Ați sărbătorit, aseară, împlinirea a 60 de ani de la înființarea Cenaclului de arte plastice „Ion Andreescu”. Dar, să începem cu prezentul: cum se prezintă astăzi cenaclul pe care îl conduceți?
Maria Furnea: Astăzi cenaclul numără aproximativ 50 de membri activi, absolvenți ai facultăților de artă, ai liceelor de artă, ai școlilor de artă, sau pur și simplu artiști autodidacți.
Care ar fi cele mai importante repere în istoria cenaclului?
Maria Furnea: Consider că cel mai important reper a fost pur și simplu constituirea acestuia, acum 60 de ani, când un grup de graficieni arădeni s-au asociat pentru a expune. Aceștia, la un moment dat și-au ales un lider, în prezența pictorului Sever Săsărman, care i-a coordonat o perioadă lungă de timp (vreo 20 de ani). Alte repre importante din istoria cenaclului ar fi colaborarea cu câțiva artiști plastici profesionisti, care au avut rolul să îndrume, să coordoneze și să promoveze artiștii din cenaclu. Aceștia ar fi Valentin Stache, sculptorul Sos sau pictorul Pave Alaszu. Pe vremea lui Alaszu, cenaclul avea o sala proprie de expoziții, pe strada Vasile Alecsandri: Sala Forum.
De-a lungul acestor ani, prin ce credeți că și-a câștigat identitatea Cenaclul „I. Andreescu”?
Maria Furnea: Identitatea și-a câștigat-o prin faptul că a reușit să le deschidă calea unora, dornici de-a comite arte vizuale, care nu aveau nicio șansă să își etaleze creațiile în fața publicului și cărora le-a dat posibilitatea să-și expună lucrările. Și aici aș remarca faptul că, la prima expoziție a cenaclului la Sala Clio, dl. Hugel, directorul muzeului, a declarat că a rămas impresionat de numărul mare de vizitatori ai expoziției noastre, ceea ce l-a determinat să-i dea o altă față acestei săli.
Dacă ar fi să facem un bilanț, în timp, cam câți arădeni pasionați de artă au trecut prin acest cenaclu? Ați îndrăzni dați câteva nume importante de artiști plastici care s-au format (sau au fost doar simpli membri) în cenaclu?
Maria Furnea: Nu știu să vă spun un număr, întrucât eu am venit în Arad in 1980 și am început să cochetez cu pictura doar din 1992, dar pot să vă spun că cenaclul a format sute de artiști. Poate ar fi nedrept să dau nume, pentru că momentan suntem vreo 50 care expunem, dar la fel de nedrept ar fi să nu îi amintim pe Francisc Klug, Dorin Lihor, Zeno Oarșă, Gheorghe și Tanța Docmanov, Judita Csernyansky, Miși Takacs, Elena Boțan, Florica Lazăr, Petru Șimon, Ana Toth. Sigur am omis câțiva foarte importanți.
Revenind la expoziția jubiliară „Imaginarium”. Cum ați trăit acest moment de sărbătoare din viața cenaclului?
Maria Furnea: Numele expoziției a fost creat de pictorul Liviu Leonte, cel care a realizat, de altfel, designul pentru toate materialele publicitare ale evenimentului. Momentul a fost unul fierbinte și la propriu și la figurat. Odată, că expoziția cuprinde 130 de lucrări și a fost destul de complicat să le panotăm. Apoi pentru că am avut foarte mulți vizitatori în seara vernisajului (n.n. miercuri 7 august) iar sala „Clio” s-a cam încins.
Pentru ca momentul să fie festiv, am pregătit diplome pentru artiștii care au promovat în timp cenaclul. Am oferit și două plachete. Una pentru primul președinte al cenaclului, dl. Sever Săsărman și una pentru cel care, de foarte mulți ani, susține și promovează cenaclul, dl. Dan Lăzărescu.
Diplome aniversare
În cadru festiv, la vernisajul expoziției jubiare, au primit diplome pentru promovarea cenaclului: Dan Lăzărescu, Sever Săsărman, Miși Takacs, Dorin Lihor, Francisc Klug, Judita Csernyansky, Ana Tot, Elena Boțan, Marius Burlan, Zsolt Kolumban, Pavel Jurik, Florica Lazăr, Zoltan Szep, Petru Simon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!