ARAD. Fie că ne dorim să avem o temperatura constantă în casă sau să facem băi fierbinți în zilele friguroase de iarnă, trebuie să fiți atenți la modul de utilizare a centralei termice și condițiile de funcționare optimă. Verificarea periodică a centralei termice, dar și a instalației termice din casa ta pot preveni unele defecțiuni nedorite.
Specialiştii au identificat şapte probleme ale centralelor pe gaz, cel mai des întâlnite, care vin în sprijinul arădenilor…
Nu porneşte!
Primul lucru pe care puteți să îl faceți este să verificați dacă centrala este alimentată la o sursă de electricitate. Dacă priza nu funcționează, încercați să folosiți altă priză, apoi verificați dacă este presiune la gaze. Puteți verifica și prin intermediul aragazului.
Flacăra nu se aprinde
Presiunea mică a gazelor sau prezența unor bule de aer în conducte pot face ca aprinderea centralei termice să nu aibă loc. O centrală termică funcționează corect cu o presiune între 1.5 și 2 bari, presiune ce poate fi reglată manual.
Scurgeri de apă
Dacă găsiți apă în jurul centralei, cel mai probabil aceasta are scurgeri de apă și trebuie remediată problema cât mai rapid. Consumul mărit de electricitate și de gaze se datorează acestei probleme, deoarece apa care se pierde trebuie să fie compensată. Pot fi defecțiuni la o garnitură sau la pompa de presiune, dar un specialist vă poate da verdictul.
Centrala se oprește
Dacă centrala pornește și după puțin timp se oprește, atunci puteți avea probleme cu termostatul. El trebuie verificat și, eventual, înlocuit cu unul nou, iar prețul nu este foarte ridicat.
Termostatul şi bateriile
Verificați bateriile termostatului. Este posibil ca aceasta să se consume, iar centrala să nu pornească sau să funcționeze incorect, situaţie care poate duce la complicaţii.
Zgomote puternice
Aceasta poate fi una dintre cele mai grave probleme pe care puteți să o aveți cu centrala. În cazul în care scoate zgomote puternice, atunci când aprinzătorul se declanșează este posibil să aveți probleme la colmatarea schimbătorului de căldură, presiune necorespunzătoare sau pătrunderea aerului în instalație.
Caloriferele nu se încălzesc
Caloriferele se aerisesc fie când centrala nu mai este folosită pentru a încălzi casa, ori când se apropie sezonul rece, înainte să începem să o folosim. Faceți acest lucru deschizând valva de aerisire a fiecărui calorifer, când centrala termică este oprită.
În situaţia în care identificaţi una din aceste şapte probleme la centrala termică, ar fi bine să chemaţi cât mai urgent un specialist pentru a identifica problema și a o remedia!
Trimite articolul
XDragă Daniel
Ai o centrală din asta instalată ?
Uite, eu am Instalat o Beretta prin 2001-2002. LEGAL.
A fost amortizată cam în 5-6 ani. Apoi, vecinii mei plăteau la 4 camere spre 1 milion (era pe vremea când cam toți eram milionari) iar eu plăteam vreo 200.000 . .
Dar nu asta contează. Anul trecut am schimbat centrala cu una nouă, pe condens.. NU AM AVUT NICI O PROBLEMĂ niciodată cu centrala !!!!!!
Acum,, ultimile 2 facturi au fost de 107 respectiv 108 lei. La patru camere … 23 grade. Nu mai vorbi aiurea.
-
D.p.d.v tehnic, consumul de energie al unui apartament nu este dependent de modul de incălzire ci de pierderile de căldură. Dacă apartamentul nu ar avea niciun perete exterior și toate apartamentele din jur ar fi încălzite la 23 de grade, și în apartamentul dvs. ar fi 23 de grade, fără să aveți vreo sursă de căldură.
Consumul mic nu se datorează doar cazanului, ci faptului că apartamentele învecinate sunt calde. Diferența între costuri se datorează pierderilor enorme pe rețeaua de termoficare pe care vecinii le plătesc, iar dvs. nu. Un cazan modern randamentul pe la 80% (80% din valoarea valoarea energiei de pe factură va fi transformată în căldură în casă). Acest randament este cel puțin dublu față de cel al sistemului de încălzire centralizată din Arad (se recunoaște că pierderile sunt 40%, în realitate poate fi oricât).
Un sistem de încălzire centralizat poate fi mai eficient decât mii de cazane individuale. Chiar semnificativ mai eficient. Există nenumărate exemple, chiar și în România. Din păcate Aradul este un contraexemplu.-
Cu pierderi cu tot iesi mai ieftin decat la cet! Defectiuni apar din cauza modului in care o utilizezi! Cu masina nu te duci in service? Nu ii faci revizii?
