Arad. Arădenii stau în frig în apartamente, deşi temperaturile de afară nu trec de zece grade Celsius nici în timpul zilei! Până vineri – ne asigură, prin comunicate, directorii celor două centrale termice din oraş, directori care au fost felicitaţi, joi, de primarul Gheorghe Falcă în cadrul şedinţei CLM, pentru finalizarea grupului II, cel pe gaz. Aceiaşi directori care au fost salvaţi de consilierii locali, tot joi, în cadrul aceleiaşi şedinţe CLM, cu bani pentru a putea continua funcţionarea şi a îndepărta sechestrul pus pe CET Lignit de SNLO (o problemă amplu prezentată de ziarul şi site-ul nostru).
Consilieri care au fost şi ei, la rândul lor, felicitaţi cu toţii de primar pentru votul dat la salvarea CET Lignit şi CET Hidrocarburi. 8,4 milioane de lei a primit centrala pe hidrocarburi pentru a ieşi din situaţia critică în care se află. Banii, aşa cum am precizat şi ieri, vin de la Cetate, reconversia civilă a acesteia fiind imposibilă în condiţiile în care Ministerul Apărării nu renunţă la ea.
Ceea ce a fost de-a dreptul supărător, dincolo de banii alocaţi centralei şi de felicitări, e faptul că, deşi directorii celor două CET s-au aflat în sfârşit în şedinţă CLM şi deşi consilierul Lupaş a vrut să audă explicaţii ale situaţiei în care se găsesc aceste unităţi chiar de la ei (şi avea acest drept), aceştia nu au fost invitaţi la microfon. În trei minute nu puteau să explice dezastrul, ce-i drept, aşa cum a punctat preşedintele de şedinţă, Florin Galiş.
Primul la intervenţii
Explicaţiile primite au venit de la Gheorghe Falcă, care a monopolizat întreaga şedinţă CLM. Edilul le-a povestit consilierilor ceea ce a prezentat în conferinţa de miercuri: că problemele au fost create de Guvern, prin faptul că din 2012 acesta nu a mai trimis spre Arad ajutorul de stat şi de aici s-au adunat datoriile. În plus, edilul a indicat faptul că cineva a vrut să îi lase pe arădeni fără căldură în această iarnă, lăsând să se înţeleagă că s-a dorit sabotarea lui şi a Aradului.
Consilierii au putut afla nu doar acest lucru, ci şi totul despre războiul bannerelor, prezentat şi miercuri de edilul local. Cu o singură completare: că după telefonul pe care însuşi edilul l-a dat miercuri la 112, pentru a semnala prezenţa bannerelor ilegale, joi a primit răspuns de la poliţie că acestea sunt în ilegalitate, că situaţia a fost semnalată deja Biroului Electoral Judeţean care chiar joi a luat măsuri. Falcă i-a informat pe aleşi asupra faptului că speră că acestea vor dispărea şi a ţinut să precizeze că „există în Poliţie oameni care îşi respectă uniforma”.
Aleşii au mai aflat despre cum Guvernul a scos Aeroportul Arad de pe lista celor care se vor dezvolta cu bani de la centru în următorii ani, cum acelaşi Guvern a acordat bani de nimic pentru cele 27 de străzi din Arad pe care le-a primit în grijă, cum este posibil ca nici căile ferate din judeţul nostru să nu fie pe lista de interes a celor de la centru şi, desigur, aşa cum ne-a obişnuit deja, cât de nepotrivit este inspectorul şcolar judeţean, Claudius Mladin, pentru această funcţie. Dar şi multe altele, căci din cele 60 de minute, cât a durat şedinţa, 45 sigur i-au aparţinut primarului Falcă.
Consilierul Lupaş, singurul opozant din CLM, nu a prea ajuns să vorbească, fiind mereu taxat. Fiind singur, nici nu a dus o luptă cu adevărat, căci dacă nu a fost cine să-l susţină… A întrebat de cele două CET şi cum au ajuns să acumuleze atâtea datorii, cum de Aradul are o gigacalorie atât de scumpă, cum de sunt atât de mulţi debranşaţi etc., i-a spus edilului că e în campanie de doi ani şi nu se mai opreşte, a cerut ca directorii de la CET să-şi spună părerea şi altele. Degeaba. Nu a fost să fie aşa.
Când au timp
Nici măcar propunerea de bun simţ a consilierului Ionel Ciupe care a cerut o întâlnire între membrii AGA şi CA ale celor două CET, cu reprezentanţii Primăriei şi cu directorii, pe 29 octombrie, nu a ajuns să fie strecurată în hotărârea prin care CET Hidrocarburi primea bani de la arădeni. Pentru că s-ar putea ca nu toţi cei implicaţi să aibă timp atunci, s-a spus în public!!! Ori e semn că situaţia celor două CET nu e chiar atât de gravă, ori că subiectul e bun de campanie electorală pentru ambele tabere şi cam atât. Cine joacă mai tare, să câştige, atunci.
Şi căldura?
Rămâne doar de văzut dacă ceilalţi consilieri locali, care nu au avut nicio intervenţie pe subiect, sunt extrem de familiarizaţi cu problemele CET, cunosc foarte bine cum se vor îndrepta toate neajunsurile de aici, cine e de vină şi de ce. Sau, poate, pur şi simplu, centrala pe gaz face minuni şi pentru ei. De votat au votat cu toţii sprijinul financiar pentru CET, din buzunarele Aradului. Singurii care nu au primit felicitări, dar care sperăm că vor primi măcar căldură, sunt arădenii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!