neapărat importanţă, deşi câteva nume ar merita amintite aici: Florica Sarca, Bujor Buda, Liviu Ioja sau Alexandru Nagy. Ce e important e faptul că toţi aceşti oameni au în spate câte un ONG implicat în activităţi vizibile pe piaţa socială a municipiului, adică un ajutor de nădejde: Rotary, Lions, Rotaract sau Pro Urbe. Şi toate aceste organizaţii se vor strădui, cel puţin aceasta este principala dorinţă, să mobilizeze întreaga societate civilă, scopul mobilizării fiind reconversia civilă a Cetăţii Aradului.
„Vrem să ne constituim într-o veritabilă societate civilă în jurul acestui obiectiv, având ca demers restituirea Cetăţii oraşului, de la Ministerul Apărării Naţionale, care o are acum în grijă”, ne-a destăinuit Alexandru Nagy.
Ce s-a făcut până acum în acest sens: s-au adunat oamenii care vor Cetatea pentru arădeni, s-au analizat documentele existente la Primărie şi demersurile făcute pentru reconversia civilă a Cetăţii, s-a studiat evoluţia celorlalte cetăţi în stil Vauban, s-au luat şi analizat exemplele cele mai reuşite, s-a discutat cu ONG-urile care gestionează cetăţile care au intrat deja în circuitul civil şi turistic etc.
Ce se va face de acum? Se va lua legătura cu societatea civilă pentru mobilizare, chestionare vor fi oferite arădenilor pentru completare, în mediul virtual, dar şi faţă în faţă, cu ajutorul unor santinele îmbrăcate cu costume militare de epocă, se vor organiza noi întrevederi şi e posibil să se realizeze un ONG pentru Cetate. Totul pentru ca, într-un final, cei sensibilizaţi să fie mai marii Ministerului Apărării Naţionale iar cele aproape 100 de hectare să revină Aradului. În caz contrar, degradarea va pune stăpânire peste Cetate. Grupul crede că acum e momentul de acţiune, pentru că doar acum şi până în martie anul viitor Uniunea Europeană oferă sume nerambursabile pentru dezvoltarea cetăţilor, sau pentru că peste doi ani poate biserica din Cetate nici nu va mai fi în picioare.
Iniţiativa celor zece poate fi analizată deja pe facebook, acolo unde a fost creată o pagină specială: „Arădenii vor Cetatea” şi unde vor fi postaţi toţi paşii făcuţi spre cucerirea acesteia.
La revigorat
Personalităţile care au decis să se lupte pentru Cetate susţin că Aradul este unul dintre puţinele oraşe norocoase din Europa, în care Cetatea este situată într-un punct cu greutate, că redobândirea Cetăţii îi va ajuta pe arădeni să redescopere oraşul, că odată intrat în circuitul civil acest obiectiv va ajuta municipiul să se dezvolte în sfârşit armonios sau faptul că societatea civilă este cea mai îndreptăţită să ceară şi să primească Cetatea. Dacă îşi vor trece în dreptul numelor lor această victorie, arădenii au precizat că nu vor pune acest rezultat spectaculos pe tava niciunui partid politic. Până la victorii, însă, drumul e foarte lung.
adriana.barbu@russmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!