-
Vrei sa sugerezi stimate Brix ca de fapt cei cu centrala de apartament sunt incalziti de cei care au ramas bransati la sistemul centralizat?? Esti intr-o eroare grava, chiar foarte grava!!! Si acolo unde am stat pana acuma 2 ani si unde m-am mutat , noi cei cu centrala incalzim peretii celor bransati la CET!! Am vorbit cu multi administratori, si am intrat si eu in apartamente inca brasnsate la CET: tepeneala totala, pestera si mergea aragazul ca si cazanul la mult iubitul tau CET! Dar acolo de unde m-am mutat aveam tot apartamentul anvelopat pe interior si desi aveam vecinul de deasupra care inca nu avea centrala , aveam o temperatura medie de 22,5 grade in tot apartamentul (5 camere), centrala nu functiona ore intregi si temperatura ramanea constanta si am platit maxim 340 de RON 9caldura +apa calda, fac dusuri la greu)! Daca foloseam CET-ul pentru a avea confort termic echivalent si apa calda sub 1200-1500 RON pe luna nu scapam!!! Si asa cum bine ai mentionat si tu, pierderile pe retelele de distributie socialiste ale gigacaloriei nu sunt (cel putin in Arad) de 405 (doar atata accepta ANRE-ul0 ci de 60-70%! Pentru ca pe langa energia termica pierduta pe traseeele lungi si prost izolate mai este si energia termica prin pierdere de debit (apa fierbinte) datorita coroziunii si defectarii conductelor! Aici (prin debite pierdute) este pierderea mare la gigacalorii!!! Cica la mitici intra in pamant circa 2000 t/h de apa fierbinte! Si noi , toaat tara, trebuie sa-i sponzorizam pe mitici (subventii enorme) sa tinem acest sisterm muribund centralizat de distributie a agentului termic din capitala! Aici sunt banii de dezvoltare ai Romaniei: in subventiile enorme si date absolut a proasta (adica nediferentiat pe venit) date pentru sustinerea artificiala a unor sisteme centralizate cvasifalimentare si toate aflate in insolventa (tot ce mai exista CET in Romanica)!!! De acord stimate Brix????
-
Cea mai mare problema a centralelor cu gaz in ziua de azi e ca functioneaza cu gaz, restul sunt irelevante 🤣🤣🤣
-
Si cele de la CET ,sau cele de bloc pe care vrea Tantos(dansatorul)sa ni le bage pe gat nu merg cu gaz? merg cu basini de vaca?
-
Si basina de vaca nu tot gaz e?
-
Cea mai mare problema a centralelor murale pe gaz e ca le strica ploile celor de la CET si parvenitilor din administratia locala pentru ca nu mai au cum sa fure din buzunarele aradenilor care s-au debransat de la sistemul centralizat.
-
Asa este. Din pacate, Ministerul Mediului crede ca toti romanii au venituri ca si in Germania si forteaza sa se renunte la centrale proprii pe gaz. Din calcele rezulta ca sunt mult mai putin poluante ca si sistemul centralizat, cu pierderi enorme la transport si, in plus, nu prezinta interes daca vecinii de loc sunt rau platnici (ca o buna parte a aradenilor). Din pacate, ideile socialiste mai primeaza in gandirea unora din actuala generatie de politicieni romani.
-
@Teo NU ai cum doar atât!
Eu am plătit pe decembrie 233! Etaj 4/4,3 camere ,pe 23°,doar un vecin alături,doua balcoane din care unul închis.Acum mi-a venit 320.-
Doar atât a fost factura. Stau la etajul3
-
-
cine a comandat articolul asta?
Tei nu mai indu lumea in eroare hai sa fim seriosi 23 grade 107 ron tu sti ce vorbesti? Sau esti fumat?
-
Ai dreptate este ceva nerealist .Eu la 4 camere si 2 bai si balcon inchis si cu vecini care au si ei centrale am platit pentru 8 dec-8 ian 280 lei,si sunt ff multumit cu termostatul reglat la 22,5.Am un Ariston de 6 ani normala , si inainte am avut 15 ani un Biasi.
-
Calculul este real. Pune-ti termopane si izoleaza-ti locuinta si o sa vezi ca are dreptate!
-
Romania-Am si termopane si chiar trei sticle si totusi,consumul a fost de 165 mc(inclus si apa menajera) si pereti termoizolati pe interior,tavan cu izolatie.
-
-
Și dacă îți trimit factura cam căt îmi plătești ?????????
