Legea 98/2016 privind achizițiile publice arată, în varianta actualizată în 2024, că „Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”. Totuși, unele dintre cele mai mari achiziții publice directe realizate în 2024, în județul Arad, depășesc aceste sume, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Agregatorul realizat de Geeks For Democracy, care centralizează achizițiile realizate de instituțiile și autoritățile publice din România prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice arată că cele mai mari două achiziții publice directe din 2024 se ridică la 1,5 respectiv 1,2 milioane de lei.
Mâncarea elevilor
Cea mai mare achiziție directă a fost făcută de Primăria Orașului Curtici – 1.510.091 de lei pentru „Achiziție prestări servicii de catering – furnizare și distribuție masa caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii Liceului Tehnologic Ion Creangă din orașul Curtici”, reglementat prin Hotărârea nr. 24/2024 privind instituirea Programului naţional Masă sănătoasă”. Realizată pe 18 martie 2024, achiziția directă a fost făcută de la D.D.F. Speedy Bus SRL, o firmă din Curtici.
Și cea de-a doua cea mai mare achiziție, ca valoare, a fost făcută tot pentru servicii de catering. De data aceasta, însă, Primăria Orașului Nădlac este cea care a plătit pentru „Servicii de catering pentru școli, compus din pachet alimentar (sandwich) + fruct, sau meniu masă caldă” suma de 1.235.520 de lei, către firma Restaurant Catering Boal SRL, din Felnac.
La limita maximă
Pe locurile trei și patru se află două achiziții realizate de aceeași autoritate publică, de la aceeași firmă. Este vorba despre Primăria Comunei Socodor, care a achiziționat servicii de renovare energetică moderată pentru sediul administrativ al Primăriei și pentru clădirea grădiniței cu program normal din localitate, ambele contracte fiind de câte 900 de mii de lei, cu 400 de lei sub limita maximă admisă de lege. Câștigătoare a fost firma Pamavi House Instal SRL, din Zimandu Nou. Ambele contracte au fost semnate pe 4 aprilie, zi în care Primăria Socodor a mai semnat două contracte cu aceeași firmă. În total, într-o singură zi, Pamavi House Instal a semnat cu Primăria Comunei Socodor contracte în valoare de 2.815.000 de lei fără TVA.
Drumuri și clădiri
A cincea cea mai mare achiziție publică a avut o valoare de 898.611 lei și a fost realizată de Primăria Comunei Grăniceri. Contractul a fost semnat cu MRA Association Construct SRL, din Cuveșdia, pentru lucrări de întreținere și modernizare a drumurilor agricole de exploatare, lucrările vizând o suprafață totală de 16.428 de metri pătrați. Pe locul șase se află o achiziție realizată de Primăria Orașului Sebiș, pentru reabilitarea căminului cultural din localitatea Prunișor. Cu o valoare de 897.510 lei, contractul a fost semnat cu Kappa Edilitare SRL, din Buteni.
Proiectare și execuție
Urmează pe listă un contract semnat de Compania de Apă Arad cu firma Electro-Construct, din Pecica. Cu o valoare de 896.909 lei, contractul a vizat realizarea proiectului și execuția lucrărilor de „modificare tehnică a instalației de racordare – fără spor de putere în Uzina de Apa II Arad și conectarea la noul punct de racordare a instalațiilor de utilizare și a prosumatorului Compania de Apa Arad S.A.”.
A opta cea mai mare achiziție directă de anul trecut a fost a Primăriei Comuna Șilindia, care a semnat un contract de 896.059 de lei cu Street Construct SRL din Buteni. Pentru suma respectivă, firma a avut de realizat o îmbrăcăminte bituminoasă pe Drumul Comunal 63 dintre Camna și Luguzău, sate componente ale comunei Șilindia.
Pe locul 9 se află contractul de lucrări pentru construirea unui nou drum în zona industrială, semnat de Primăria Comunei Zimandu Nou cu firma Exi-Gen Trans SRL, din Pilu. Valoarea contractului se ridică la 892.733 de lei. Top 10 este completat de achiziția făcută de Primăria Comunei Zăbrani, care a semnat un contract cu OVD Construct SRL din Arad, în valoare de 889.367 de lei, pentru construirea capelei funerare din localitatea Neudorf.
Între 7 și 9 sute de mii
Alte șapte contracte semnate prin achiziție directă au avut valoare de peste 800 de mii de lei, acestea fiind semnate de primăriile din Pâncota, Gurahonț, Olari, Hălmagiu și Pilu, pentru lucrări la străzi și sisteme de iluminiat public. Au urmat 15 achiziții directe cu valoare între 700.000 și 799.999 de lei, realizate de primăriile din Chișineu-Criș, Vădăria de Mureș, Pâncota, Vladimirescu, Pilu, Fântânele, Felnac, Zimandu Nou, Sintea Mare, Tauț, Secusigiu și Curtici, pentru lucrări la rețelele de canalizare, apă, sistemele de iluminat stradal, pentru servicii de catering, lucrări de reparații curente, montarea de stații de încărcare sau înființarea de sisteme de monitorizare.
Peste 9.500
Conform agregatorul realizat de Geeks For Democracy, care a centralizat achizițiile realizate de instituțiile și autoritățile publice din România prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, în județul Arad au fost atribuite în 2024 aproximativ 9.600 de contracte în mod direct, fără licitație. Valoarea totală a acestora se apropie de 360 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o medie de 37.500 de lei per contract atribuit direct.
Municipiul și județul
Datele prezentate de aceeași sursă arată că Primăria Municipiului Arad a atribuit, în 2024, 27 de contracte în mod direct. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 2,8 miliaone de lei. Cele mai mari contracte au fost cel pentru achiziția sistemului de acces pe platforma din fața Palatului Adminsitrativ și în curtea interioară – 209.674 de lei, contract semnat cu Vio-Net SRL; contractul pentru achiziția serviciilor de gestionare, configurare și asistență pentru sistemul de e-mail al primăriei – 127.533 de lei, contract semnat cu Alias Com SRL; respectiv realizarea expertizei tehnice și estimarea restului de executat la lucrările de reabilitare termică de la patru blocuri din oraș – 126.000 de lei, contract semnat cu Steerforth Construct SRL.
În ceea ce privește Consiliul Județean Arad, instituția a atribuit în 2024 un număr de 95 de contracte în mod direct. Valoarea cumulată a acestora se ridică la aproximativ 5 milioane de lei, însă majoritatea sunt contracte cu o valoare mică. Doar trei dintre ele trec de 100 de mii de lei. Este vorba despre un contract semnat cu PPC pentru furnizarea energiei electrice la șantierul Centurii de Est a Municipiului Arad – 103.245 de lei, un contract semnat cu Vesmart Solutions SRL pentru proiectarea și realizarea unui nou portal web al CJA – 123 de mii de lei, respectiv un contract semnat cu Elite Bodyguard Team SRL, pentru servicii de pază la Stația de Sortare și Transfer Ineu-Mocrea – 173.280 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!