-
TEO mai lasa-ne cu povestile tale. Ai “n” posibilitati de a arata o factura scanata sau fotografiata (si editata daca vrei) pe aradon, da’ tu o tii una si buna cu Batman, Batman…
-
Hai sa fim seriosi Teo 23 grade 107 lei tu judeci putin???
-
De ce crezi că vreau să te mint????????? Dacă îmi dai o adresă de e-mail îți trimit Factura, fără nici o dată de identificare iar tu îmi ramburezi cele două sume pe un cont de BT pe care ți-l trimit, deci 107+108 . adică215 lei. De acord??????????????
-
TEO: Posteaza factura aici, o incarci pe un site de tipul: https://postimages.org/ si pui link-ul aici. Simplu. Poti edita detaliile personale.
-
Plătești ?:?????
-
Platesc!
-
Esti bun de gura draga TEO si nimic altceva.
-
-
-
-
Flo,poate fi real la 23 grade dar din 4 camere incalzeste una iar restul le tine cu caloriferul semiinchis cat sa nu inghete
-
hai nu fi tâmpit, sunt încăllzite 4 camere, bucătărie 2 băi și bconul/Ît trimit factura ???? Plata înainte, ca la curve. Tăntălăul dinaimtea ta a renunțat/ De ce crezi că vreau să te mint ????????
-
Sistemul comunist al CET-urilor de unde se controla confortul în apartamente este o vacă de muls a noilor lideri aşa-zişi capitalişti. Mai nou actualul ministru al mediului vrea să impoziteze centralele de apartament că nu le mai pică destui bani.
În plus CET-urile au luat bani pt retehnologizare. De banii ăia dotam toate apartamentele din Arad cu centrale şi reduceam drastic consumul, pierderile şi poluarea.
Plus organigrama.
Politicienilor nu le pasă de noi!
CET-ul produce in primul rand electricitate! Caldura este un produs secundar care daca nu este consumata/cumparat, este risipita in condensatorul de langa CET de unde iarna ies multi aburi.
Caldura si apa calda sunt produse exact ca si incalzirea radiatorului la masina. Principalul scop al masinii este deplasarea nu producerea de caldura.
Va dati seama ce mare este hotia la CET (Centrala Electro-Termica).
Eu cred ca producatorii si instalatorii de centrale individuale au avut interese, ca la CFR, exista trenuri la ore cand nu circula lumea iar la orele de varf sunt microbuze ale firmelor celor de la … 😉
-
esti in eroare,cet-ul are doar 50MW nici odata curentul produs nu va avea un pret competitiv,era o lege care obliga “vinzatorii” de curent ca in perioadele de iarna sa cumpere curentul de la CET,nu stiu daca mai exista,oricum nu mai este al nostru si vom vedea cum noi patroni vor sti sa faca un mix de pret curent+caldura astfel incit sa fie competitiv,sa speram ca va fi cit mai repede,ma gindesc la cei conectati la reteaua cet-ului
daniele ai pus o poza cu un instant de apa calda pe gaz sa insiri niste defectiuni inexistente,la o centrala corect servisata nu vor fi NICIODATA problemele astea,aprorpo a ta e cumva pe smen?iti face figuri,de acolo initiativa?cauta o firma serioasa pt service -vezi ca-i pe bani-si nu vei avea probleme,presupun ca pentru porcaria asta de articol ai si fost platit…..
Naaa, am trait sa o sa vad si pe asta: Don Daniel Scri, sa umple (nu chiar 100 % copy – paste dupa altii) cateva randuri despre centrale. Oare si-a pus centrala recent si a dat primele rateuri?! Sau n-or mai fi subiecte in orasul asta?! Maine o sa il vad pe varu-so bucurestean mihai mironica scriind despre tashnitorile cu apa de pe vremea copilariei noastre…. Sau despre cum asteptam primul lift… Sa avem bahtale!
nu inteleg scopul articolului … Centralele de aprtament sunt rele ,sau ?
Bre deștepțilot ! Dece credeți că vreau să vă mint? ?????? Vă dau contul în care îmi vărsați costul celor 2 facturi și vă rimit la adresele voastre de e-mail cele 2 factri, fără date de identificare./ NECUPRINSĂ E ȚARA MEA IUBITĂ ȘI MULȚI SE MAI UITĂ PESTE GARD ÎN EA /
-
Și ați amuțit cu toții !
-
Teo, vezi ca iti scapa centrala gaz… altfel nu imi explic de ce esti asa surescitat. Unii baga soricioaica…. Acolo unde e opulenta… se trage gaz pe nas. Respekt! 🙂
-
Mai mult MUCI decât CUCU!
-
Chiar ești tămpit.
-
TEO cred ca ai inhalat prea mult gaz
-
-
-